Ingezonden persbericht


Maastricht - 10 maart 2010. TEFAF Maastricht staat voor kunst en antiek van grote kwaliteit. Vaak zeldzaam en met een bijzondere herkomst. TEFAF is de meest invloedrijke kunst- en antiekbeurs ter wereld met een uitzonderlijk rijk aanbod. De beurs wordt van 12 t/m 21 maart gehouden in het MECC (Maastricht Exhibition & Congress Centre). Tot de hoogtepunten van deze 23ste editie behoren een pronkbed dat heeft toebehoord aan de Franse diplomaat Talleyrand, het belangrijkste schilderij van Marino Marini, een zeldzaam, laat Tahitiaans schilderij van Paul Gauguin en een vroeg sleutelwerk van Damien Hirst.

TEFAF is voortdurend in ontwikkeling, om zijn vooraanstaande positie in de internationale kunst- en antiekwereld te versterken. Dit jaar telt een record aantal van 263 van de beste deelnemers ter wereld. De toename is vooral te danken aan TEFAF on Paper, een nieuwe sectie gespecialiseerd in tekeningen van oude meesters en moderne kunstenaars, gelimiteerde edities, fotografie, antiquarische boeken, aquarellen en Japanse prenten. Maar liefst 18 van de 19 exposanten in deze sectie zijn nieuwkomers op de beurs.

Klassiek moderne en eigentijdse kunst heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende sectie op de beurs. Dickinson, Londen en New York, brengt Deux Femmes van Paul Gauguin uit 1902, een belangrijk werk uit zijn late Tahitiaanse periode. De vraagprijs ligt rond ¤18 miljoen. Hammer Galleries, New Yoork, een van de nieuwkomers op TEFAF komt met Jeune fille assise, les cheveux dénoués (Jeune fille en bleu) van Amadeo Modigliani. Dit meesterwerk uit 1919, gemaakt in de Midi in Frankrijk, heeft een prijs van ruim ¤ 12,7 miljoen.

Il Teatro delle Maschere van Marino Marini wordt beschouwd als een van de mooiste schilderijen van deze Italiaanse expressionist. Het dateert van 1956 en heeft meer dan dertig jaar in een privécollectie gehangen. Landau Fine Art, Montreal, biedt het aan voor ¤5,5 milljoen. Galerie Thomas, München, brengt Seated Young Woman van Edvard Munch. Dit krachtige portret van Frødis Mjølstad, een vriendin van de schilder, dateert uit 1916. Prijs ¤9,5 miljoen.

Opvallend onder de vele oude meesters op TEFAF is een zeldzaam paneeltje voor persoonlijke devotie van Giovanni di Paolo: Madonna and Child enthroned between Saints Bartholomew, James Major and female saints. Het dateert uit de 15de eeuw, zit nog in zijn oorspronkelijke lijst en het vormt een prachtig en gaaf voorbeeld van de laat Gotische stijl in Siena. Moretti, Florence/Londen/New York, vraagt rond ¤2 miljoen.

Haunch of Venison, Londen, was twee jaar geleden de eerste die met veel succes video's van Bill Viola op TEFAF lanceerde. Nu brengt deze deelnemer een vroeg sleutelwerk van Damien Hirst, This Little Piggy Went to Market, This Little Piggy Went Home. De titel is ontleend aan een kinderliedje. Het is een varken in formaldehyde dat wordt aangeboden voor $12 miljoen (¤8,8 miljoen). Gevrraagd waarom deze kunsthandel dit klassieke werk van Hirst op TEFAF brengt, antwoordt directeur Adrian Sutton: 'TEFAF is een topbeurs waarop je eenvoudig het beste moet brengen.'

EFAF is ook sterk in historisch interessante objecten. Een fraai voorbeeld daarvan is het bed dat van Charles-Maurice Talleyrand is geweest. Deze invloedrijke Franse diplomaat heeft eind 18de- begin 19de eeuw verschillende regimes overleefd. Het vergulde meesterwerk van Empire meubelkunst wordt aangeboden door Pelham Galleries, Parijs. Het is rond 1805 door een onbekende vakman gemaakt en stond in Talleyrands buitenhuis aan de Loire. In zijn slaapkamer ontving hij regelmatig collega's en diplomaten voor besprekingen. Het bed is te koop voor ¤380.000.

Ursus Rare Books, New York, een van de nieuwe deelnemers van TEFAF on Paper, brengt een zeldzame editie van de werken van Metastasio, de 18de-eeuwse Italiaanse dichter en librettist. Het boek is geïllustreerd door de Venetiaan Pietro Novelli en speciaal gebonden voor Catharina de Grote. Het bestaat uit zeven delen, de originele tekeningen van de gravures in het boek en een brief van Catharina de Grote aan haar favoriet, de Russische prins, staatsman en veldmaarschalk Grigory Potyomkin. De prijs van dit geheel is ¤200.000.>

TEFAF Design, een speciale sectie voor modern design, werd vorig jaar op TEFAF geïntroduceerd. De sectie ligt nu in het verlengde van TEFAF Modern. Een van de topstukken van deze stijlvolle sectie wordt gevormd door een uitzonderlijk ensemble meubelen afkomstig uit de Indiase stad Chandigarh bij Galerie Downtown François Laffanour, Parijs. Chandigarh werd gebouwd ter vervanging van Lahore, de hoofdstad van Punjab, dat aan Pakistan werd gegeven bij de afscheiding van India in 1947. De grote architect en ontwerper Le Corbusier bouwde deze nieuwe stad in de jaren 1950. Hij vroeg zijn neef en architect Pierre Jeanneret de meubels voor officiële gebouwen te ontwerpen. Twintig meubelen afkomstig uit het gerechtsgebouw van Chandigarh worden nu voor het eerst in Europa getoond.

Elton John is wereldberoemd om zijn flamboyante stijl. Een voorbeeld hiervan is te zien bij de Londense juwelier Hancocks. Elton John liet in 1979 een 18 krt. geelgouden manchetvormige armband maken, chevronvormig bezet met briljanten. De armband werd ontworpen door Alfred Durante, de voormalige directeur design van Cartier, New York. Naar verluid zijn er slechts drie exemplaren van gemaakt: twee compleet met diamanten bezet voor filmster Elizabeth Taylor en de derde voor Elton John. De prijs is ¤ 52.500. TEFAF Maastricht 2010 telt een record aantal van 263 deelnemers uit 17 landen. De exposanten brengen rond 30.000 kunstwerken en antiek, variërend van voorwerpen uit het Neolitische tijdperk tot hedendaagse kunst. Alles wordt vóór de beurs streng gekeurd door 26 keuringscommissies met in totaal 168 experts op elk gebied.

Kunstmarktrapport

Het jongste in een reeks baanbrekende, in opdracht van TEFAF geschreven rapporten gaat in op de ontwikkelingen van de kunstmarkt tijdens de economische recessie. Het rapport, getiteld The International Art Market 2007-2009. Trends in the Art Trade during Global Recession is geschreven door dr Clare McAndrew, een cultureel econoom, gespecialiseerd in de kunst- en antiekmarkt en oprichter van Arts Economics. Het rapport kost ¤ 15 en kan wordenn besteld via www.tefaf.com.

TEFAF & AXA Art: Kunst, meer dan een investering
De samenwerking met TEFAF biedt AXA Art een belangrijke mogelijkheid haar expertise voor kunstverzamelaars te profileren, aandacht te geven aan collectiebeheer, zoals de breekbaarheid van kunstvoorwerpen en te nemen belangrijke maatregelen om een collectie in optimale conditie te houden.