Overleg nieuwe cao SVB opgeschort
12/03/2010 11:34
ABVAKABO FNV
De onderhandelingen voor een nieuwe cao bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn opgeschort. In een eerste overleg bleek de inzet van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak te ver af te leggen van die van de werkgevers.
De vakbonden eisten in hun inzet koopkrachtbehoud en werkzekerheid, conform de afspraken uit het Sociaal Akkoord uit maart 2009. De werkgevers wilden de huidige cao verlengen met een jaar, maar alleen als dat budgetneutraal zou gebeuren. Dat betekent dat binnen de cao wat geschoven zou kunnen worden, maar dat het de werkgevers uiteindelijk niets mag kosten.
Voor de vakbonden is dat onacceptabel aangezien er duidelijke afspraken gemaakt zijn over een minimale loonsstijging ter hoogte van het inflatieniveau. Ilse van der Weiden, bestuurder van Abvakabo FNV: "De onderhandelingen gingen gelijk op slot. Tussen de nullijn van de werkgever en de 1,25% structurele loonsverhoging van de bonden zit een veel te groot gat." Jorick de Bruin van CNV Publieke Zaak: "Koopkrachtbehoud bereik je niet door in te teren op loonstijgingen uit het verleden. Verwijzen naar de salarisontwikkeling in de vorige CAO is dus onzinnig als argument voor de nullijn."
De vakbonden wenden zich nu tot de medewerkers van de SVB. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de vakbonden wordt gekeken welke stappen nodig zijn om te komen tot een goede cao.