Ingezonden persbericht


GROOTSER EN MOOIER DAN OOIT

TEFAF MAASTRICHT 12-21 MAART 2010

Helvoirt, 23 november 2009 - TEFAF Maastricht, 's werelds belangrijkste en meest innovatieve kunst- en antiekbeurs, opent haar deuren van 12-21 maart 2010 in het MECC in Maastricht. De 23e editie van TEFAF telt een recordaantal van 260 topantiquairs en kunsthandelaren uit 17 landen, waaronder voor het eerst een uit Uruguay en China. TEFAF dankt haar exclusieve reputatie aan de onovertroffen kwaliteit van haar aanbod en het hoge niveau van bezoekers. Ook musea zien er naar uit om hun collecties te verrijken. De deelnemers bewaren hun mooiste en meest bijzondere stukken speciaal voor TEFAF. Alle kunstobjecten worden door 26 keuringscommissies van 168 deskundigen onderworpen aan een strikte keuring op kwaliteit, conditie en artistiek niveau. TEFAF lanceert in 2010 opnieuw een sectie: TEFAF op Papier, gewijd aan tekeningen, grafiek, fotografie en zeldzame boeken. De nieuwste uitgave van een reeks baanbrekende kunstmarktpublicaties in opdracht van TEFAF wordt in maart 2010 gelanceerd. Deze actuele studie gaat in op het wel en wee van de kunstmarkt in tijden van recessie, 2008-2009.

Kunst en antiek

Op TEFAF Maastricht worden ruim 30.000 kunstwerken te koop aangeboden. De verscheidenheid is zonder weerga. Van klassieke oudheden, objets d'art, meubels, verluchte manuscripten, schilderijen, tekeningen, prenten en beeldhouwwerken tot hedendaagse kunst, design, Aziatica, etnografica, porselein, glas, zilver en juwelen. Iedere stroming tussen de oudheid en de 21e eeuw is vertegenwoordigd. Hieronder een selectie van bijzondere objecten die op TEFAF 2010 te zien zullen zijn:
· Het Courtenay Compendium, een sinds de 16e eeuw verloren gewaande collectie historische tractaten met daarin de eerste concrete verwijzing naar Marco Polo. Voor het eerst op de markt sinds circa honderd jaar. Het compendium wordt aangeboden door Dr Jörn Günther Rare Books, Zwitserland voor ¤ 2,5 milljoen.
· Een zeldzaam Chinees Tianhuang-zegel uit de Kangxi periode (1662-1722). Het meesterlijk gebeeldhouwde zegel stelt een sluipende leeuwin voor. Op de zijkant van het vijf centimeter hoge zegel staat een inscriptie van de naam van een van de zonen van de keizer. Dit object is te koop bij Littleton & Hennessy Asian Art Ltd, Londen, voor ¤550.000.


· Een 15e-eeuws huisaltaar met een getroonde Madonna met kind tussen de heiligen Johannes en Paulus. Het is een voorbeeld van de prachtige laatgotische schilderkunst in Siena en wordt getoond door Moretti Fine Art Ltd, Florence, Londen en New York. De prijs is ¤¬2,2 miljoen.


· Een zingende man van Jan Lievens, die in de jaren 1620 jaren zeer nauw met Rembrandt heeft samengewerkt. Zij hebben elkaar qua stijl en thema's sterk beïnvloed. Dit schilderij wordt aangeboden door Whitfield Fine Art, Londen, voor circa ¤800.000.
· Een heel belangrijk portret van George Washington, in 1822 geschilderd door de Americaan Gilbert Stuart. Dit schilderij van de eerste president van de Verenigde Staten wordt op TEFAF aangeboden door een nieuwe deelnemer, Hammer Galleries uit New York, voor ¤5 milljoen.


· Untitled XVI, werk uit 1982 van de in Nederland geboren schilder Willem de Kooning, die een van de toonaangevende abstracte expressionisten in de Verenigde Staten werd. Nieuwe TEFAF deelnemer L&M Arts, New York, vraagt ¤3,7 miljoen voor dit schildeerij.


· Een laat 16e-eeuwse hanger van een gevleugelde draak van goud, bezet met smaragden. De pendant komt uit de Rothschild collectie. Op TEFAF is hij te koop bij de Spaanse antiquair Luis Elvira voor een prijs van circa ¤100.0000.


· Een zeldzaam Indo-Portugees kistje uit Goa, gemaakt van zilver filigrain, 17e eeuw, gepresenteerd door Kunstkammer Georg Laue, München. Er zijn slechts twee andere vergelijkbare exemplaren uit Goa bekend, beide in musea. Prijs: ¤63.000.


