Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Kamervragen over verschillende beoordeling van buitendijks gerealiseerde natuur ten opzichte van ontpolderingsnatuur


Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u het antwoord op de vragen van de leden Jager en Koppejan (beiden CDA) over de verschillende beoordeling van buitendijks gerealiseerde natuur ten opzichte van ontpolderingsnatuur (ingezonden 23 februari 2010).
1
Kent u de brief van de Zeeuwse gedeputeerde Hamelink van 17 oktober 2008? * Ja.

2, 3, 4, 5 en 6
Kunt u uitleggen waarom er een wegingsfactor wordt toegepast voor de te realiseren natuur in het project Waterdunen, waarvan de 173 ha slechts 52 ha als gewogen ecologische opbrengst mag meetellen? Hoe is deze wegingsfactor voor estuariene natuur tot stand gekomen en met welke argumenten wordt deze onderbouwd?
Waarom heeft, met de toepassing van deze wegingsfactor, zeekraal of een scholekster binnen het plangebied Waterdunen een lagere ecologische waarde dan wanneer ze buitendijks voorkomen?
Waarom is er een wegingsfactor aan buitendijks natuurherstel gekoppeld? Waarom worden er aan buitendijks natuurherstel hogere eisen gesteld dan aan ontpoldernatuur?
Deelt u de mening dat het toepassen van een dergelijke wegingsfactor voor het project Waterdunen het vinden van oplossingen waarbij natuurgebied verworven wordt op basis van vrijwilligheid, onnodig bemoeilijkt en bent u bereid om mee te werken aan een oplossing voor Waterdunen, waarbij de binnen dit plangebied te realiseren natuur beter naar waarde gewogen wordt? Directie Regionale Zaken
Vestiging Zuid

Antwoord op vragen 2-6:
Overeenkomstig het convenant tussen rijk en provincie over de uitvoering van de Ontwikkelingsschets (januari 2006) is de regie en uitvoering van het natuurherstelprogramma Westerschelde, waarin het project Waterdunen is opgenomen, in handen van de provincie Zeeland. Voor antwoorden op de gestelde vragen verwijs ik u naar de provincie.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

* Brief van de Zeeuwse gedeputeerde Hamelink aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 17 oktober 2008, kenmerk 08029456/65/dg, Resultaten verkennende fase Natuurpakket Westerschelde/Overleg gedeputeerde Hamelink 20 oktober 2008