Hogeschool Windesheim

Persbericht, 12 maart 2010

Windesheim heeft groen licht gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie voor de start van de voltijd, vierjarige hbo-bacheloropleiding Pedagogisch Management Kinderopvang (PMK), per september 2010.

De opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang maakt studenten startbekwaam voor beroepen met een leidend of adviserend karakter binnen de kinderopvang - kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, tussenschoolse â, na- of buitenschoolse opvang, gastouderopvang en 24-uursopvang.
Naast management en pedagogiek zijn communicatie, ondernemerschap en educatie belangrijke aspecten van de opleiding. Centraal staan vakken als pedagogiek, ondernemen, (financieel) management, marketing, coaching, personeelszorg en communicatie.

Professionaliseringsslag
Nieuwe wet- en regelgeving en subsidiëring maken een professionaliseringsslag binnen de kinderopvang noodzakelijk. De behoefte aan managers met pedagogische kennis op hbo-niveau is groot. PMK voorziet in deze behoefte en koppelt beide disciplines.

Samenwerking werkveld
PMK is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld. Ook is de opleiding praktijkgericht. Al vanaf het eerste jaar lopen studenten regelmatig stage.

Functies
Afgestudeerden kunnen aan de slag in een leidinggevende of adviserende functie binnen de diverse vormen van kinderopvang of in een adviserende functie bij (semi)overheidsinstellingen. Ook zijn ze voldoende toegerust, om als zelfstandig ondernemer in de kinderopvang te starten.