Ministerie van Defensie

Nieuw Provinciaal Reconstructie Team naar Uruzgan

12 maart 2010, 12.19 uur

De overhandiging van de vlag van de gemeente apeldoorn in de vertrekhal van Vliegbasis Eindhoven. Het negende Provinciaal Reconstructie Team (PRT), waarvan de kern wordt gevormd door 1 CIMIC Bataljon (Civil Military Cooperation Bataljon), is gisteren richting Uruzgan vertrokken. Voor het vertrek vanaf Vliegbasis Eindhoven overhandigde kolonel Damen, de waarnemend commandant van het OOCL), de vlag van de gemeente Apeldoorn aan vertrekkend PRT-commandant Ernst Lobbezoo.

1CIMIC Bataljon behoort tot het OOCL (Operationeel Ondersteuningscommando Land) en is gelegerd in Apeldoorn. De gemeentevlag werd enkele dagen eerder door burgemeester Fred de Graaf aan kolonel Damen gegeven. De burgervader benadrukte bij deze gelegenheid de overeenkomsten tussen Apeldoorn en Tarin Kowt en met name het belang van water voor beide plaatsen.

Van levensbelang

Het opborrelende grondwater rond Apeldoorn vormde de basis voor de papierindustrie, terwijl in Uruzgan de dorpjes in de `Green Zones' langs rivieren ontstonden. Het overgrote deel van de bevolking in Uruzgan leeft van landbouw en veeteelt en de beschikbaarheid van schoon oppervlaktewater is van levensbelang. Aan de andere kant zorgt smeltwater in het voorjaar voor veel overlast. Jaarlijks spoelt vruchtbare landbouwgrond weg en overstromen quala's, ommuurde boerderijen. De overheid was nauwelijks bij machte de jaarlijkse overlast tegen te gaan.

De Provinciaal Reconstructie Teams zijn verantwoordelijk voor de hulp- en wederopbouwprojecten in de Afghaanse provincie. De teams bestaan uit militairen en gemilitariseerde burgers met een specialistische achtergrond. Sinds de aanwezigheid van de PRT's, als onderdeel van de Task Force Uruzgan, zijn onder meer veel projecten op het gebied van water voltooid. Denk aan irrigatiewerken, waterputten, projecten voor de beheersing van waterlopen, dijken, aquaducten en bruggen.