FNV Bondgenoten

Vakbonden tevreden over cao-principeakkoord met Royal Bank of Schotland

Vandaag is er een principeakkoord bereikt tussen FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Dienstenbond en Royal Bank of Schotland (RBS) over een cao. Het is voor het eerst dat RBS een eigen Nederlandse cao heeft. Gedurende de looptijd van één jaar krijgen de ruim 1.700 werknemers 1 procent structurele loonsverhoging met ingang van 1 maart.

Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten: "Hoewel RBS een relatief kleine speler is in Nederland hebben we een cao kunnen afspreken die niet onderdoet voor die van ABN AMRO." Joop Hofland, belangenbehartiger De Unie vult aan: "Dat was ook het uitgangspunt, maar in het overleg moet je het dan nog wel spijkers met koppen slaan.""De werknemers krijgen dus een vergelijkbare en beslist geen onvoordeligere cao dan ze hadden", aldus Sandra Hendriks, bestuurder CNV Dienstenbond.

Werkgever en bonden kwamen overeen dat er liefst binnen de looptijd van de cao over wordt gegaan naar het functiewaarderingssysteem dat RBS wereldwijd hanteert. Uitgangspunt bij deze overgang is dat werknemers er niet op achteruitgaan in onder andere salaris en perspectief binnen een salarisschaal. In de cao komt een aparte paragraaf over het diversiteitsbeleid van RBS en er komt tevens een cao-geschillencommissie, die als belangrijke pijler van de cao wordt beschouwd.

In het sociaal statuut komen afspraken over stageplaatsen en levensfasebewust personeelsbeleid. Zo zal RBS zich inspannen om onder andere het aantal tijdelijke krachten te verminderen en het carrièreverloop van parttimers te bevorderen.