Dyslexie in het mbo eindelijk onderkend
12/03/2010 13:04
CINOP Advies B.V.
Tijdens de landelijke taaldag 'Taal is cruciaal: de verbinding centraal!' op 12 maart kreeg Directeur BVE (ministerie OCW) Jeanette Noordijk het eerste exemplaar van het Protocol Dyslexie mbo overhandigd door Sui Lin Goei, docent-onderzoeker aan het Onderwijscentrum VU. Het protocol biedt mbo-instellingen een handreiking om hun beleid en uitvoering ten aanzien van studenten met dyslexie (beter) vorm te geven.
Problemen met lezen en spellen zijn vaak een onzichtbare handicap. Als dyslexie niet op tijd wordt onderkend, kan talent verloren gaan door voortijdig schoolverlaten. Des te belangrijker is het dat het mbo een duidelijke visie op zorgstructuur en taalbeleid heeft met daarin verankerd het dyslexiebeleid.
Protocol biedt handvatten
Competentiegericht werken vraagt van de student met dyslexie dat hij of zij de eigen begeleidingsbehoefte kenbaar maakt. De begeleiding en ondersteuning van de student moet met meerdere partijen worden afgestemd: (taal)docenten, loopbaanbegeleiders, bpv-begeleiders, praktijkbegeleiders en de medestudenten van de student met dyslexie. Het Protocol Dyslexie mbo biedt daar handvatten voor.
Inhoud
Het protocol bestaat uit:
- een handboek voor verschillende geledingen binnen het mbo;
- een dvd met good practices;
- een demo cd van het screeningsinstrument de IDAA mbo met een mogelijkheid om voor drie studenten een test te doen. Het instrument is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam i.s.m. Muiswerk Educatief.
Alle mbo's krijgen het protocol toegestuurd, daarnaast is het mogelijk het protocol te downloaden via www.cinop.nl (vanaf eind maart beschikbaar).
Het Protocol Dyslexie mbo biedt een kader om beleid op verschillende niveaus binnen de instelling vorm te geven. De diversiteit van doelgroepen, opleidingen en culturen vraagt om een instellingsgerichte aanpak.
Initiatiefnemers
Het Protocol Dyslexie mbo is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap door een projectgroep bestaande uit het Expertisecentrum Nederlands, Onderwijscentrum VU en CINOP. Drie personen vanuit het Netwerk Dyslexie mbo leverden een substantiële bijdrage in denk-, ontwikkel-, en schrijfwerk (AOC Friesland, Rijn IJssel en ROC Midden Nederland).
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.