Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

YMCA Vakanties breidt aantal plaatsen Y Camps uit

Kinderen 'met een rugzakje' moeten ook op zomerkamp kunnen

Kinderen 'met een rugzakje' hebben net als elk ander kind recht op een weekje vakantie. Want op vakantie kun je ontspannen, nieuwe vrienden maken en energie opdoen voor de rest van het jaar. Kinderen spelen met leeftijdgenoten en hebben niets anders aan hun hoofd. Helaas kunnen niet alle kinderen een vakantie betalen, of ze kunnen vanwege problemen thuis of gedragsstoornissen niet zomaar in elke groep kunnen meedraaien. Daarom breidt YMCA Vakanties dit jaar het aantal Y Camps uit van elf naar zeventien weken met een totaal van tweehonderd plaatsen. Er komt een duidelijke scheiding tussen de 'gewone' kampen en de 'bijzondere' kampen. Zodat elk kind de aandacht krijgt die het verdient. Dat vraagt veel toewijding van de vrijwilligers en eerlijkheid van de ouders.

Verrassing
Tot de uitbreiding is besloten, omdat het aantal kinderen 'met een rugzakje' in de reguliere kampen toenam. Vaak onverwacht, omdat ouders niet durfden vertellen dat hun kind bijzondere aandacht nodig heeft. Dat levert nogal eens problemen op. Voor het kind, dat mee moet met een groep die veel 'sneller' is dan hij of zij. Voor de groep, die niet begrijpt waarom die ene deelnemer zo anders is. En voor de leiding, die niet is voorbereid op de tijd en aandacht die dat ene kind vraagt.

Eerlijk zijn
"We willen graag weten hoe een kind functioneert in een groep", vertelt vakantiecoördinator Joost Vlasblom. Dan kunnen we de beste plek voor hem of haar uitzoeken. Bij een heel ervaren staf bijvoorbeeld of bij een sterke hoofdleiding. Het belang van het kind staat bij ons voorop. Maar we willen ook dat de hele groep een leuke vakantie beleeft. Daarom is het belangrijk dat ouders eerlijk zijn en op het inschrijfformulier vermelden wat de bijzonderheden zijn. De kans op een succesvol kamp is dan voor iedereen veel groter. Voor de leiding, voor de groep, maar vooral voor het kind zelf!"

Voor wie zijn de Y Camps bedoeld?
Kampen voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, heten Y Camps. Ze zijn bedoeld voor kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen, voor kinderen met een problematische thuissituatie, zoals scheiding, overlijden of alcoholmisbruik en voor kinderen met gedragsstoornissen zoals ADHD of autisme. De kampen zijn niet bedoeld voor kinderen met een verstandelijke handicap. Er zijn ook speciale vakanties voor vluchtelingenkinderen en voor eenoudergezinnen. Verder is er 1 week voor meervoudig complex gehandicapten en een tandemweekend voor visueel gehandicapten.

Het verschil met een gewoon kamp
In een Y Camp is er 1 begeleider op 3 kinderen. Bij een 'gewoon' kamp is dit 1 op 5. De leiding is getraind in het omgaan met gedragsstoornissen. De vrijwilligers hebben bewust gekozen voor een Y Camp en zijn dus erg gemotiveerd. Er is meer structuur, er zijn meer rustmomenten en er is een plek om bij te komen voor kinderen die daar behoefte aan hebben. De leiding zorgt dat medicijnen op tijd worden ingenomen en dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Ze legt de nadruk op waar de deelnemers goed in zijn, zodat ze zich gewaardeerd voelen.

Het belang voor ouders
Een Y Camp kan ook erg belangrijk zijn voor de ouders. Zij hebben een weekje de handen vrij en kunnen even bijtanken. Ze kunnen hun kind met een gerust hart laten gaan, want de Y Camps hebben het keurmerk van Jantje Beton. Dat staat voor kwaliteit en veiligheid. Ook biedt de YMCA de zekerheid van 100 jaar ervaring met kinderkampen.

Een overzicht van alle Y Camps staat op www.ycamps.nl


---



Ingezonden persbericht