· Een paar commodes van kingwood, sycamore en fruithout, ingelegd met marquetterie. Ze zijn gemaakt in Dresden rond 1765, waarschijnlijk voor een koninklijk appartement. Ze worden getoond door Kunsthandel Peter Mühlbauer, Duitsland. Prijs: ¤420.000 voor beide commodes.
Kunst- en antiekhandelaren op TEFAF

Aan TEFAF 2010 doet een recordaantal van 260 deelnemers mee. 22 daarvan zijn nieuw of komen terug na enkele jaren van afwezigheid. TEFAF is nu opgedeeld in negen secties. De grootste daarvan is Antiek en Objets d'Art met 97 toonaangevende internationale handelaren die een oppervlakte bestrijken van ruim 5.300 m2 . Schilderijen, Prenten & Tekeningen volgt met 64 deelnemers op ruim 3.500 m2 en TEFAF Modern met 45 galerieën op 3.200 m2. Inclusief het Business Paviljoen beslaat het totale standoppervlak van TEFAF Maastricht ruim 15.000 vierkante meter, terwijl de beurs inclusief gangen, pleinen en restaurants ruim 29.000 vierkante meter bedraagt.

TEFAF op Papier

Het grootste deel van de nieuwe deelnemers aan de beurs doet mee aan TEFAF op Papier. Deze nieuwe sectie is geheel gewijd aan oude en moderne tekeningen, gelimiteerde edities prenten, fotografie, antiquarische boeken en manuscripten, Japanse prenten en aquarellen. TEFAF op Papier telt 18 deelnemers die zullen exposeren in de hal op de eerste verdieping. Dit is de ruimte waar TEFAF vorig jaar met succes TEFAF Design heeft gelanceerd. TEFAF Design sluit dit jaar aan op de sectie TEFAF Modern op de begane grond.

TEFAF Showcase

TEFAF Showcase biedt voor het derde jaar recent geopende galerieën, kunst- en antiekhandelaren de mogelijkheid eenmalig aan TEFAF deel te nemen en daarmee ervaring op te doen met een internationaal publiek van particuliere en professionele verzamelaars. Voor het publiek is het interessant dat zij de gelegenheid hebben in contact te komen met jonge, veelbelovende handelaren van over de hele wereld. De gelukkige deelnemers aan TEFAF Showcase 2010 zijn Humphrey Butler, Londen, (antieke juwelen), Dierk Dierking, Keulen (Afrikaanse kunst), Pierre-Marie Giraud, Brussel (hedendaags keramiek en glas), Nomos, Zürich (munten en penningen), Hidde van Seggelen, Londen (contemporaine kunst) en de eerste TEFAF exposant uit China, Peking Fine Arts (hedendaagse Chinese kunst).

Art Market Report

Sinds 2000 doet The European Fine Art Foundation, de stichting die TEFAF Maastricht organiseert, jaarlijks onderzoek naar actuele ontwikkelingen op de kunstmarkt. De eerstvolgende studie zal vlak vóór TEFAF 2010 in maart worden gepubliceerd. Dr Clare McAndrew leidt het onderzoek. Zij wordt beschouwd als een van de belangrijkste cultureel economen, gespecialiseerd in de kunstmarkt. Ze is ook de oprichter van Arts Economics. De nieuwe studie gaat in op de belangrijkste ontwikkelingen op de Europese kunstmarkt binnen wereldwijd verband. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de ontwikkelingen in de periode 2007 tot 2009 en de invloed die de economische recessie op de kunstmarkt heeft gehad.

TEFAF Maastricht 2009

TEFAF Maastricht 2009 vond plaats tijdens de meest ernstige economische crisis die de wereld sinds decennia had meegemaakt. Sterke verkopen, zowel aan privéverzamelaars als aan musea, toonden aan dat de markt voor kunstwerken van topkwaliteit solide bleek, ondanks de wereldwijde financiële malaise.

TEFAF & AXA Art: Kunst, meer dan een investering
TEFAF deelt haar zienswijze van kunst, meer dan een investering met hoofdsponsor AXA Art. Het partnerschap tussen TEFAF en AXA Art betekent voor verzamelaars dat zij toegang hebben tot een unieke bundeling van kennis, die naast kunsthistorische en financiële aspecten van een kunstwerk ook uitgebreide kennis betreft van risicopreventie, conservering, het beperken van schade en restauratie. Daarmee kunnen kunstverzamelaars hun collecties in een zo goed mogelijke staat houden.

Noot voor redacties