Vopak NV

Persbericht

Vopak: Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- over 2009 stijgt met 20% tot EUR 385 miljoen

Rotterdam, 12 maart 2010

In miljoenen EUR 2009 2008 %

Opbrengsten uit dienstverlening 1.001,1 923,5 8

Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 519,2 431,1 20 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 513,4 429,3 20
-exclusief bijzondere posten-

Bedrijfsresultaat (EBIT) 391,1 322,2 21 Bedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere posten- 385,3 320,4 20

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 247,6 212,0 17 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 242,7 202,1 20
-exclusief bijzondere posten-

Winst per gewoon aandeel (in EUR) 3,92 3,40 15 Winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere posten- (in EUR) 3,84 3,24 19

Bezettingsgraad 94% 95%

Kernpunten voor 2009 exclusief bijzondere posten:
· Het bedrijfsresultaat voor afschrijving en amortisatie (EBITDA) stijgt met 20% tot EUR 513,4 miljoen, in lijn met de eerder afgegeven indicatie.
· Het bedrijfsresultaat stijgt met 20% tot EUR 385,3 miljoen (2008: EUR 320,4 miljoen).
· Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen stijgt met 20% tot EUR 242,7 miljoen (2008: EUR 202,1 miljoen) en de winst per gewoon aandeel (WpA) stijgt met 19% tot EUR 3,84 (2008: EUR 3,24).

· De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak met 1,2 miljoen kubieke meter (cbm) neemt in 2009 toe tot 28,3 miljoen cbm.

Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividend in contanten worden voorgesteld van EUR 1,25 (2008: EUR 1,10) per gewoon aandeel.

Vooruitzichten:

· Met de projecten in uitvoering zal 3,0 miljoen cbm opslagcapaciteit worden toegevoegd in de jaren 2010, 2011 en 2012. De totale investering voor Vopak en haar partners in deze projecten bedraagt circa EUR 1,6 miljard, waarvan de nog uit te geven netto-investering voor Vopak circa EUR 0,4 miljard bedraagt.
· Vopak verwacht voor 2010 een groei van het bedrijfsresultaat voor afschrijving en amortisatie (EBITDA) van 5-10%. Hoewel de verwachtte EBITDA-groei positief zal bijdragen aan de ontwikkeling van de WpA, zullen de in 2009 afgeronde lange termijn financieringsactiviteiten een drukkend effect hebben op de ontwikkeling van de WpA door de toename van het aantal uitstaande aandelen en hogere financieringslasten.
· Op grond van haar groeistrategie beschikt Vopak over een goede uitgangspositie om in 2012 een bedrijfsresultaat voor afschrijving en amortisatie (EBITDA) van EUR 625-700 miljoen te behalen.





John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak N.V.: "In het economisch roerige jaar 2009 was er sprake van een gezonde vraag naar tankopslagdiensten. We hebben bemoedigende resultaten geboekt en zijn we doorgegaan met de realisatie van onze groeiambities. Een belangrijk deel van ons tankopslagnetwerk staat ten dienste van het transport van geraffineerde olieproducten en op dat gebied bestaat een robuuste vraag naar onze diensten, grotendeels onafhankelijk van de meer speculatieve markt. De vraag naar opslag van chemieproducten is echter volatieler. Met name in Europa, waar de vraag naar chemietankopslag is gedaald, hebben we ons gericht op het opslaan van andere producten op sommige van onze chemieterminals, zoals biobrandstoffen en olieproducten.

De structurele geografische onbalans tussen productie en consumptie van olie- en chemieproducten, de toename van het aantal gevraagde specificaties, de vraag naar milieuvriendelijkere brandstoffen en de deregulering van voorheen gesloten economieën leiden onverminderd tot een groeiende vraag naar tankopslag. Dit stimuleert ons om naar verdere uitbreidingsmogelijkheden te zoeken om zo de wereldwijde en regionale logistieke stromen van olie- en chemieproducten te ondersteunen. We hebben onze financiële mogelijkheden en flexibiliteit dan ook vergroot door middel van nieuwe financieringsprogramma's.

Op grond van onze groeistrategie beschikt Vopak over een goede uitgangspositie om in 2012 een bedrijfsresultaat voor afschrijving en amortisatie (EBITDA) van EUR 625-700 miljoen te behalen."

Duurzaamheid
Personeels- en procesveiligheid zijn belangrijke aspecten van Vopak's inspanningen op het gebied van operational excellence. Na vele jaren van achtereenvolgende verbetering van de personeelsveiligheid, is Vopak in 2009 niet in staat geweest deze positieve ontwikkeling door te zetten. De personeelsveiligheid, die wordt uitgedrukt als het aantal ongevallen gerelateerd aan de gewerkte uren (`Total Injury Rate' - TIR) kwam uit op 6,5 (2008: 5,8). Hoewel het LTIR-cijfer (`Lost Time Injury Rate) voor medewerkers en onderaannemers samen is verbeterd tot 1,4 (2008: 1,7), viel er helaas een dodelijk ongeval te betreuren waarbij een werknemer van een onderaannemer betrokken was. Het streven om verdere structurele verbeteringen te bereiken, is en blijft een topprioriteit.

Daarnaast wordt er binnen Vopak uitgebreid aandacht geschonken aan de continue verbetering van de procesveiligheid op de terminals. Het jaarlijkse aantal morsingen, die kunnen optreden bij het laden en lossen van producten, is een belangrijke maatstaf voor de procesveiligheid op Vopak's terminals. Het aantal morsingen is verder afgenomen, van 103 in 2008 tot 71 in 2009.

Marktontwikkelingen
Gedurende 2009 is Vopak actief blijven inspelen op de voortgaande structurele ontwikkelingen in de markt voor opslag van bulkvloeistoffen, die door een aantal factoren wordt gekarakteriseerd:
- De geografische onbalans tussen productie en consumptie neemt toe doordat er nieuwe productiecapaciteit op wereldschaal voor olie- en bulkchemieproducten in aanbouw is op locaties als het Midden-Oosten en Singapore voor de export naar de rest van de wereld.
- Er is sprake van deregulering van een aantal voorheen gesloten economieën, zoals Indonesië, die beperkingen opheffen en lokale markten voor de wereldhandel openstellen.
- Steeds meer landen en staten hebben hun eigen productspecificaties voor bijvoorbeeld motorbrandstoffen. Hierdoor ontstaat behoefte aan mengdiensten en afzonderlijke opslag van deze producten, evenals aan de opslag van speciale brandstofcomponenten.
- De vraag naar milieuvriendelijkere brandstoffen neemt toe.

De geografische onbalans tussen productie en consumptie blijft de toegevoegde waarde van tankopslagdiensten versterken. De opslagdiensten van Vopak beantwoorden aan de behoefte aan fysiek vervoer van vloeibare bulkproducten, grotendeels onafhankelijk van de olieprijs en de speculatievere markt. De opslag van bulkvloeistoffen vervult een cruciale rol in de toeleveringsketen van Vopak's klanten, waaronder grote oliemultinationals en nationale oliemaatschappijen, met wie Vopak in langdurige relaties samenwerkt. De toenemende geografische onbalans leidt tot een stijgende vraag naar diensten op strategisch gelegen (hub)terminals, zoals Rotterdam, de Bahama's, Fujairah, Estland en Singapore, die van cruciaal belang zijn voor het succes van Vopak's netwerkstrategie voor olieproducten. De toegenomen focus van de grote oliemaatschappijen op upstream-activiteiten en de daarmee samenhangende mogelijke sluitingen en afstotingen van minder efficiënte raffinaderijen zal de markt voor olieopslag verder vormgeven.

