Ingezonden persbericht


Datum:
vrijdag 12 maart 2010

Persbericht

Gemeente Den Haag

Aan redacties en correspondenten

Haagse gemeenteraad geïnstalleerd

De nieuwe Haagse gemeenteraad werd op donderdag 11 maart om 19:30 uur in de raadzaal van het stadhuis aangesteld. De 45 raadsleden legden tijdens de zogeheten installatie de eed of de belofte af. Er was veel aandacht van de media voor de bijzondere raadsvergadering.

De raadsleden legden al staande de eed of belofte af. De ambtelijke eed luidt: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig". De belofte luidt: "Dat verklaar en beloof ik". Na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zijn er 31 nieuwe leden die zitting zullen nemen in de raad. De resterende 14 van de 45 raadsleden maakten ook onderdeel uit van de vorige gemeenteraad. De hoeveelheid fracties in de raad is met 12 gelijk gebleven.

De raad gaat pas na de coalitievorming aan het werk. Na zijn installatie stelde de nieuwe raad de Algemene Raadscommissie in. Deze commissie buigt zich tot aan de coalitievorming over tijdgebonden en actuele zaken. Zij zal op 24 maart aanstaande voor het eerst vergaderen. Ook de rekeningencommissie werd in de bijzondere raadsbijeenkomst benoemd.

De gemeenteraadsverkiezing bracht een nieuwe verdeling van de politieke macht. De PvdA bleef de grootste, daarna volgt nieuwkomer PVV. De opkomst was met 52.9 % ruim 5,2 % hoger dan de vorige verkiezingen. Den Haag koos als volgt: PvdA (10 zetels), PVV (8 zetels), VVD (7 zetels), D66 (6 zetels), CDA (3 zetels), GroenLinks (3 zetels), Haagse Stadspartij (2 zetels) en SP (2 zetels). Politieke Partij Scheveningen, de blanco lijst met als eerste kandidaat A. Khoulani, Partij voor de Dieren en Islam Democraten kregen ieder één zetel.