Ingezonden persbericht


Rijswijk popelt om aan de slag te gaan met Drupal

|          |                               |datum   |12 maart 2010                  |
|          |                               |nummer  |                               |
Drupal, open standaarden en open source
Rijswijk geeft leverancier Dutch Open Projects opdracht om de website www.rijswijk.nl te 'verhuizen' naar Drupal, een nieuw intranet te bouwen op basis van Drupal en het onderhoud hiervan te verzorgen. We kozen bewust eerst voor een open source content management system (cms) om daarna via een openbare aanbesteding een ervaren leverancier te zoeken die dit voor ons bouwt en onderhoudt. Zo houd je als gemeente zelf de regie in handen. Bovendien kunnen we de keuze voor de leverancier iedere twee jaar opnieuw aanbesteden; dat houdt de concurrentie scherp!

Nederland open in verbinding (NOIV)
Door gebruik te maken van open standaarden en open source zijn we flexibeler en kunnen we onze ambities op het gebied van e-dienstverlening waarmaken. Bovendien voldoen we daarmee aan de eisen van het nationaal actieplan 'Nederland open in verbinding'. Hiermee wil de overheid de digitale samenwerking tussen overheden onderling en overheden, burgers en bedrijven vergroten. Door gebruik te maken van open standaarden en open source vermindert de afhankelijkheid van de ICT-leveranciers. We kiezen ervoor om de e-architectuur grotendeels op te bouwen uit open source producten. Dit scheelt in kosten en je kan voortaan software vrij delen met anderen.

Samenwerken en kennisdelen
We volgen enthousiast de stappen om te komen tot een Drupal-platform voor de overheid (drupal4gov) en werken in de tussentijd samen met de gemeenten Vught en Leeuwarden om kennis, ervaring en software uit te wisselen. De software die we ontwikkelen blijft eigendom van Rijswijk en kunnen we beschikbaar stellen aan de gemeenschap. Wij zijn ervan overtuigd dat meer overheden gaan overstappen naar Drupal. Wij zijn er trots op daarin voorop te lopen en willen graag helpen bij het wegnemen van hun mogelijke koudwatervrees.

Openbaar aanbestedingstraject
Rijswijk schreef geheel volgens de regels een aanbesteding uit voor de twee grote deelprojecten: een nieuw intranet en de verhuizing van www.rijswijk.nl. Het gegunde contract loopt minimaal van
1 maart 2010 tot 29 februari 2012. In totaal elf leveranciers brachten een offerte uit op de openbare aanbesteding. Dit is meer dan we ooit zagen bij een aanbesteding van zogenaamde closed source software. De offerteperiode van de aanbesteding is inmiddels afgerond. De definitieve gunning is verstrekt aan Dutch Open Projects.