2





Naar aanleiding van een lagere vraag als gevolg van de economische turbulentie heeft een aantal grote chemieproducenten de productie verminderd en zijn zij begonnen hun toeleveringsketen te herstructureren. Dit heeft gevolgen gehad voor de doorzetten van bepaalde chemieproducten op een aantal van Vopak's terminals, met name in het Europese chemiesegment in het eerste kwartaal van 2009. De afname van de chemieproductie en -doorzet heeft geleid tot verzoeken van een aantal klanten om meer flexibiliteit in de vorm van korter lopende contracten. Waar de chemievolumes daalden, zijn andere producten, zoals biobrandstoffen en olieproducten, in sommige van Vopak's chemieterminals opgeslagen. Hierdoor en in combinatie met het grote aandeel van de vaste huurtarieven en de langlopende aard van de contracten, is het negatieve effect op de opbrengsten beperkt gebleven. De chemiemarkt in Europa wordt dan ook als volatiel aangemerkt, terwijl de vooruitzichten voor chemieopslag uitstekend zijn in China, bemoedigend voor Azië en stabiel voor Latijns- en Noord-Amerika. Naast een structureel herstel van de wereldeconomie zullen ook de investeringen in de chemiemarkt in het Midden-Oosten een blijvend effect hebben op de wereldwijde logistieke stromen van chemieproducten. Vopak's wereldwijde tankterminalnetwerk geeft haar een uitstekende uitgangspositie om deze nieuwe kansen te benutten.

De toenemende vraag naar milieuvriendelijkere brandstoffen blijft bijdragen aan de groeiende P behoefte aan tankopslag. Terwijl de aanvoerstromen in 2009 veranderden, ontwikkelt de structurele vraag naar biobrandstoffen zich gunstig onder invloed van uiteenlopende officiële regelgeving.
E
Vopak's toonaangevende marktpositie en de sterke relatie met klanten geven het bedrijf over het algemeen een goed inzicht in de verwachte vraag naar tankopslagdiensten. Het is de uitdaging om R proactief de marktontwikkelingen te vertalen in opslagdiensten voor klanten. Daarom heeft Vopak dan ook de inspanningen opgevoerd om de hoogst mogelijke kwaliteit infrastructuur te bieden, op strategische locaties terminals met diepwatertoegang te ontwikkelen en de operationele efficiency S te verbeteren.

Ontwikkelingen opslagcapaciteit
Vopak's uitbreidingsprogramma heeft geresulteerd in een toename van de wereldwijde opslagcapaciteit met 1,2 miljoen cbm tot een totaal van 28,3 miljoen cbm ultimo 2009. In 2009 werd nieuwe opslagcapaciteit in gebruik genomen in onder meer Singapore, de Bahama's, Rotterdam Botlek, Tallinn (Estland), Antwerpen (België), Teesside (Verenigd Koninkrijk) en Vlaardingen. Verder is een terminal met een opslagcapaciteit van 345.600 cbm in Bazel (Zwitserland) afgestoten. Deze landinwaarts gelegen terminal aan een rivier had een beperkte strategische samenhang met de wereldwijde netwerkstrategie van Vopak.

Capaciteitsuitbreidingen (100% basis, in miljoenen cbm)

Capaciteit Toegevoegd Afgestoten Capaciteit In Capaciteit eind 2008 2009 2009 eind 2009 aanbouw eind 2012

27,1 1,5 - 0,3 28,3 3,0 31,3

In de jaren 2010, 2011 en 2012 wordt in totaal een in aanbouw zijnde opslagcapaciteit van 3,0 miljoen cbm toegevoegd. Grote projecten betreffen onder meer uitbreidingen op bestaande terminals, zoals Maasvlakte Oil Terminal (MOT) in Rotterdam van 360.000 cbm, Zhangjiagang (China) van 177.000 cbm, Barcelona (Spanje) van 155.000 cbm en Europoort van 160.000 cbm. Nieuwe terminals in aanbouw bevinden zich in Amsterdam Westpoort van 1.190.000 cbm, Gate terminal (LNG, Rotterdam) van 540.000 cbm en Jakarta (Indonesië) van 250.000 cbm. Voor nadere gegevens over de ontwikkelingen in de opslagcapaciteit wordt verwezen naar Bijlage 1.

In 2009 nam Vopak's geschatte marktaandeel in de wereldwijde onafhankelijke tankopslag af van 12,0% in 2008 tot 11,6%. De groei van de capaciteit vindt voor een groot gedeelte plaats in China, waar de toegang tot de oliemarkt voor buitenlandse onafhankelijke tankopslagbedrijven niet eenvoudig is. Vopak richt zich op groei op geselecteerde strategische locaties. 3





Financiële gang van zaken

Opbrengsten uit dienstverlening
In 2009 heeft Vopak een omzet van EUR 1.001,1 miljoen gerealiseerd, een stijging van 8% ten opzichte van 2008 (EUR 923,5 miljoen), inclusief een positief valutaomrekeningseffect van EUR 3,3 miljoen. Na correctie van de effecten van deconsolidaties in 2008 hebben alle divisies positief bijgedragen aan de omzetstijging. Deze toename is gerealiseerd door een combinatie van capaciteitsuitbreidingen op bestaande terminals, het ontwikkelen van nieuwe terminals en verhoging van de omzet per kubieke meter opslagcapaciteit door opwaartse tariefaanpassingen. Ondanks de effecten van deconsolidaties (Vopak Barging en Pakterminal) en afstotingen (Hemiksem) in 2008 gaf de opbrengst een stijging te zien. De contracten met een looptijd langer dan 1 jaar vertegenwoordigen 83% van het contractenportfolio (2008: 80%).

Bedrijfsresultaat

In miljoenen EUR 2009 2008 %

Bedrijfsresultaat inclusief bijzondere posten 391,1 322,2 21 P -/- Bijzondere posten 5,8 1,8 Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 385,3 320,4 20

E Het bedrijfsresultaat steeg met 21% tot EUR 391,1 miljoen (2008: EUR 322,2 miljoen). Hierin is een positief valutaomrekeningseffect van EUR 2,3 miljoen opgenomen. Gecorrigeerd voor bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat met 20% tot EUR 385,3 miljoen (2008: EUR 320,4 R miljoen). De gerealiseerde verbetering van het resultaat is een gevolg van de onverminderde strategische focus van alle divisies op groei van de opslagcapaciteit bij bestaande terminals, het S ontwikkelen van nieuwe terminals, additionele vraag van klanten en het verbeteren van de operationele efficiency.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie, inclusief het nettoresultaat uit joint ventures en geassocieerde ondernemingen (EBITDA) en exclusief bijzondere posten, nam met 20% toe tot EUR 513,4 miljoen (2008: EUR 429,3 miljoen).

