Ingezonden persbericht

4e Eneco Ronde van het Groene Hart met 4 ProTour-ploegen

Vandaag is tijdens een persconferentie in Pijnacker de meest actuele informatie bekendgemaakt over de 4e Eneco Ronde van het Groene Hart, een professionele wielerwedstrijd die op 21 maart a.s. verreden wordt. Deze koers over 207,4 kilometer met start in Pijnacker en finish in Zoetermeer heeft een 1.1 waardering op de internationale UCI-kalender.

Tijdens de persconferentie werd achtereenvolgens het woord gevoerd door Nico Oudhof, wethouder van Pijnacker-Nootdorp; Ivo Opstelten, voorzitter van de Stichting Ronde van het Groene Hart; Jeroen Overgoor, directeur Communicatie & Public Affairs Eneco, Herman Brinkhoff, koersdirecteur van de 4e Eneco Ronde van het Groene Hart en Cor Vergeer, vice-voorzitter LRTV Swift uit Leiden. Eregast was oud-wielerkampioen Jan Janssen die in Nootdorp is geboren en ereburger is van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Quotes:

Nico Oudhof: Wethouder Nico Oudhof gaf aan verheugd te zijn dat Pijnacker-Nootdorp dit jaar de startlocatie mag zijn. Hij stelde "We zijn graag gastheer voor de start van deze 4e Eneco Ronde van het Groene Hart. Onze gemeente wordt omringd door natuur- en recreatiegebieden en we zijn er trots op dat we dit aan heel Nederland kunnen laten zien. Alhoewel je met zo'n grote tour natuurlijk niet op onze mooiste plekjes kunt komen. Maar misschien nodigt het uit hier eens te komen rondkijken. Kortom dit is regiomarketing in optima forma."

Ivo Opstelten: "De Eneco Ronde van het Groene Hart is niet zo maar een wielerkoers. Het is het product van de wisselwerking tussen topsport, maatschappelijk belang en cultuur. Immers het Groene Hart is als binnengebied van de Randstad heel belangrijk. Een gebied waar mensen wonen, werken en recreëren en waar land- en tuinbouw en volop natuur is. Het is goed dat de mensen zich de waarde van het Groene Hart realiseren en dat ze weten waar het ligt. O.a. door middel van een mooie wielerkoers met bekende renners en een rechtstreekse TV-uitzending van twee uur hopen wij veel aandacht voor het Groene Hart te krijgen. En dat gaat lukken ook, dankzij de hulp van overheden en bedrijfsleven. De Eneco Ronde van het Groene Hart is een belangrijke gebeurtenis voor het Groene Hart en publicitair het belangrijkste onderdeel van de Maand van het Groene Hart 2010, die wij samen met het Programmabureau Groene Hart hebben opgezet!"

Jeroen Overgoor: 'Het Groene Hart verdient onze aandacht vanwege het natuurlijke en duurzame karakter. De Eneco Ronde van het Groene Hart is daarvoor een goed middel. De strijd van de renners tijdens de koers in een prachtige omgeving zorgt voor mooie beelden. Omdat Eneco zelf heel actief is op het gebied van duurzame, dus groene, energie en het fietsen ondersteunt, is onze betrokkenheid bij de Eneco Ronde van het Groene Hart heel logisch. Eneco biedt dit topwielrennen graag aan de vele klanten in het Groene Hart aan. We zijn er trots op het evenement te versterken met de Eneco Kidsride waarbij kinderen samen met onze ambassadeur Leontien Zijlaard-van Moorsel op het officiële finishparcours kunnen fietsen. Het geeft een bezoek aan het evenement een extra belevenis.'
Herman Brinkhoff: "Het parcours is verschillend maar toch ook weer grotendeels gelijk aan dat van vorig jaar. Gelijk aan vorig jaar is het unieke dat een Nederlandse prof-wielerklassieker alle 4 grote steden, achtereenvolgens Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, aandoet en voorts ook door hele mooie stukken groen en blauw in het Groene Hart voert, de binnentuin van de Randstad. Nieuw is de startplaats Pijnacker, de passage van de Krimpener Waard en het feit dat we de route dit jaar grotendeels (vanaf Lopik) in tegengestelde richting rijden om als finale vanuit Alphen aan den Rijn naar de nieuwe finishplaats Zoetermeer te rijden. De aankomst zo dicht bij de Dorpsstraat in het oude centrum van Zoetermeer is echt uniek.
Ook dit jaar is er weer een interessante mix van ProTour-ploegen, ProContinental-ploegen en Continental-ploegen met renners als Graeme Brown (2e in 2007 en 2009), Bobbie Traksel, Kenny van Hummel, Servais Knaven, Bert Grabsch en Hayden Roulston.

