Thales Alenia Space begint met de ontwikkeling van de milieusatellieten Sentinel 1B en 3B

12/03/2010 14:15

Thales Alenia Space ETCA

Thales Alenia Space maakte vandaag bekend dat het in zijn Italiaanse en Franse vestigingen begonnen is met de ontwikkeling van de aardobservatiesatellieten Sentinel 1B en 3B. De contracten daartoe, goed voor 270 miljoen euro, heeft Thales Alenia Space in december 2009 ondertekend met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, in het kader van het GMES-programma (Global Monitoring for Environment and Security).

Belgische bijdrage

Thales Alenia Space ETCA, in Charleroi, levert 12 uitrustingsonderdelen die instaan voor de elektrische voeding van de zenders van de Sentinel 1B, 2B en 3B en bouwt ook voor de beide satellieten Sentinel 1B en 3B een elektrisch hart. De Belgische onderneming is ook betrokken bij de verwezenlijking van de satellieten Sentinel 1A, 2A en 3A.

Als hoofdaannemer voor de Sentinel 1- Sentinel 3-constellaties, is Thales Alenia Space verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling, de integratie en het testen van de satellieten. De satellieten Sentinel 1B en 3B zijn duplicaten van de Sentinel 1A en 3A, waaraan momenteel gebouwd wordt. De satellieten worden gebouwd in de Franse vestiging in Cannes en in de Italiaanse filialen van Rome en L'Aquila.

Belgische bijdrage

Thales Alenia Space ETCA, in Charleroi, levert

* 12 uitrustingsonderdelen (EPC's) die instaan voor de elektrische voeding van de zenders van de Sentinel 1B, 2B en 3B, zenders die de door de satellieten ingezamelde informatie doorsturen naar de aarde.

* Thales Alenia Space ETCA bouwt ook voor de beide satellieten Sentinel 1B en 3B een elektrisch hart (PCDU). Dat heeft een dubbele opdracht. Enerzijds moet zo'n PCDU de elektriciteit aan boord van de satellieten verdelen. Die elektriciteit is afkomstig van twee bronnen: de fotovoltaïsche zonnepanelen en, in perioden waarin de zon niet schijnt, de batterijen. Anderzijds beheert de PCDU ook de opslag, via de batterijen van de satelliet, van de overtollige, door de zonnepanelen geleverde energie.

Op te merken valt voorts dat de Belgische onderneming ook betrokken is bij de verwezenlijking van de satellieten Sentinel 1A, 2A en 3A, waarvoor ze een reeks van uitrustingsonderdelen ontwierp en produceert: 12 EPC's voor de 3 satellieten, het elektrische hart van de satellieten Sentinel 1A en 3A, de elektronische uitrusting voor de elektrische voeding (PSU) van de altimeterradar SRAL en een testbank voor Sentinel 3A.

De Sentinel-satellieten 1A en 1B zullen de aarde in beeld brengen in stukken met een diameter van 250 kilometer en een grondresolutie tussen 5 en 25 meter. Ze hebben ook een SAR, een Synthetic Aperture Radar, in de C-band aan boord, die de gebruikers continu beelden stuurt, dat wil zeggen dag en nacht en in alle weersomstandigheden. De hoofddoelstellingen van de missie en dienstverlening van de Sentinel 1 zien er als volgt uit: in kaart brengen van stedelijke gebieden en milieueffecten, volgen van risico's door bewegingen in het landoppervlak, toezicht op mariene milieus, maritieme veiligheid, volgen van zee-ijszones en bos- en klimaatveranderingen. Sleuteltechnologieën zoals de T/R-modulen en de elektronische frontends voor de C-band SAR-antenne (Synthetic Aperture Radar), maar ook het geavanceerde subsysteem voor de gegevensverwerking zijn momenteel bij TAS in ontwikkeling. De Sentinel 1-satellieten komen in een zonsynchrone bijna-polaire baan.