Door het toegenomen kapitaalsbeslag vanwege investeringen in nieuwe opslagcapaciteit daalde de ROCE, exclusief bijzondere posten, tot 20,2% (2008: 21,6%). De winst per aandeel steeg echter door een significant toegenomen bedrijfsresultaat en gunstige variabele rentetarieven.

Als bijzondere posten, van in totaal EUR 5,8 miljoen, zijn in 2009 onder meer bijzondere afwaarderingen opgenomen in verband met belangen van Vopak in een joint venture in Xiamen (China) en in de vastgoed joint venture die een voormalige kantoorlocatie van Vopak in Rotterdam gaat herontwikkelen. Andere bijzondere posten in 2009 betroffen boekwinsten op de verkoop van terreinen (Verenigd Koninkrijk) en een terminal in Bazel (Zwitserland).

De niet aan de divisies toegerekende kosten exclusief bijzondere posten bedroeg EUR 39,1 miljoen (2008: EUR 29,3 miljoen). Deze stijging werd voornamelijk veroorzaakt door hogere pensioenlasten, bepaalde projectgebonden lasten en hogere kosten als gevolg van een negatief schaderesultaat bij Vopak's interne herverzekeraar, die een deel van de verzekerde risico's draagt.

Nettofinancieringslasten
De nettofinancieringslasten bedroegen EUR 45,7 miljoen (2008: EUR 37,6 miljoen). De stijging is met name een gevolg van de hogere nettorentelasten vanwege de opname van leningen ter financiering van het investeringsprogramma. Gedurende de verslagperiode bleef de gemiddelde rentevoet 5,4%. De verhouding vastrentend/variabelrentend van de langlopende rentedragende leningen, inclusief renteswaps, bedroeg per 31 december 2009: 93% versus 7% (31 december 2008: 61% versus 39%).

Belastingen
De belastinglasten over 2009 kwamen uit op EUR 68,9 miljoen (2008: EUR 54,9 miljoen). De effectieve belastingdruk voor 2009 was 19,9% (2008: 19,3%). In de effectieve belastingdruk voor 2008 was een bijzondere post opgenomen met een positief effect van 2,9% op de effectieve belastingdruk. Voor 2009 zijn geen bijzondere fiscale posten opgenomen. De afname van de effectieve belastingdruk exclusief buitengewone posten in 2008 (22,2%) tot de effectieve belastingdruk voor 2009 (19,9%) betreft met name het effect van de vrijval van passieve 4





belastinglatenties in Singapore vanwege een tariefsverlaging en een groter voor deelnemingsvrijstellingen in aanmerking komend gedeelte van het resultaat voor belastingen.

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen exclusief bijzondere posten nam met 20% toe tot EUR 242,7 miljoen (2008: EUR 202,1 miljoen). De stijging van het nettoresultaat is toe te schrijven aan een hoger bedrijfsresultaat, gedeeltelijk teniet gedaan door hogere financieringslasten.

De winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten steeg met 19% tot EUR 3,84 (2008: EUR 3,24). In 2009 is het aantal uitstaande aandelen toegenomen doordat 73% van het dividend over 2008 in aandelen is uitgekeerd. Daarnaast is het cumulatief financieringspreferente aandelenprogramma vernieuwd en werden in augustus en december respectievelijk een onderhandse lening van SGD 210 miljoen en een onderhandse lening van USD 680 miljoen afgesloten met vaste rentepercentages. Deze financieringsactiviteiten bieden een solide basis voor een succesvolle uitvoering van Vopak's groeistrategie in de komende jaren, maar zullen naast de toename van het aantal uitstaande aandelen ook leiden tot hogere financieringslasten.

P Hoewel de ontwikkeling van de WpA in 2010 positief wordt beïnvloed door de verwachtte EBITDA groei, zullen de financiële gevolgen van deze lang termijn georiënteerde financieringsactiviteiten E een drukkend effect hebben op de ontwikkeling van de WpA.

Vaste activa
R Het totaal van de vaste activa nam toe tot EUR 2.730,0 miljoen (31 december 2008: EUR 2.278,6 miljoen). Gedurende 2009 is in totaal EUR 534,8 miljoen geïnvesteerd, waarvan EUR 455,4 miljoen in materiële vaste activa en het overige deel met name in joint ventures (2008: EUR 799,8 S miljoen, waarvan EUR 456,0 miljoen in materiële vaste activa). Van de investeringen in materiële vaste activa is EUR 173,9 miljoen (2008: EUR 268,8 miljoen) bestemd voor uitbreidingsinvesteringen op bestaande terminals. Nadere informatie inzake in gebruik genomen uitbreidingen en goedgekeurde groeiplannen worden verschaft in het groeiperspectief in Bijlage 1, dat nadere details bevat omtrent de ontwikkeling van de opslagcapaciteit.

Eigen vermogen toekomend aan de aandeelhouder Het eigen vermogen toekomend aan de aandeelhouder steeg met EUR 319,2 miljoen tot EUR 1.252,2 miljoen (31 december 2008: EUR 933,0 miljoen). De toename werd vooral veroorzaakt door de toevoeging van het nettoresultaat en de uitgifte van nieuwe aandelen. Daar tegenover staat een dividenduitkering in contanten van EUR 20,5 miljoen. Een gedetailleerd overzicht wordt gegeven in het Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen (Bijlage 3d).

Rentedragende leningen
Als gevolg van het investeringsprogramma nam de netto rentedragende schuld toe tot EUR 1.017,7 miljoen (31 december 2008: EUR 996,7 miljoen). De Nettofinancieringspositie : EBITDA-ratio daalde naar 2,23 (31 december 2008: 2,54). Dit is ruim onder de overeengekomen ratio's zoals vastgelegd in de afspraken met de leningverstrekkers.

In 2009 heeft Vopak twee nieuwe onderhandse leningen geplaatst: een US Private Placement voor een totaalbedrag van USD 680 miljoen en een Aziatische Private Placement ter waarde van SGD 210 miljoen. Deze programma's versterken de gemiddelde looptijd van de uitstaande financieringen verder en bieden voldoende flexibiliteit binnen de bestaande doorlopende kredietfaciliteit om de herfinanciering van de reguliere aflossingen onder de bestaande onderhandse leningen tot en met 2011 mogelijk te maken.

Per 31 december 2009 is EUR 983,4 miljoen aan US Private Placement-programma's benut met een resterende gemiddelde looptijd van 8,8 jaar. Daarnaast werd EUR 103 miljoen opgenomen in het kader van het Aziatische Private Placement-programma met een gemiddelde resterende looptijd van 4,7 jaar. De doorlopende kredietfaciliteit van EUR 1 miljard, met een resterende looptijd van 2,5 jaar, is volledig beschikbaar. De reguliere aflossingen van langlopende leningen zijn in 2010 beperkt tot EUR 25,1 miljoen.

5





Pensioenen
De pensioenfondsen van Vopak zijn in 2009 voorzichtig hersteld van de waardedaling van de pensioenactiva in 2008. De lokale dekkingsgraad van het Nederlandse pensioenfonds, waarin 83% van de pensioenverplichtingen van Vopak is ondergebracht, steeg in 2009 van 97% naar circa 108%. Deze stijging werd vooral veroorzaakt door het positieve rendement van bijna 11% en de premieverhoging en additionele storting uit hoofde van het herstelplan. Op basis van de door het bestuur van het pensioenfonds vastgestelde strategische samenstelling van het vermogen in 2010 bedraagt de vereiste dekkingsgraad circa 113%.

Het Nederlandse pensioenfonds loopt met de dekkingsgraad van 108% ruim voor op de verwachting in het herstelplan. In deze dekkingsgraad is rekening gehouden met een besluit van het bestuur van het pensioenfonds om eind 2009 een voorziening te vormen van 2% van de pensioenverplichtingen met betrekking tot de verwachte toename in de levensverwachting op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Op basis van de uitvoeringsovereenkomst is de verschuldigde premie aan het Nederlandse pensioenfonds voor 2010 ongewijzigd vastgesteld op het maximum van 30% van de salarissom. In P de uitvoeringsovereenkomst of het herstelplan zijn verder geen verplichtingen opgenomen met betrekking tot additionele stortingen. Op basis van de situatie eind 2009 heeft het bestuur van het pensioenfonds besloten de toekenning van toeslagen per 1 januari 2010 achterwege te laten. E
De overige pensioenfondsen van Vopak zijn in 2009 vergelijkbaar hersteld van de waardedaling van de pensioenactiva in 2008.
R
Onder IFRS hebben de negatieve ontwikkelingen in 2008 geleid tot een toename van de S pensioenkosten van toegezegde pensioenregelingen in 2009 met EUR 13,7 miljoen tot EUR 19,0 miljoen. Deze toename is een direct gevolg van de lagere waardering van de pensioenactiva eind 2008 in combinatie met een verhoogde afschrijving van nog niet verantwoorde actuariële verliezen. De verwachte pensioenkosten voor toegezegde pensioenregelingen in 2010 bedragen EUR 9,8 miljoen.

Dividendvoorstel
Het uitgangspunt van het dividendbeleid van Vopak, bijzondere omstandigheden voorbehouden, is het voornemen jaarlijks een dividend in contanten uit te keren van 25% tot 40% van het nettoresultaat, exclusief bijzondere posten, toe te rekenen aan houders van gewone aandelen.

Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 27 april 2010 zal een dividend in contanten worden voorgesteld van EUR 1,25 per gewoon aandeel, een stijging van 14% (2008: EUR 1,10). Gecorrigeerd voor bijzondere posten komt de uitkering overeen met 33% van de winst per gewoon aandeel (2008: 34%).

Aandelensplitsing
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 27 april 2010 zal een aandelensplitsing worden voorgesteld in de verhouding 1 : 2. Overwegingen hierbij zijn diverse verzoeken van met name particuliere aandeelhouders om ons aandeel te splitsen.

6





Kern gegevens

2009 2008 % Duurzaamheid
Ongevallenindex dochterondernemingen (per miljoen gewerkte uren) 6,5 5,8 Aantal ongevallen resulterend in verzuimdagen van eigen personeel en aannemers (per miljoen gewerkte uren) 1,4 1,7 Aantal morsingen 71 103

Resultaten (in miljoenen EUR)
Opbrengsten uit dienstverlening 1.001,1 923,5 8 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA)
-exclusief bijzondere posten- 513,4 429,3 20 Bedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere posten- 385,3 320,4 20 Bedrijfsresultaat (EBIT) 391,1 322,2 21 Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders 251,2 213,2 18 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 247,6 212,0 17 Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 373,3 316,7

Investeringen (in miljoenen EUR)
P Totaal investeringen 543,8 799,8 - 32 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 3.153,0 2.572,2 23 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 1.936,3 1.497,6 29 E
Vermogen en financiering (in miljoenen EUR) Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders 1.252,2 933,0 34 R Rentedragende leningen 1.190,3 972,1 22 Netto rentedragende schuld 1.017,7 996,7 2

S Verhoudingscijfers
Return on capital employed (ROCE) 20,2% 21,5% Return on capital employed (ROCE) -exclusief bijzondere posten- 20,2% 21,6% Nettofinancieringspositie : EBITDA 2,23 2,54 Interestdekkingsgetal (EBITDA : nettofinancieringslasten) 10,4 10,9

Kerncijfers per gewoon aandeel (in EUR)
(Verwaterde) winst per gewoon aandeel 3,92 3,40 15 (Verwaterde) winst per gewoon aandeel

-exclusief bijzondere posten- 3,84 3,24 19

Overige bedrijfsgegevens
Aantal medewerkers per jaareinde bij dochterondernemingen 3.707 3.669 1 Aantal medewerkers per jaareinde inclusief joint ventures 5.341 5.243 2 Opslagcapaciteit per jaareinde inclusief joint ventures (op 100% basis, in miljoenen cbm) 28,3 27,1 4 Opslagcapaciteit per jaareinde bij dochterondernemingen (in miljoenen cbm) 18,1 17,5 3 Bezettingsgraad dochterondernemingen 94% 95% - 1 Geschat marktaandeel wereldwijde onafhankelijke tankopslag 11,6% 12,0% Contracts > 3 jaar (% van opbrengst) 43% 39% Contracts > 1 jaar (% van opbrengst) 83% 80%

Aantal uitstaande gewone aandelen
Gewogen gemiddelde 63.194.223 62.331.686 Gewogen gemiddelde, verwaterd 63.194.223 62.347.028 Totaal inclusief ingekochte eigen gewone aandelen 63.917.715 62.450.656 Totaal ingekochte eigen gewone aandelen 180.000 120.000 Aantal uitstaande financieringspreferente aandelen 20.700.000 19.451.000

Valutakoersen (in EUR)
Gemiddelde US Dollar 1,39 1,47 US Dollar aan het einde van de periode 1,43 1,40 Gemiddelde Singapore Dollar 2,02 2,08 Singapore Dollar aan het einde van de periode 2,01 2,00

7





Jaarverslag en jaarrekening
Op 12 maart 2010 zullen het door de Raad van Bestuur opgemaakte jaarverslag en de jaarrekening, zoals deze ter vaststelling zullen worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 27 april 2010, worden gepubliceerd op de website van Vopak (www.vopak.com). Begin april zal het verslag in gedrukte vorm voor verspreiding gereed zijn.

Dit persbericht is gebaseerd op de opgemaakte jaarrekening. Officiële openbaarmaking van de jaarrekening vindt krachtens wettelijk voorschrift plaats. De accountant heeft bij de opgemaakte jaarrekening een goedkeurende verklaring afgegeven.

