Vrije Universiteit Amsterdam

Augmentatiematerialen en sinusbodem elevatie


* Startdatum: 12-03-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Augmentatiematerialen en sinusbodem elevatie


* Spreker: S.A. Zijderveld


* Promotor: prof.dr. C.M. ten Bruggenkate


* Onderdeel: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)


* Wetenschapsgebied: Tandheelkunde


* Evenementtype: Promotie

Het beta-tricalciumfosfaat is een acceptabel botsubstituut bij sinusbodemelevatie mits de resterende kaakhoogte de primaire stabiliteit van de implantaten garandeert. Dit is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van Steven Zijderveld.

Zijderveld beschrijft de resultaten van een prospectief vergelijkend klinisch, röntgenologisch, histologisch en histomorfometrisch onderzoek van meerdere augmentatiematerialen in een sinusbodemelevatie-model met zowel korte als lange termijnresultaten. Hij vergeleek beta-tricalciumfosfaat (Cerasorb) met mandibulair bot volgens het splitmouth design. Het beta-tricalciumfosfaat bleek een acceptabel botsubstituut bij sinusbodemelevatie mits de resterende kaakhoogte de primaire stabiliteit van de implantaten garandeert.

Het botvolumepercentage bleek na zes maanden wel significant lager dan van autoloog bot. In een röntgenologisch follow-up onderzoek van 5 jaar was de afname in verticale grafthoogte in het eerste 1,5 jaar significant hoger dan de periode daarna en kwam overeen met de autologe botgraft. In een andere prospectieve histologische en histomorfometrische studie vergeleek Zijderveld het effect van precompressie van een botgraft uit de crista iliaca op remodeling met ongecomprimeerd spongieus bot uit de crista ilaca volgens het splitmouth design. Precompressie bleek na vier maanden geen betere, maar ook geen slechtere, botkwantiteit en botkwaliteit te geven.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam