Provincie Utrecht

Ontwerp voor de inrichting van Groot Mijdrecht Noord-oost

11-3-2010 -

Provinciale Staten (PS) hebben 6 juli 2009 besloten verder te gaan met Plan de Venen en Herijkt Plan de Venen 2007. Dit betekent dat de oostkant van de polder Groot Mijdrecht Noord (GMN) moerasnatuur wordt. Als uitwerking daarvan is de provincie, samen met waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Natuurmonumenten, aan de slag gegaan voor een ontwerp voor de inrichting van dit nieuwe natuurgebied. Op 9 maart jl. hebben Gedeputeerde Staten besloten dit ontwerp ter vaststelling aan te bieden aan PS. Het is een ontwerp op hoofdlijnen.

Groot Mijdrecht Noord-oost wordt natuur
Het oostelijk deel van de polder, 395 ha, wordt moerasnatuur. Het waterpeil in dit gebied wordt hiertoe verhoogd en de fosfaatverzadigde bovengrond verwijderd. Hierdoor ontstaat een combinatie van land en open water met waterplanten en riet. Een leefgebied voor bedreigde moerasvogels zoals roerdomp, grote karekiet en purperreiger. Dit moerasgebied zal een belangrijke schakel worden in de Groene Ruggengraat, een keten van natte natuur vanaf de Biesbosch tot aan de Hollandse Randmeren.

Duidelijkheid voor bewoners
Uit de studies die afgelopen maanden zijn verricht, concluderen GS dat alle bewoners van de buitenranden van het oostelijk deel van de polder kunnen blijven, indien ze dat willen. Dit betekent dat bijna de helft van de huishoudens niet weg hoeft. Ten aanzien van de bijgebouwen hanteren GS het uitgangspunt dat bijgebouwen niet gehandhaafd kunnen blijven.

Vorig jaar was al besloten dat de bewoners in het gebied (niet langs de randen) niet in het gebied kunnen blijven. Dit besluit blijft van kracht. De woningen in het gebied zullen worden opgekocht door de provincie. De provincie biedt aan de bewoners / grondeigenaren die weg moeten volledige schadeloosstelling. Dit betekent dat zij wat betreft inkomen en vermogen er niet op achteruit gaan. Voor de bewoners die aan de randen wonen en die zelf besluiten tóch weg te willen, biedt de provincie Utrecht dezelfde mogelijkheden.

Met deze inrichting is landbouw in westelijk deel van groot Mijdrecht Noord voor de komende tientallen jaren blijvend mogelijk, zoals al bekend met het PS-besluit van juli 2009.

Bestemmingsplan
Om de plannen van het Schetsontwerp uit te kunnen voeren, moet het bestemmingsplan voor dit gebied gewijzigd worden. Dat is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de gemeente De Ronde Venen. De provincie gaat hierover in gesprek met de gemeente

Voorgeschiedenis
Zoals al lang bekend kampt Groot Mijdrecht Noord met problemen zoals zoute kwel en bodemdaling. Ook zorgen deze zaken voor problemen in de watersystemen buiten deze polder. Vorig jaar bleek het aanleggen van een grote plas als oplossing onbetaalbaar en draagvlak ontbrak. Vervolgens heeft Provincie Utrecht binnen de aanwezige mogelijkheden gewikt en gewogen en gekozen verder te gaan met het realiseren van de natuuropgave in dit gebied door uitvoering van Plan de Venen en Herijkt Plan de Venen 2007. Het ontwerp dat 9 maart aan PS is voorgesteld vormt de uitwerking hiervan.

Besluitvorming
Het voorstel van Gedeputeerde Staten staat op 15 april op de agenda van de commissie Ruimte, Groen en Water. Op 26 april vergaderen Provinciale Staten over het voorstel. Het voorstel is als bijlage bijgevoegd, evenals enkele kaarten.