Toekomstgerichte uitspraken
Dit document bevat uitspraken waarin een vooruitblik wordt gegeven. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de op dit moment beschikbare plannen en prognoses. Gezien de dynamiek van de markten en de omgeving van de 31 landen waarin Vopak logistieke diensten verleent, kan de onderneming de juistheid en volledigheid van toekomstgerichte uitspraken niet garanderen. Eventuele onvoorziene omstandigheden betreffen onder meer bijzondere baten en lasten, onverwachte economische, politieke en valutaontwikkelingen, en mogelijke veranderingen in IFRS verslaggevingsregels.
P De uitspraken van de onderneming waarin een vooruitblik wordt gegeven, moeten altijd worden beoordeeld in het kader van gebeurtenissen, risico's en onzekerheden in de markten en omgeving waarin Vopak werkzaam is. Als gevolg van deze factoren is het mogelijk dat de werkelijke E resultaten materieel afwijken van de prognoses.

Financiële kalender
R 27 april 2010 Publicatie resultaat eerste kwartaal 2010 middels een trading update 27 april 2010 Algemene Vergadering van Aandeelhouders S 29 april 2010 Aandelenkoers ex-dividend 03 mei 2010 Registratiedatum dividend (`Record Date') 04 mei 2010 Betaalbaarstelling dividend 27 augustus 2010 Publicatie resultaat eerste halfjaar 2010 12 november 2010 Publicatie resultaat derde kwartaal 2010 middels een trading update

10 maart 2011 Publicatie jaarresultaat 2010 27 april 2011 Publicatie resultaat eerste kwartaal 2011 middels een trading update 27 april 2011 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 29 april 2011 Aandelenkoers ex-dividend 03 mei 2011 Registratiedatum dividend (`Record Date') 23 augustus 2011 Publicatie resultaat eerste halfjaar 2011 10 november 2011 Publicatie resultaat derde kwartaal 2011 middels een trading update

Profiel
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten.

Vopak exploiteert 79 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 28 miljoen cbm in 31 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die hun weg naar een groot aantal industrieën vinden.

Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations Bas Rutgers
Telefoon : 010 ­ 400 27 77
E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com

De analistenpresentatie zal via een on-demand videoweergave op 12 maart 2010 vanaf 11.00 uur op de website (www.vopak.com) worden weergegeven. Persfoto's van de Raad van Bestuur van Vopak, nieuwe terminals en activiteiten zijn als downloads beschikbaar op http://www.vopak.nl/press/142_460.php. 8





Bijlagen


1. Groeiperspectief

2. Toelichting op de resultaten per divisie
3. Verkort geconsolideerd financieel bericht a. Geconsolideerde winst- en verliesrekening b. Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten c. Verkorte geconsolideerde balans
d. Geconsolideerd mutatieoverzicht van het eigen vermogen e. Geconsolideerd kasstroomoverzicht
f. Segmentatie

4. Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van joint ventures in tank opslag
5. Vopak kernresultaten tweede halfjaar 2009 P
E
R
S

9





Bijlage 1 - Groeiperspectief

Capaciteitsuitbreidingen (100% basis, in miljoenen cbm)

Capaciteit Toegevoegd Afgestoten Capaciteit In Capaciteit eind 2008 2009 2009 eind 2009 aanbouw eind 2012

27,1 1,5 - 0,3 28,3 3,0 31,3

De grootste, in 2009, opgeleverde projecten waren Singapore (457.000 cbm, Banyan en Penjuru), Rotterdam (156.000 cbm, Botlek), de Bahama's (412.900 cbm), Saoedi-Arabië (125.000 cbm, Yanbu) en Estland (111.000 cbm, Vopak E.O.S.).

Uitbreidingen in 2009
P Bestaande terminals
Landen Terminal Producten Capaciteit toegevoegd (cbm) E Bahama's Bahama's Olieproducten 412.900 Singapore Banyan fase 4 Olieproducten en chemicaliën 392.000 R Nederland Rotterdam (Botlek) Chemicaliën en biobrandstoffen 156.000 Saudi Arabië Yanbu Chemicaliën 125.000 Estland Vopak E.O.S., Tallinn Olieproducten 111.000 S Australië Sidney Chemicaliën 78.100 Nederland Vlaardingen Biobrandstoffen en plantaardige oliën 75.000 Singapore Penjuru Olieproducten en chemicaliën 65.000 Zweden Gothenburg Olieproducten 60.000 VK Teesside Biobrandstoffen 40.000 Vietnam Ho Chi Minh Stad Chemicaliën 40.000 Belgium Antwerp Linkeroever, fase Olieproducten en chemicaliën 40.000
1b
Colombia Cartagena Chemicaliën 17.750 Pakistan Engro Vopak, Port Qasim Chemicaliën 13.400 VS Savannah Chemicaliën 12.700 China Caojin Chemicaliën 6.500 VS Galena Park Chemicaliën en biobrandstoffen 5.000 Spanje Barcelona Chemicaliën 5.000 Netto wijziging diverse Diverse terminals, inclusief Diverse - 37.950 buitengebruikstellingen Zwitserland Bazel Olieproducten en chemicaliën - 345.600 Totale netto capaciteitstoename in 2009: 1,2 million cbm

In Amsterdam is Vopak een nieuwe opslagterminal aan het bouwen voor het opslaan en blenden van benzine en andere schone olieproducten. De bouw van de eerste fase van 620.000 cbm is gestart in de tweede helft van 2009. Vandaag kondigde Vopak aan dat de investeringsbeslissing is genomen voor de bouw van de tweede fase van 570.000 cbm. Na afronding van de bouw in 2012 zal de totale opslag capaciteit van deze terminal 1.190.000 cbm zijn.
10





Aangekondigde uitbreidingsplannen voor de periode tot en met 2012 Bestaande terminals
Landen Terminal Producten Capaciteit gepland (cbm) Nederland MOT Olieproducten 360.000 China Zhangjiagang Chemicaliën 177.300 Nederland Europoort Olieproducten 160.000 Spanje Barcelona Olieproducten 155.200 Brazilië Alemoa Chemicaliën 37.200 China Coajin Chemicaliën 30.000 Brazilië Aratu Chemicaliën 26.300 Zweden Gothenburg Olieproducten 20.000 Duitsland Hamburg Chemicaliën 8.900 Mexico Coatzacoalcos Chemicaliën 8.400 Singapore Banyan Chemicaliën 7.500 China Ningbo Chemicaliën 5.500 China Lanshan Chemicaliën 3.700 P Nieuwe terminals
Nederland Amsterdam Westpoort Olieproducten 1.190.000 E Gate Rotterdam; 12 miljard Nederland LNG 540.000 cbm doorvoer capaciteit p.j. Indonesië Jakarta Olieproducten 250.000 R Chili Mejillones Chemicaliën 10.000 In aanbouw in de periode tot en met 2012: 3,0 miljoen cbm S
Ontwikkelingen en studies naar groeikansen
Vopak's strategie is gericht op groeileiderschap, klantleiderschap en operational efficiencyleiderschap. Bij het analyseren van groeikansen worden diverse uitbreidingsmogelijkheden onderzocht. Vopak's groeiplannen bestaan uit capaciteitsuitbreidingen op bestaande locaties, maar richten zich eveneens op locaties waar behoefte aan dienstverlening kan zijn en op nieuwe bedrijfsconcepten die binnen Vopak's strategie passen. Veelal tonen klanten hierbij actief belangstelling. Momenteel worden diverse uitbreidingsmogelijkheden onderzocht, zowel op bestaande terminals als op nieuwe locaties. Het gaat onder meer om studies naar de mogelijkheden van een olieterminal in Hainan (China) en een LNG-terminal in Fos-sur-Mer (Frankrijk), alsmede een gezamenlijke haalbaarheidsstudie naar een opslagterminal voor olieproducten in Pengerang, Johor (zuidelijk Maleisië). De benutte en ter beschikking staande langlopende financieringsmogelijkheden verschaffen een gezonde basis voor verdere groei.

