Ingezonden persbericht

Respondenten op online televisiejacht kiezen voor BCC

Kieskeurig, VERGELIJK.nl en Media Markt opvallende stijgers in onderzoek van WUA!

Wanneer respondenten zich online oriënteren naar een nieuwe televisie, is de kans het grootst dat ze BCC aanwijzen als favoriete aanbieder. Dat blijkt uit de Web Performance Scan die onderzoeksbureau WUA! in februari uitvoerde. Zes maanden eerder werd BCC tijdens hetzelfde onderzoek ook al het vaakst als favoriet aangewezen, maar toen was het Philips dat vanwege een betere vindbaarheid nipt eerste werd. De respondenten bezochten 61 verschillende website, en gaven daar in totaal 182 beoordelingen over.

De onderzoeksresultaten
Nadat de gehele top drie zes maanden eerder nog binnen een tiende punt van elkaar eindigde, slaat BCC ditmaal een gaatje met de concurrentie. De winnaar van het onderzoek scoort op vrijwel alle onderzochte deelaspecten hoger dan bij de eerste meting. Ook de uiteindelijke voorkeur kent een stijgende lijn: 22,5% van de respondenten kiest voor BCC, terwijl dit aandeel eerder nog 15% bedroeg.
Kieskeurig en VERGELIJK.nl stijgen veel plaatsen in de ranglijst, en stoten daarmee Philips en Wehkamp uit de top drie. Bij Kieskeurig valt vooral een verbetering in de vindbaarheid en de informatiewaarde van de website te constateren. VERGELIJK.nl weet de bezoekers op ieder vlak te imponeren, en ziet alleen een beperkte vindbaarheid in de weg van de koppositie staan. De website van Media Markt toont zelfs op alle deelaspecten de nodige verbetering, en wordt door 5% van de respondenten als favoriet aangewezen.

Web Performance Scan

Veertig respondenten, allen tussen de 20 en 48 jaar oud en ervaren met het internet, kregen de volgende casus voorgelegd: 'Je bent op zoek naar een nieuwe televisie. Ga op het internet op zoek naar een nieuw toestel, dat tussen de E600 en E900 kost.' Het was vervolgens aan de respondenten om voorkeuren als merk en specificaties te bepalen. Het online zoekgedrag en de meningen over de websites werden vervolgens door WUA! vastgelegd, om de uiteindelijke Web Performance Scores te berekenen. Deze zijn opgebouwd uit deelscores voor aspecten als vindbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en vormgeving van de website.

Over WUA!

WUA! is dé marktleider in Nederland op het gebied van Web Performance en sinds 2009 dochterorganisatie van Effectory. WUA! heeft met de ontwikkeling van de Web Performance Scan een uniek product op de markt gezet. Met de Web Performance Scan helpt WUA! grote en middelgrote organisaties met het inzichtelijk en meetbaar maken van hun prestaties op het internet. Deze organisaties zijn hierdoor in staat hun prestaties voortdurend op gerichte wijze te verbeteren. Door de WUA! Web Performance Scan gebenchmarkt periodiek uit te voeren, meet WUA! precies of gedane verbeteringen en investeringen effect hebben op de prestaties van websites. In de visie van WUA! dient informatie uit onderzoek daadwerkelijk te zorgen voor verbetering van websites en de positionering binnen de betreffende branche.

Onderzoeksopzet
Onderzoek: februari 2010
Case: 'Ga op het internet op zoek naar een nieuwe televisie die tussen E600 en E900 kost'
Aantal respondenten: 40
Selectiecriteria: 50% man/vrouw verdeling
Leeftijd: tussen de 20 en 48 jaar oud
Plaats onderzoek: Amsterdam
Opleiding: MBO+
Ervaring: oriënteren regelmatig op het internet
DVD panel discussie: 2 keer 1 uur
Aantal pagina's rapportage: 200+
Volgende meting: augustus 2010

Noot voor de redactie (