Provincie Zuid-Holland
Groen licht voor Máximabrug

De Máximabrug over de Oude Rijn komt te liggen ter hoogte van de Leidse Schouw in zowel de gemeente Alphen aan den Rijn als Rijnwoude. 9 maart hebben Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland ingestemd met deze voorkeursvariant van de beide gemeenten. Met de instemming van de provincie is de weg vrij om te gaan beginnen met de gedetailleerde uitwerking van de plannen voor de brug. Zowel provincie als gemeenten streven naar realisatie van de oeververbinding Oude Rijn voor het einde van 2014.

De locatie ter hoogte van de Leidse Schouw is gekozen, omdat de brug daar het bedrijventerrein Hoogewaard het beste ontsluit en de minste schade toebrengt aan de omgeving. Op deze locatie is de brug een belangrijke impuls voor de herstructurering van de Hoogewaard. Ook is deze locatie voor de vaarweg de beste optie. De locatie is ook financieel de beste keuze. De provincie heeft eerder al laten weten 25 procent van de kosten van de Máximabrug te willen dragen, tot een maximum van 10 miljoen euro. Tevens draagt het bedrijfsleven op de Hoogewaard bij. Gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude zijn nog bezig met de verdere uitwerking van de financiering van de brug. De doorvaarthoogte van de brug wordt naar verwachting rond de 4 meter. De brug heeft 4 rijbanen, 2 naar de noordoever en 2 naar de zuidoever van de Oude Rijn. De brug krijgt ook een fietspad en een pad voor voetgangers.

Bereikbaarheid

De nieuwe brug moet de bereikbaarheid van het bedrijventerrein Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn verbeteren en de verkeersoverlast in Koudekerk aan den Rijn en Alphen aan den Rijn verminderen. Bij de keuze voor de locatie van de brug is ook rekening gehouden met het mogelijk maken van een kleine rondweg rond Alphen aan den Rijn. De brug zal een belangrijke schakel worden in de toekomstige westelijke ontsluiting van gemeente Alphen aan den Rijn en de leefkwaliteit en bereikbaarheid van beide gemeenten.

De Oude Rijnzone

De realisatie van deze brug over de Oude Rijn maakt onderdeel uit van de afspraken die rijk, provincie en gemeenten hebben gemaakt over de Oude Rijnzone. Dit is het gebied op en langs de rivier de Oude Rijn, tussen Leiden en Bodegraven waar de huidige knelpunten worden aangepakt en verbeterd zodat het gebied wordt klaargestoomd voor de toekomst waarin ruimte is voor wonen, werk, infrastructuur, recreatie, natuur en water.

Noot voor de redactie,

Provincie Zuid-Holland