11





Bijlage 2 - Toelichting op de resultaten per divisie

Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika (CEMEA) ­ "Ondanks vraaguitval chemieproducten een stabiel bedrijfsresultaat gerealiseerd."

In miljoenen EUR 2009 2008 % Opbrengsten uit dienstverlening 312,7 313,1 0 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 131,4 128,2 2 Bedrijfsresultaat (EBIT) 92,1 94,1 - 2 Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- 91,2 89,7 2 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 865,6 726,7 19 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 481,3 377,5 27 Return On Capital Employed (ROCE) 19,1% 24,9% Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) 4,3 4,0 Bezettingsgraad 93% 96%

P De omzet is iets afgenomen, tot EUR 312,7 miljoen. Positieve bijdragen aan de omzet kwamen van toevoegingen aan de capaciteit op bijvoorbeeld de Linkeroever (Antwerpen, België), Botlek en Teesside (Verenigd Koninkrijk), die werden tenietgedaan door de effecten van de afstoting van E Hemiksem en de deconsolidatie van Vopak Barging in 2008. Het valutaomrekeningseffect op de omzet bedroeg EUR 4,8 miljoen negatief. Capaciteitstoevoegingen en een goede kostenbeheersing droegen bij aan de verbetering van het bedrijfsresultaat met 2% tot EUR 91,2 R miljoen. Het valutaomrekeningseffect op het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 1,7 miljoen negatief.

Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika (OEMEA) ­ "Toename geografische onbalans stuwt S vraag naar tankopslag."

In miljoenen EUR 2009 2008 % Opbrengsten uit dienstverlening 269,5 251,7 7 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 166,6 136,4 22 Bedrijfsresultaat (EBIT) 140,7 113,2 24 Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- 135,3 108,1 25 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 677,5 571,5 19 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 407,8 311,8 31 Return On Capital Employed (ROCE) 34,5% 36,3% Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) 11,0 11,1 Bezettingsgraad 95% 95%

De omzet steeg met 7% tot EUR 269,5 miljoen, inclusief een negatief valuaomrekeningseffect van EUR 2,1 miljoen, hoofdzakelijk als gevolg van tariefsaanpassingen en toevoegingen aan de opslagcapaciteit. Ondanks de afstoting van de terminal in Bazel (Zwitserland), resulteerden toevoegingen aan de opslagcapaciteit en verbeterde tarieven, in combinatie met de sterke resultaten van de nieuwe joint venture Vopak E.O.S. in Tallinn (Estland) en de bestaande joint venture in Fujairah, in een verbetering van het bedrijfsresultaat met 25% tot EUR 135,3 miljoen. Het valutaomrekeningseffect op het bedrijfsresultaat was per saldo neutraal.

Azië ­ "De oplopende consumptie in Azië biedt Vopak een prachtig perspectief."

In miljoenen EUR 2009 2008 % Opbrengsten uit dienstverlening 206,2 166,3 24 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 164,2 121,9 35 Bedrijfsresultaat (EBIT) 124,6 91,2 37 Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- 127,5 95,5 34 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 1.048,3 811,7 29 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 717,1 550,9 30 Return On Capital Employed (ROCE) 17,4% 16,5% Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) 6,4 5,8 Bezettingsgraad 93% 94%

De omzet is met 24% gestegen tot EUR 206,2 miljoen, waarin een positief valutaomrekeningseffect van EUR 3,3 miljoen is begrepen. De voornaamste bijdragen kwamen van toevoegingen aan de 12





opslagcapaciteit op de terminals Banyan en Penjuru (Singapore) en Sydney (Australië) en verbeterde tarieven bij Sebarok (Singapore). In combinatie met een goede kostenbeheersing heeft dit alles geleid tot een verbetering van het bedrijfsresultaat met 34% tot EUR 127,5 miljoen, waarin is meegenomen een positief valutaomrekeningseffect van EUR 2,2 miljoen.

Noord-Amerika ­ "Goede resultaten gerealiseerd in een turbulent jaar."

In miljoenen EUR 2009 2008 % Opbrengsten uit dienstverlening 131,7 118,2 11 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 59,1 45,5 30 Bedrijfsresultaat (EBIT) 46,1 34,4 34 Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- 46,1 34,4 34 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 396,0 329,6 20 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 242,3 191,2 27 Return On Capital Employed (ROCE) 19,0% 18,0% Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) 5,7 5,3 Bezettingsgraad 96% 95%

P De omzet nam toe tot EUR 131,7 miljoen, inclusief een positief valutaomrekeningseffect van EUR 5,9 miljoen, met name door verbeterde tarieven en het volledig jaar effect van in 2008 toegevoegde capaciteit. Het bedrijfsresultaat steeg met 34% tot EUR 46,1 miljoen, inclusief een E positief valutaomrekeningseffect van EUR 1,6 miljoen. Naast de bijdragen van tariefsverbeteringen en het volledig jaar effect van toevoegingen aan de opslagcapaciteit bij geconsolideerde R ondernemingen in 2008 is het bedrijfsresultaat verbeterd dankzij het volledig jaar effect van de acquisitie van Vopak Terminal Bahamas in 2008.

S Latijns-Amerika ­ "De markt voor chemicaliën groeit weer en daar spelen we op in."

In miljoenen EUR 2009 2008 % Opbrengsten uit dienstverlening 77,9 69,9 11 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 32,1 29,0 11 Bedrijfsresultaat (EBIT) 24,3 22,0 10 Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- 24,3 22,0 10 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 153,0 131,6 16 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 99,9 86,3 16 Return On Capital Employed (ROCE) 24,3% 25,5% Opslagcapaciteit (in miljoenen cbm, eind van de periode) 0,9 0,9 Bezettingsgraad 88% 91%

De omzet is dankzij verbeterde tarieven en uitbreidingen van de opslagcapaciteit in Cartagena (Colombia) met 11% tot EUR 77,9 miljoen toegenomen en bevat een positief valutaomrekeningseffect van EUR 1,0 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg met 10% tot 24,3 miljoen, waarin een positief valutaomrekeningseffect van EUR 0,2 miljoen is begrepen. 13





Bijlage 3 - Verkort geconsolideerd financieel bericht

3a - Geconsolideerde winst- en verliesrekening

In miljoenen EUR 2009 2008

Opbrengsten uit dienstverlening 1.001,1 923,5 Overige bedrijfsopbrengsten 20,9 15,8

Totaal bedrijfsopbrengsten 1.022,0 939,3

Personeelskosten 274,4 250,8 Afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen 131,1 109,9 Overige bedrijfskosten 285,9 294,8 P
Totaal bedrijfslasten 691,4 655,5

