Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 9 maart 2010

Nederlands Kamerorkest legt prachtige dwarsverbanden in programma rond Biber en Bartók

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan NikoliIJ speelt op 12, 14 en 15 maart een programma in Oost-Europese sferen met oude en nieuwe muziek uit Tsjechië, Hongarije en Polen. De concerten vinden plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ en op zondagmiddag in het Concertgebouw.

De Tsjechische componist Biber was zijn tijd soms ver vooruit en deed dingen die pas in de twintigste eeuw gemeengod zouden worden. Bartók daarentegen kijkt in zijn Divertimento bewust naar het verleden. En voor Lutoslawski bleek het recente verleden een ware ontdekking te zijn. De tiende sterfdag van Bartók herdacht de Poolse componist Lutoslawski in zijn Musique Funèbre. Het is een ontroerende tienstemmige elegie voor strijkers, waarin hij zijn bewondering voor Bartók subtiel laat doorklinken. De Balletti lamentabili van Biber, de naam zegt het al, is melancholiek van karakter. Maar de componist, beroemd om zijn soms bizarre componeerstijl is uitbundig in het stuk Battalia, waarin hij op strijdvaardige wijze een veldslag verklankt. Daarin nemen de musici zelf vrolijk deel aan de strijd.

Het concert op 15 maart wordt door KRO Klassiek opgenomen. De uitzenddatum is nog niet bekend. Kijk voor meer informatie op www.radio4.nl/middagconcert.

vr 12 maart 2010, 20.15 uur
ma 15 maart 2010, 20.15 uur
Muziekgebouw aan 't IJ
zo 14 maart 2010, 14.15 uur
Concertgebouw, Amsterdam
Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan NikoliIJ viool
Patrick Ayrton, clavecimbel
Biber
Battalia
Baletti lamentabili
Lutoslawski
Musique Funèbre
Biber
Sonate XI
Bartók
Divertimento

*******