Raad van State


vrijdag 12 maart 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Breda van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid'. Het plan heeft betrekking op het gebied ten zuiden van de spoorlijn Breda-Roosendaal. Een aantal inwoners van de gemeente en de milieuverenigingen De Groene Koepel en Markkant zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. Een van de inwoners is het er niet mee eens dat het plan het mogelijk maakt om in een manege tegenover zijn woning feesten voor maximaal 80 personen te organiseren. Andere inwoners vinden dat de bouwmogelijkheden die een andere manege krijgt in strijd zijn met het reconstructieplan De Baronie. Ook beide milieuverenigingen vinden het plan in strijd met het provinciale reconstructieplan. Verder zou het zeer waardevolle natuurgebied Het Markdal onvoldoende worden beschermd tegen verstedelijking. Ten slotte mag een gebied dat eerder zou zijn aangewezen als natuurgebied ter compensatie van de gevolgen van de aanleg van de HSL niet worden veranderd in agrarisch gebied, aldus de milieuverenigingen. In afwachting van de behandeling van hun beroepen, verzoeken de inwoners en de verenigingen de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200908508/2) Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Zundert van zogenoemde maatwerkvoorschriften voor een distributiecentrum voor een tuinbouwveiling aan de Molenstraat in Zundert. De voorschriften hebben betrekking op geluid. In de voorschriften is bepaald dat er 's nachts maximaal vier voertuigbewegingen met vrachtwagens mogen plaatsvinden. Eerder mocht er 's nachts niet worden gereden op het terrein. Een omwonende is het niet eens met het milieuvoorschrift en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902787/1)
Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Noord-Brabant van het inpassingsplan 'Rivierverruiming Overdiepse Polder'. Het plan maakt het mogelijk de polder te gebruiken voor waterberging bij hoge waterstanden in de rivier de Bergsche Maas. De inschatting is dat dit gemiddeld één keer per 25 jaar nodig zal zijn. In het plan is verder bepaald dat zestien boerderijen in de polder moeten verdwijnen; negen daarvan mogen op een andere plek in de polder terugkomen. Deze negen komen te liggen op terpen die tegen de nieuwe waterkering/dijk worden aangelegd. Ook maakt het plan de herverkaveling van landbouwgrond in de polder mogelijk. De zitting gaat ook over de vaststelling door provinciale staten van Noord-Brabant van het inrichtingsplan Overdiepse Polder'. In dit inrichtingsplan is bepaald welke percelen bij die herverkaveling worden betrokken. Verder gaat de zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan de directeur Ecologie van de provincie. De vergunning heeft betrekking op de aanleg van een waterplas in het westen van de polder. Een aantal agrariërs uit de polder en de eigenaren van een woonboot komen tegen het inpassingsplan in beroep. Een van de agrariërs en de woonbooteigenaren zijn het er niet mee eens dat hun boerderij en woonboot zijn 'wegbestemd' en dus niet meer in het plan voorkomen. De andere agrariërs kunnen zich niet vinden in de uniforme bouweisen die aan de nieuwe boerderijen worden gesteld. Ook vinden zij dat niet zij, maar het waterschap de terpen moet onderhouden als deze deel uitmaken van de nieuwe waterkering. Drie van de agrariërs komen eveneens in beroep tegen het inrichtingsplan. Zij vinden onder meer dat het plan niet voldoet aan de juridische eisen. Verder willen zij geen grond toegewezen krijgen die kwalitatief gezien minder goed is. Eén agrariër komt ten slotte in beroep tegen de ontgrondingsvergunning. Volgens hem is de vergunning in strijd met het bestemmingsplan en met de Natuurbeschermingswet. (zaaknummers 200905509/1, 200906840/1 en 200906847/1) 12.15 uur
wethouders van Goes heeft verleend voor een zorgcomplex aan de Rommerswalestraat in Goes. Het gaat om nieuwbouw. Een aantal omwonenden is het niet eens met de komst van het zorgcomplex. Zij vinden dat het complex niet past in de omgeving. Verder vrezen zij voor parkeeroverlast omdat er te weinig parkeerplekken bij het complex zouden worden aangelegd. Ook had het gemeentebestuur volgens hen aandacht moeten besteden aan de alternatieve locatie die zij hebben aangedragen. De rechtbank in Middelburg heeft in augustus 2009 hun eerdere beroepen ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen de omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200907419/1 en 200907495/1)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Skarsterlân van het bestemmingsplan 'Natuur- en Waterlandgoed Trijntje Wiel'. Het plan maakt het mogelijk zestien hectare agrarische grond in de Broeksterpolder te veranderen in een zogenoemd 'natuur- en waterlandgoed' met daarop drie landhuizen. Een aantal inwoners van Broek is het niet eens met de bouwhoogte van maximaal zestien meter die het plan toestaat. Zij vinden dat hierdoor onherstelbare schade wordt aangericht aan het open landschap van het gebied. Daarom verzoeken zij de Raad van State, in afwachting van de behandeling van hun beroepen, het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200910022/2) 14.00 uur
wethouders van Jacobswoude (nu Kaag en Braassem) heeft verleend aan Ovidefarm voor een hondenpension aan de Woudsedijk-Noord in Rijnsaterwoude. De vergunning maakt uitbreiding mogelijk van het aantal honden dat wordt opgevangen van 60 naar 80. Ook wordt de kennel verplaatst naar een andere plek op het terrein. In de vergunning staan verder maatregelen die het hondenpension moet treffen om geluidsoverlast te beperken. Meerdere omwonenden komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de overlast gelijk blijft. Ook had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de geluidsoverlast, aldus de omwonenden. (zaaknummer 200907104/1)