E Exploitatieresultaat 330,6 283,8

R Resultaat joint ventures en geassocieerde ondernemingen volgens de equity-methode 60,5 38,4

S Bedrijfsresultaat (EBIT) 391,1 322,2

Interest- en dividendopbrengsten 6,7 8,5 Financieringskosten - 52,4 - 46,1

Nettofinancieringslasten - 45,7 - 37,6

Resultaat voor belastingen 345,4 284,6

Belastingen - 68,9 - 54,9

Nettoresultaat 276,5 229,7

Toe te rekenen aan: Houders van gewone aandelen 247,6 212,0 Houders van financieringspreferente aandelen 3,6 1,2 Minderheidsbelang 25,3 16,5

Nettoresultaat 276,5 229,7

Winst per gewoon aandeel 3,92 3,40

Verwaterde winst per gewoon aandeel 3,92 3,40

14





3b - Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten

In miljoenen EUR 2009 2008

Nettoresultaat 276,5 229,7

Koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto- investeringen in buitenlandse activiteiten 6,6 - 2,0 Aanwending koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto-investeringen in buitenlandse activiteiten - 0,6 0,7

Effectief deel reële waardewijziging cashflow hedges - 1,2 - 3,9 Aanwending effectief deel cashflow hedges naar resultatenrekening 1,2 1,6 Effectief deel reële waardewijziging cashflow hedges joint ventures 0,2 - 18,4 P Overige gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten na aftrek van belastingen 6,2 - 22,0

E Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten voor het jaar 282,7 207,7 R

Toe te rekenen aan: S Houders van gewone aandelen 253,9 186,8 Houders van financieringspreferente aandelen 3,6 1,2 Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten toe te rekenen aan aandeelhouders 257,5 188,0 Minderheidsbelang 25,2 19,7 Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten voor het jaar 282,7 207,7

15





3c - Verkorte geconsolideerde balans

In miljoenen EUR 31/12/09 31/12/08

Activa
Immateriële vaste activa 41,0 38,8 Materiële vaste activa 2.050,7 1.693,0 Financiële activa 496,7 432,6 Latente belastingen 5,6 6,6 Derivaten 9,3 2,6 Pensioenen en soortgelijke regelingen 98,0 81,9 Overige vaste activa 28,7 23,1 Totaal vaste activa 2.730,0 2.278,6 Debiteuren en overige vorderingen 182,2 189,7 P Verstrekte leningen 11,0 66,9 Vooruitbetalingen 20,9 19,0 Derivaten 2,5 30,8 E Liquide middelen 189,4 49,3 Totaal vlottende activa 406,0 355,7 R
Totaal activa 3.136,0 2.634,3 S
Eigen vermogen
Eigen vermogen toekomend aan
aandeelhouders 1.252,2 933,0 Minderheidsbelang 80,6 76,0 Totaal eigen vermogen 1.332,8 1.009,0

Verplichtingen
Rentedragende leningen 1.165,2 922,1 Derivaten 19,8 23,8 Pensioenen en soortgelijke regelingen 43,6 47,9 Latente belastingvoorzieningen 161,5 126,4 Overige voorzieningen 22,0 20,7 Totaal langlopende verplichtingen 1.412,1 1.140,9 Schulden aan kredietinstellingen 16,8 73,9 Rentedragende leningen 25,1 50,0 Derivaten 18,1 3,7 Crediteuren en overige schulden 280,8 321,0 Verschuldigde belastingen 25,3 17,6 Pensioenen en soortgelijke regelingen 2,9 2,6 Overige voorzieningen 22,1 15,6 Totaal kortlopende verplichtingen 391,1 484,4 Totaal verplichtingen 1.803,2 1.625,3 Totaal eigen vermogen en verplichtingen 3.136,0 2.634,3

16





3d - Geconsolideerd mutatieoverzicht van het eigen vermogen

Eigen vermogen toe te rekenen aan de eigenaren van de moeder Totaal Minder- eigen In- heids- ver- Aandelen- Agio- gekochte Overige Ingehouden belang mogen In miljoenen EUR kapitaal reserve aandelen reserves winsten Totaal

Stand per 1 januari
2008 81,9 165,2 - 0,9 10,9 550,9 808,0 70,2 878,2

Totaal gerealiseerde en
niet-gerealiseerde
resultaten - 32,1 220,1 188,0 19,7 207,7

Uitgekeerd dividend in
contanten - 61,0 - 61,0 - 14,0 - 75,0 P Inkoop eigen aandelen - 2,8 - 2,8 - 2,8 Waardering van het op
E aandelen gebaseerde
beloningsplan 0,4 0,4 0,4 Geplaatst bij

R optiehouders 0,4 0,4 0,4 Wijzigingen in
minderheidsbelang
S vanwege acquisities en
desinvesteringen 0,1 0,1 Totaal transacties met
eigenaren - - - 2,4 - - 60,6 - 63,0 - 13,9 - 76,9

Stand per 31 december
2008 81,9 165,2 - 3,3 - 21,2 710,7 933,0 76,0 1.009,0

Totaal gerealiseerde en
niet-gerealiseerde
resultaten 5,8 251,7 257,5 25,2 282,7

Uitgifte nieuwe aandelen 7,2 132,1 139,3 139,3 Uitgekeerd dividend in
contanten - 20,5 - 20,5 - 20,6 - 41,1 Uitgekeed dividend in
aandelen - 14,6 - 35,4 - 50,0 - 50,0 Inkoop eigen aandelen - 2,9 - 2,9 - 2,9 Intrekking
financieringspreferente
aandelen - 4,5 - 1,5 - 6,0 - 6,0 Waardering van het op
aandelen gebaseerde
beloningsplan 1,3 1,3 1,3 Geplaatst bij
optiehouders 0,5 0,5 0,5 Totaal transacties met
eigenaren 2,7 116,0 - 2,4 - - 54,6 61,7 - 20,6 41,1

Stand per 31 december
2009 84,6 281,2 - 5,7 - 15,4 907,5 1.252,2 80,6 1.332,8

17





3e - Geconsolideerd kasstroomoverzicht

In miljoenen EUR 2009 2008

Kasstroom uit operationele activiteiten (bruto) 453,6 386,9 Ontvangen interest 6,3 8,2 Ontvangen dividend 0,4 0,3 Betaalde financieringslasten - 45,5 - 41,6 Betaalde winstbelasting - 41,5 - 37,1 Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 373,3 316,7

Immateriële vaste activa - 5,8 - 5,7 Materiële vaste activa - 455,4 - 456,0 Joint ventures en geassocieerde ondernemingen - 36,3 - 40,4 Verstrekte leningen - 21,4 - 109,1 P Overige vaste activa - 7,5 - 1,7 Verwerving dochterondernemingen incl. goodwill - 1,2 - 59,1 Verwerving joint ventures en geassocieerde ondernemingen - 7,2 - 127,8 E Totaal investeringen - 534,8 - 799,8

R Immateriële vaste activa - 0,2 Materiële vaste activa 12,4 2,6 Joint ventures en geassocieerde ondernemingen - 3,4 S Verstrekte leningen 75,2 66,9 Dochterondernemingen - 0,2 Activa ter verkoop 16,3 44,1 Totaal desinvesteringen 103,9 117,4 Kasstroom uit investeringsactiviteiten - 430,9 - 682,4

