Ingezonden persbericht


Nijmegen 10 maart 2010

INTERACTIEVE LICHTKUNSTWERKEN IN NIJMEGEN 12 - 14 MAART

NIJMEEGS KAMERKOOR OPENT 12 MAART HET LICHTFESTIVAL

Wie van spektakel houdt mag zeker de interactieve lichtkunstwerken als programmaonderdeel van Nijmegen Buenos Aires aan de Waal in het weekend van 12 - 14 maart niet missen! Het begint vrijdagavond om 19.30 uur met een openingsshow van het Nijmeegs Kamerkoor. Door middel van hun muziek en stemgeluid starten zij het interactieve lichtkunstwerk die de gevel van Arthouse Lux er uit doet zien als nooit tevoren. Het lichtfestival heeft drie onderdelen die gedurende het weekend te ervaren en te beleven zijn en. waarbij het publiek ook elke avond onderdeel kan uitmaken door het achterlaten van een handafdruk bij het interactieve lichtkunstwerk Diversi-tree. Op zaterdagavond 13 maart zullen bekende graffitikunstenaars hun virtuele tags met laserpennen op de gevel van Lux achterlaten.

Voor deze 3-daagse interactieve lichtervaring worden de specifieke kenmerken van de gevel van Arthouse Lux aan het Mariënburgplein in Nijmegen als uitgangspunt gebruikt. Gestuurd door de weersomstandigheden van dat moment en de interactie met het publiek worden er optische illusies gecreëerd door enorme beamers. Verantwoordelijk voor deze show is Manuel Rodrigues uit Amsterdam.

Beeldend verhaal van licht en geluid
Met de inzet van zogenaamde mapping technologie heeft Rodrigues in opdracht van het Tangofestival Nijmegen Buenos Aires aan de Waal! een beeldend verhaal gecreëerd dat Arthouse Lux er drie avonden lang uit doet zien als nooit tevoren. In zijn installaties komen digitale technieken, film, animatie en aloude maquettetechnieken samen in een bijzonder project. Kenmerkend voor het werk van Manuel Rodrigues is dat hij muziek en geluid (uit bijvoorbeeld de natuur), op een bijzondere wijze weet te vertalen in beelden van licht. Hij stopt het als het ware allemaal in zijn computerwerken en de statische programma's reageren op de onvoorspelbaarheid die in geluid, de muziek of in de natuur is terug te vinden. Via zijn computerprogramma's vertaald hij het dan vervolgens in een waar spektakel van licht en spetterende beelden, die steeds van vorm, kleur en intensiteit veranderen. Voor een impressie van het werk van Manuel Rodrigues zie link: http://www.youtube.com/watch?v=WmD1ASqNPVg

Openingsshow
Op vrijdagavond (19.30 - 20.00 uur) zal het Nijmeegs Kamerkoor tijdens de openingsshow, live met een intro op dwarsfluit en de vibraties van de stemklanken van het koor, de projecties van de beamers van Rodrigues sturen. Hierdoor ontstaat er een uniek interactief lichtkunstwerk. Het Nijmeegs Kamerkoor zingt en speelt live het muziekstuk Musica dei Donum van John Rutter (Engeland 1945), een eigentijds klankstuk voor dwarsfluit en kamerkoor. Op zaterdag- en zondagavond zullen de opgeslagen live-opnames met regelmaat herhaald worden op de gevel van Lux.

Diversi-tree
Na de officiële opening door het Nijmeegs Kamerkoor kan het publiek elke avond van 20.00 - 24.00 uur onderdeel worden van een gemeenschappelijk en interactief kunstwerk Ook dit lichtkunstwerk is een samenwerkingsproject van Nijmegen Buenos Aires aan de Waal! En Manuel Rodrigues. Voor 1 euro verschijnt uw handafdruk levensgroot op de buitengevel van Lux. Uw handpalm wordt hiermee onderdeel van een boom: De Diversi-tree. De opbrengst gaat naar Stichting El Desafio Foundation tbv diverse projecten ter ondersteuning van straatkinderen in Buenos Aires www.eldesafio.org

Graffiti
Op zaterdagavond 13 maart omstreeks 23.00 uur zullen bekende graffitikunstenaars hun virtuele tags met laserpennen op de gevel van Lux achterlaten.

Zondagavond 14 maart bestaat er de laatste mogelijkheid om het spetterende gebeuren nogmaals te ervaren of live uw handpalm levensgroot op de gevel van Lux tijdelijk achter te laten.


Noot voor redacties

Noot voor redacties,