Reynald Seznec, Voorzitter en CEO van Thales Alenia Space, benadrukt: "Door haar wezenlijke bijdrage aan de Sentinel-families 1 en 3 speelt onze onderneming een almaar belangrijker rol in een van Europa's belangrijkste milieuprojecten. Ze bevestigen de positie en de knowhow die Thales Alenia Space op het terrein van de aardobservatie inmiddels verworven heeft."

Luigi Pasquali, Thales Alenia Space Italië CEO, onderstreepte: "De T/R-modulen, die het hart vormen van de Sentinel 1-familie, komen tot stand in onze vestiging in L'Aquila, Italië. De ontwikkeling van de reeks van radar T/R-modulen voor de COSMO-SkyMed-constellatie stelt Thales Alenia Space in staat om zijn leiderspositie te verstevigen op het terrein van de radars voor aardobservatie". En hij voegt eraan toe: "Onze onderneming is vastbesloten om de bouw van deze SAR-kerntechnologie in ons filiaal van L'Aquila te houden."

Sentinel 3B zal, net als Sentinel 3A, ingeschakeld worden voor het inzamelen van oceanografische en landvegetatiegegevens. Hij heeft daartoe twee optische instrumenten aan boord: een voor het bewaken van de kleur van de oceanen en een voor het meten van de temperatuur van het zeeoppervlak. Daarnaast beschikt hij ook over een uiterst nauwkeurige oceaanaltimeter. Met die instrumenten kunnen met grote nauwkeurigheid en betrouwbaarheid parameters bepaald worden, zoals de topografie van het zeeoppervlak, temperatuur van het zee- en landoppervlak en de kleur van oceanen en land. De Sentinel 3-familie zal cruciale gegevens opleveren op terreinen zoals klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, milieubeleid, Europese civiele bescherming, ontwikkelingshulp en humanitaire hulp. De Sentinel 3-satellieten komen in een zonsynchrone polaire baan met hoge inclinatie.

De GMES-satellietfamilie (Sentinel 1, 2 & 3) zal uit zes satellieten bestaan, 2 van elk type. Meer specifiek zullen de Sentinel 1-satellieten, namelijk 1A en 1B, een continue operationele beschikbaarheid garanderen van de C-band SAR-gegevens, afkomstig van Envisat en ERS. In het bijzonder zal de Sentinel 1-familie voor een significante verbetering zorgen van de prestaties van de constellatie, in termen van review times, operationele beschikbaarheid en gegevensbeheer voor het afleiden van producten voor eindgebruikers. De Sentinel 2- en 3-familie zal toezien op de aarde en haar oceanen. Sentinel 4- en 5-satellieten, gericht op meteorologische en klimatologische missies en onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer, moeten naderhand de GMES-satellietfamilie vervolledigen.

About Thales Alenia Space

The European leader in satelliet systems and a major player in orbital infrastructures, Thales Alenia Space is a joint venture between Thales (67%) and Finmeccanica (33%). Thales Alenia Space and Telespazio embody the two groups' "Space Alliance". Thales Alenia Space sets the global standard in solutions for space telecoms, radar and optical Earth observation, defense and security, navigation and science. The company achieved revenues of Euro 2 billion in 2009 and has a total of 7,200 employees located in 11 industrial sites in France, Italy, Spain and Belgium.

Thales Alenia Space in België

Thales Alenia Space ETCA is de belangrijkste Belgische constructeur van ruimtevaartelektronica.

De onderneming is de Europese nr. 1 in elektrische voedingen voor satellieten en is goed voor 50% van de elektronica voor de Ariane 5. Alle Ariane 5-draagraketten en 150 van de satellieten die momenteel rond de aarde cirkelen hebben uitrustingsonderdelen van Thales Alenia Space België aan boord. De onderneming is ook actief in telecommunicatie en beveiliging. De vestiging in Mont-sur-Marchienne (Charleroi) telt 600 medewerkers.

www.thalesaleniaspace.com - Perscontact van Thales Alenia Space in België: Laurence Jados- Tel: +32 (0)71 44 26 29 - 0495 912 395 - laurence.jados@thalesaleniaspace.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel