Senternovem

11-03-2010 |

Buitenmestopslagen: bijna tien procent minder methaan mogelijk

Vijf bedrijven mogen een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar methaanreductie uit buitenmestopslagen. Dat is het resultaat van de SBIR-tender die ROB uitschreef. Beluchten van mest, zuivering van lucht door biofilters of grond en verbranding van lucht uit de mestopslag kunnen vijf tot tien procent minder methaan opleveren.

De emissie van methaan uit mestopslagen (binnen en buiten) bedraagt bijna dertig procent van de methaanuitstoot uit de Nederlandse veehouderij. Co-vergisting kan een deel van de emissie uit mestopslag terugdringen. Maar ook als het aantal vergisters toeneemt, blijft de emissie uit mestopslagen een belangrijke bron. "Daarom is het belangrijk te investeren in de ontwikkeling van technieken die de methaanuitstoot kunnen verminderen", zegt programma-adviseur Jan van Bergen van ROB. "Deze SBIR-haalbaarheidsstudies moeten zicht geven op innovaties die geschikt zijn voor praktijktoepassing."

De winnaars

Naast de reductie van methaanemissie verwacht Van Bergen ook gunstige neveneffecten zoals vermindering van ammoniak en geur. Dit zijn de winnaars:

* OonkAY: afbraak van afgassen mestopslagen in weidegrond
* KWA Bedrijfsadviseurs: methaanreductie uit mestopslag door beluchting

* Wielaard Techniek: biofilters voor reductie van methaanemissie uit buitenopslag van mest

* Bos Benelux: reductie uit dierlijke mest door toepassing Bos Aeromix Systeem.

* OonkAY: toepassing van afgas mestopslagen als verbrandingslucht.

Voor deze haalbaarheidsonderzoeken is er een budget van EUR 150.000. Dit jaar komt via ROB eveneens geld beschikbaar voor twee daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten (SBIR fase2).