Cor Vergeer: "De Joop Zoetemelk Classic is de officiële toerversie van de Eneco Ronde van het Groene Hart en wordt georganiseerd door de Leidse Ren- en Toer Vereniging Swift. Doelstelling: van de Joop Zoetemelk Classic een nationaal fietsevenement met professionele uitstraling maken. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig: start en finish in park De Bult bij Swift, Joop rijdt zelf mee, het Groene Hart naast de deur, enthousiaste vrijwilligers, en een prima plek op de wielerkalender: het begin van de lente, de Primavera". Nieuw is dat alle routes van de Joop Zoetemelk Classic 2010 beschikbaar zijn voor GPS-navigatie en dat er een speciale route is voor handbikers. Alle deelnemers ontvangen een mooie herinnering met een afbeelding van de winnende Joop. Tot nu toe is het aantal inschrijvers het dubbele van verleden jaar in deze fase, er worden meer dan 3000 deelnemers verwacht.

Deelnemende ploegen:
Er zullen 18 ploegen met elk 8 renners aan de wedstrijd deelnemen. De renners komen uit bijna 20 verschillende landen. Er staan vier ProTour-ploegen, zeven ProContinental-ploegen en zeven Continental-ploegen aan de start. Dat zijn, met vermelding van de belangrijkste renners op de voorlopige deelnemerslijst, de volgende ploegen:

ProTour Teams:
Rabobank (Graeme Brown, Joost Posthuma, Tom Leezer, Rick Flens); HTC - Columbia (Haydon Roulston, Adam Hansen, Marcel Sieberg, Bert Grabsch); Team Milram (Servais Knaven, Wim Stroetinga, Peter Wrolich) en Footon-Servetto (Noe Gianetti, David Gutierrez, Marco Corti).

ProContinental Teams:
Vacansoleil (Bobbie Traksel, Wouter Mol, Jens Mouris, Lieuwe Westra); Skil-Shimano (Kenny van Hummel, Roy Curvers, Floris Goesinnen); BMC Racing Team (Alexandre Moos, Danilo Wyss, Alexander Kristoff); Topsport Vlaanderen-Mercator (Kenny De Ketele, Pieter Jacobs, Johan Coenen); Landbouwkrediet-Colnago (Steven Caethoven, Geert Verheyen, Hans Dekkers); Xacobeo-Galicia (David Garcia) en CCC Polsat Polkowice (Dariusz Batek).

Continental Teams:
Van Vliet-EBH-Elshof (Thomas Berkhout, Ronan van Zandbeek, Bas Stamsnijder); Cycling Team Jo Piels (Maarten de Jonge, Sierk-Jan de Haan, Cornelius van Ooijen); Palmans Cras (Geert Omloop, winnaar in 2009); Kuota-Indeland (David Kopp); An Post-Sean Kelly Team (Nico Eeckhout), Nutrixxion-Sparkasse (Steffen Radochla) en Team Worldofbike.gr (Wim Van Huffel).

De route, de plattegronden van de start- en de finishlocaties en de voorlopige deelnemerslijst is te raadplegen op de website http://www.rondevanhetgroenehart.nl

Tot zaterdagmiddag 20 maart kunnen door de team managers nog veranderingen in de deelnemerslijst worden aangebracht. De definitieve lijst zal daarom pas aan het eind van die zaterdag beschikbaar zijn.

Pijnacker, 12 maart 2010

NB: informatie niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie zie: www.rondevanhetgroenehart.nl