Hogeschool Windesheim

Persbericht, 11 maart 2010

Deze maand vertrekken twee studenten van de opleiding âGeloof, Cultuur en Samenlevingâ voor hun stage naar Suriname. Zij gaan daar de oorzaken onderzoeken van de geringe belangstelling voor het beroep van predikant. De onderzoeksopdracht is afkomstig van het Theologisch Seminarie van de Evangelische Broedergemeente, de grootste protestantse kerk in Suriname.

Suriname kent zoân zeventig onvervulde vacatures voor het predikantschap. Gegadigden voor de vacatures zijn er op dit moment nauwelijks te vinden. De Evangelische Broedergemeenschap vermoedt dat de geringe animo wel eens te maken kan hebben met de beeldvorming over predikanten. De tweedejaarsstudenten Marijke Honders en Martine Bril gaan vier maanden naar Suriname om te kijken of dat klopt.

Opzet onderzoek
De studenten starten hun onderzoek in Paramaribo bij het Theologisch Seminarie, waar de predikanten voor dit kerkgenootschap hun bacheloropleiding volgen. Van daaruit reizen ze door Suriname om in gesprek te gaan met diverse studenten en oud-studenten van het Theologisch Seminarie en met jongeren in kerken. Ook bezoeken ze middelbare scholen. Op basis van hun bevindingen brengen de studenten advies uit. Hun adviesrapport kan dienen als input voor beleidskeuzes binnen de kerk en het Theologisch Seminarie.

Geloof, Cultuur en Samenleving
Martine volgt de hbo-bachelor Godsdienst-Pastoraal Werk aan Windesheim en Marijke de wo-bachelor Theologie Plus aan de PThU in Kampen. Beide bacheloropleidingen, worden geïntegreerd aangeboden, onder de naam Geloof, Cultuur en Samenleving. Martine en Marijke behoren tot de eerste lichting van deze opleiding. De stage biedt hen niet alleen een leerrijke ervaring in een internationale context, maar levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van het hoger theologisch onderwijs in Suriname.