Senternovem

11-03-2010 |

Betere voeding reduceert methaan en verhoogt melkopbrengst

Met ondersteuning van ROB onderzoekt Nutreco R&D de methaanreductie van rundvee. Kern is een andere samenstelling van het rantsoen. Behalve minder methaanuitstoot moet de voeding ook meer melk opbrengen. Harmen van Laar, manager van het Ruminant Research Center van Nutreco: "We zoeken een balans tussen methaanreductie en melkopbrengst. Boeren willen best aan milieudoelen meewerken, maar het moet geen geld kosten en liefst ook wat opbrengen. Een verhoogde melkopbrengst gaat vaak samen met minder methaanuitstoot. Maar dat moet je dan wel met cijfers hard kunnen maken."

Methaan ontstaat tijdens de vertering van voer in de pens. Koeien boeren het meeste gas uit tijdens het herkauwen. Van Laar: "Zetmeelafbraak in de pens is een belangrijke factor bij de emissie van methaan. De hoeveelheid methaan hangt af van hoe het zetmeel in de plant zit. Daarin heb je een grote variatie, dus we hebben die zetmeelafbraak gekwantificeerd voor krachtvoergrondstoffen, bijvoorbeeld maïs en tarwe, en voor ruwvoeders als maïssilage."

Rekenmodel voor rantsoen
Om boeren ervan te overtuigen dat het de moeite waard is om methaanreducerend krachtvoer te gebruiken, ontwikkelde Nutreco een rekenmodel voor rantsoenen. "In de huidige modellen is methaanproductie niet opgenomen. De melkveehouder weet dus niet hoeveel methaan zijn rantsoen veroorzaakt. Het nieuwe rekenmodel toont die hoeveelheid wel aan."

Ander rantsoen is interessant als er commerciële voordelen zijn. "We onderzoeken dus tegelijkertijd ook verbetering van melkproductie of melksamenstelling. Als dat goed zit, vinden boeren het milieuvoordeel mooi meegenomen."

Inmiddels vonden de eerste praktijkproeven plaats met een product dat de pens stimuleert en methaanproductie reduceert. In 2010 zijn alle resultaten bekend. "Het hardste resultaat is straks de parameter om methaanreductie te voorspellen."