Dura Vermeer

Amsterdam - 12 maart 2010

New Kit bereikt hoogste punt

De kenmerken schuine toren van het project de New Kit, een ontwikkeling van Dura Vermeer Bouw Amsterdam heeft haar hoogste punt bereikt.

The New Kit is een belangrijk project binnen het vernieuwingsplan van de Kolenkitbuurt in Amsterdam. Het project bestaat uit een woontoren en een appartementsgebouw. De toren telt 17 verdiepingen en is ontworpen door HM Architecten. Het is 57 meter hoog en 9 graden schuin. In de toren komen 58 koopwoningen met een oppervlakte van 93 tot 108 m2. In de onderste drie lagen van het gebouw worden bedrijfsruimtes gecreëerd voor startende ondernemers uit de buurt.

Helemaal bovenin komen twee royale penthouses (192 en 214 m2) met een mooi uitzicht over de stad. De scheve toren van The New Kit verwijst naar de Opstandingskerk die in de jaren vijftig werd gebouwd. De Kolenkit heet de kerk in de volksmond. Jarenlang was de Kolenkit hét herkenningspunt van de buurt. Inmiddels is de kerk zo ingebouwd door nieuwbouw dat de behoefte aan een nieuw punt ontstond.

Het appartementsgebouw is een ontwerp van Faro Architecten dat uit 16 vrije sector huurwoningen en 58 sociale huurwoningen bestaat. Alle appartementen hebben een balkon of terras, een berging en een open keuken die op een eenvoudige manier afsluitbaar te maken is. De gemiddelde oppervlakte van de appartementen is 95 m2. Acht appartementen zijn samengevoegd tot zogenoemde kangoeroewoningen. Hierin kunnen zorgbehoevende kinderen of ouderen zelfstandig wonen in de nabijheid van hun familie. Onder het appartementsgebouw zijn parkeergarages.

De steigers rondom de toren zijn nu nog toepasselijk ingepakt in groen-gele netten. Straks zal de gevel echter geheel worden bekleed door wit natuursteen, waardoor dit gebouw een ware eye-catcher gaat worden.