Aflossing langlopende rentedragende leningen - 485,7 - 149,4 Opname langlopende rentedragende leningen 727,7 503,8 Intrekking financieringspreferente aandelen - 6,0 - Uitgifte financieringspreferente aandelen 89,2 - Uitgekeerd deel agioreserve aan houders van financieringspreferente aandelen - - 13,0 Uitgekeerd dividend in contanten - 18,5 - 59,2 Uitgekeerd preferent dividend - 2,0 - 1,8 Inkoop van eigen aandelen - 2,9 - 2,8 Uitoefening optierechten 0,5 0,4 Mutaties kortlopende financiering - 48,1 - 45,4 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 254,2 232,6

Nettokasstroom 196,6 - 133,1 Koers- en omrekeningsverschillen 0,5 1,3 Mutatie liquide middelen i.v.m. (de)consolidatie 0,1 - 2,4 Herrubricering naar activa aangehouden voor verkoop - - 0,7 Mutatie in liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) 197,2 - 134,9

Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 1 januari - 24,6 110,3 Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 31 december 172,6 - 24,6

18





3f - Segmentatie

Opbrengsten uit dienstverlening

In miljoenen EUR 2009 2008 % Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 312,7 313,1 - waarvan Nederland 174,9 175,1 - Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 269,5 251,7 7 waarvan Nederland 190,5 170,8 12 Azië 206,2 166,3 24 waarvan Singapore 151,1 121,0 25 Noord-Amerika 131,7 118,2 11 Latijns-Amerika 77,9 69,9 11 Niet toegerekend 3,1 4,3 Opbrengsten uit dienstverlening 1.001,1 923,5 8 P Resultaat joint ventures en geassocieerde

E ondernemingen

R In miljoenen EUR 2009 2008 % Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 1,8 2,3 - 22 waarvan Nederland - 0,2 - 100 S Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 32,1 13,3 141 waarvan Nederland 2,2 3,3 - 33 Azië 28,8 27,7 4 waarvan Singapore - - - Noord-Amerika 3,6 2,1 71 Latijns-Amerika 0,7 1,3 - 46 Niet toegerekend - 0,9 - 0,8 Resultaat joint ventures en geassocieerde ondernemingen
-exclusief bijzondere posten- 66,1 45,9 44

Bijzondere posten: Azië - 3,1 - 4,7 Niet toegerekend - 2,5 - 2,8 Resultaat joint ventures en geassocieerde ondernemingen 60,5 38,4 58

19





Bedrijfsresultaat

In miljoenen EUR 2009 2008 % Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 91,2 89,7 2 waarvan Nederland 52,9 51,1 4 Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 135,3 108,1 25 waarvan Nederland 94,1 84,7 11 Azië 127,5 95,5 34 waarvan Singapore 84,1 57,7 46 Noord-Amerika 46,1 34,4 34 Latijns-Amerika 24,3 22,0 10 Niet toegerekend - 39,1 - 29,3 Bedrijfsresultaat -exclusief bijzondere posten- 385,3 320,4 20

P Bijzondere posten: Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 0,9 4,4 Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 5,4 5,1 E Azië - 2,9 - 4,3 Niet toegerekend 2,4 - 3,4 R 5,8 1,8

Bedrijfsresultaat (EBIT) 391,1 322,2 21 S

Totaal activa

In miljoenen EUR 31/12/09 31/12/08 Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 691,5 632,3 waarvan Nederland 368,4 322,9 Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 685,1 568,9 waarvan Nederland 425,2 343,3 Azië 948,6 844,0 waarvan Singapore 443,5 421,6 Noord-Amerika 300,1 288,5 Latijns-Amerika 178,9 123,2 Niet toegerekend 331,8 177,4 Totaal activa 3.136,0 2.634,3

20





Bijlage 4 - Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van joint ventures in tankopslag*

In miljoenen EUR 2009 2008

Winst- en verliesrekening Opbrengsten uit dienstverlening 1.220,5 1.067,9 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 582,0 474,0 Bedrijfsresultaat (EBIT) 419,8 337,5 Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders 259,9 213,2 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 256,3 212,0

Balans Vaste activa 3.091,5 2.598,1 Vlottende activa 477,9 370,3 P Totaal activa 3.569,4 2.968,4

E
Langlopende verplichtingen 1.758,7 1.401,0 Kortlopende verplichtingen 477,9 558,4 R Totaal verplichtingen 2.236,6 1.959,4

S
Totaal eigen vermogen 1.332,8 1.009,0

Financiële ratio's Interestdekkingsgetal 10,0 9,9 Nettofinancieringspositie : EBITDA 2,26 2,70


* op deze cijfers is geen accountantscontrole en geen accountantsreview toegepast

21





Bijlage 5 - Vopak kernresultaten tweede half jaar 2009*

In miljoenen EUR HJ 2 2009 HJ 2 2008 %

Opbrengsten uit dienstverlening 509,0 469,6 8

Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 273,2 212,3 29 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 267,5 220,2 22
-exclusief bijzondere posten-

Bedrijfsresultaat (EBIT) 206,8 155,7 33 Bedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere posten- 201,1 163,6 23

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 133,8 105,1 27 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 127,8 103,2 24
-exclusief bijzondere posten-

P Winst per gewoon aandeel (in EUR) 2,10 1,69 24 Winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere posten- (in EUR) 2,01 1,65 22

E Bezettingsgraad 93% 95%

R · Vopak heeft overeenstemming bereikt met een groep bestaande investeerders inzake hun Belangrijkste aankondigingen in het tweede halfjaar van 2009 deelname aan een vernieuwd financieringspreferent aandelenprogramma van EUR 110 S · Vopak heeft in de Amerikaanse `private placement'-markt een nieuwe onderhandse lening miljoen. De opbrengst van het vernieuwde programma zal worden aangewend voor de financiering van de verdere groei van de onderneming. uitgegeven voor een totaalbedrag van USD 680 miljoen. Daarnaast heeft Vopak met succes een nieuwe onderhandse lening van SGD 210 miljoen afgesloten in de Aziatische `private placement'-markt. De leningen zorgen voor een verdere versterking van de gemiddelde looptijd van de financieringen en bieden voldoende flexibiliteit om onder de huidige doorlopende kredietfaciliteit (`revolving credit facility') de herfinanciering van de reguliere aflossingen onder de bestaande onderhandse leningen tot en met 2011 mogelijk te maken.
· Vopak heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van haar terminal in Bazel (Zwitserland). De terminal in Bazel beschikt over een totale opslagcapaciteit van 345.600 cbm en was 100% eigendom van Vopak.

· Tijdens de op 27 april 2010 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal de Raad van Commissarissen van Vopak de heer Frits Eulderink voordragen om te worden benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak N.V. voor een periode van vier jaar. Het is de intentie dat de heer Eulderink vanaf die datum de heer Frans de Koning - wiens huidige termijn afloopt na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 2010 - als lid van de Raad van Bestuur zal opvolgen.


* op deze cijfers is geen accountantscontrole en geen accountantsreview toegepast

22






---- --