Ingezonden persbericht


Helvoirt, 4 februari 2010 -

Op TEFAF Maastricht biedt de Londense kunsthandelaar Dickinson een van de laatste belangrijke werken van Paul Gauguin aan: Deux Femmes. De vraagprijs ligt rond ¤ 18 miljoen. Gauguin schilderde het doek inn een laatste creatieve opleving, voor zijn dood, nadat hij zich had teruggetrokken op een afgelegen eiland in de Stille Zuidzee. De 23e editie van TEFAF, The European Fine Art Fair, 's werelds meest invloedrijke kunst- en antiekbeurs, vindt plaats in het MECC (Maastricht Exhibition and Congress Centre) in Maastricht van 12 t/m 21 maart 2010.

Meesterwerken van kunstenaars met een internationale reputatie op TEFAF Dit zeldzame, late Tahitiaanse schilderij van Gauguin is een van de hoogtepunten op TEFAF. TEFAF heeft een reputatie opgebouwd als de kunstbeurs van belangrijke, vaak zeldzame kunstwerken door wereldberoemde meesters zoals Michelangelo, Bernini, Rembrandt, Van Gogh en Renoir. De Gauguin past in deze traditie.

Achtergronden van Deux Femmes door Gauguin
Deux Femmes is geschilderd in 1902, een jaar voor Gauguins dood, toen hij op Hiva Oa woonde, een van de afgelegen Marquesaseilanden, ruim duizend kilometer van Tahiti. Hier kon hij na een ongelukkige periode op de grotere Tahitiaanse eilanden zijn levenslange zoektocht naar het primitieve beter voortzetten.

Gauguin beschreef zijn enthousiasme in een brief aan zijn vriend Daniel de Monfried. 'Ik verzeker je dat het voortreffelijk is om hier te schilderen. De poëzie is hier overal aanwezig. Je hoeft maar te dromen wanneer je schildert en ze is er. Ik vraag alleen twee jaren goede gezondheid en niet teveel geldzorgen - die maken me veel te zenuwachtig -, zodat mijn kunst kan rijpen.' Die wens ging helaas niet in vervulling. Hij werd ziek en mogelijk mede als gevolg daarvan werd zijn kunst steeds dromeriger. Zijn late, op de Marquesaseilanden geschilderde doeken zoals Deux Femmes, zijn meer verwijzingen naar zichzelf. Ze zijn samengesteld uit motieven uit de Westerse kunst, Gauguins fotocollectie en herinneringen en symbolen uit zijn eigen leven en werk.

De symboliek van het schilderij
De symboliek in Deux Femmes is duister en stoelt op een geheime beeldtaal die Gauguin zelf had ontwikkeld. Niettemin maakt de geheimzinnige aard van het schilderij duidelijk, hoezeer exotisch primitivisme de grondslag vormt van Gauguins fascinatie voor de bewoners van de eilanden in de Stille Zuidzee. Dat wordt nog eens benadrukt door de kleurenrijkdom die hij hanteert. De twee vrouwenfiguren verwijzen naar de bijbelse Eva, een sleutelfiguur in Gauguins persoonlijke mythologie. De vos, die buiten zit, komt in zijn werk allang voor als symbool van perversiteit.

Herkomst Deux Femmes
Deux Femmes wordt voor het eerst genoemd in de collectie van de succesvolle Nederlandse zakenman M.P. Voûte. Daarin bleef het tot kort na diens dood. Het is vermoedelijk het eerste Tahitiaanse schilderij van Gauguin in een Nederlandse verzameling.

Deux Femmes wordt te koop aangeboden door Dickinson in opdracht van een belangrijke Engelse privéverzamelaar, die het doek vier jaar geleden kocht op een veiling. James Roundell, een van de directeuren van Dickinson: 'De eigenaar heeft besloten zich te gaan toeleggen op schilderijen uit de latere decennia van de 20e eeuw en schoont zijn collectie op. Hoewel hij nog steeds gecharmeerd is van de Gauguin, past het schilderij er niet langer in.' Dickinson, gevestigd in Londen en New York, is toonaangevend op het gebied van oude meesters, impressionisten, moderne en eigentijdse kunstenaars.

Nieuw op TEFAF

* TEFAF Maastricht 2010 telt een record aantal van 263 deelnemers uit 17 landen. Zij brengen circa 30.000 kunstwerken, variërend van klassieke oudheden tot hedendaagse kunst.
* Nieuw zijn contemporaine Chinese en Latijns-Amerikaanse kunst en Chinees, Tibetaans en Centraal-Aziatisch textiel.
* China en Uruguay zijn voor het eerst op TEFAF vertegenwoordigd.
* TEFAF on Paper vormt de nieuwste sectie, geheel gewijd aan werken op papier.
* Op 11 maart wordt het meest recente kunstmarktonderzoek van TEFAF gelanceerd: The International Art market 2007-2009. Trends in the Art Trade during Global Recession.

Gauguin tentoonstelling
Tijdens TEFAF is in het Van Gogh Museum in Amsterdam de expositie Paul Gauguin. De doorbraak naar moderniteit te zien. In 1889 exposeerde Paul Gauguin tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs onder meer een serie prenten die hij had gemaakt op aandringen van Theo van Gogh, en die bekend zou worden als de Volpini-serie. Deze 11 zincografieën op helder kanariegeel papier vormen een cruciaal moment in Gauguins oeuvre. Ze geven een overzicht van de centrale thema's in zijn werk, van de exotische landschappen van Martinique tot scènes in Pont-Aven en Arles. De expositie is de eerste die uitvoerig ingaat op deze serie zincografieën, die een belangrijke rol hebben gespeeld in Gauguins ontwikkeling tot modern kunstenaar. In totaal zijn ongeveer 60 werken op papier, sculpturen en keramiek te zien.

TEFAF & AXA Art: Kunst, meer dan een investering
AXA Art's samenwerking met TEFAF biedt een belangrijke mogelijkheid om de expertise van de verzekeringsmaatschappij voor kunstverzamelaars te profileren, en om aandacht te geven aan verschillende zaken op het gebied van collectiebeheer, zoals de breekbaarheid van kunstvoorwerpen, en belangrijke strategieën om een collectie in optimale conditie te houden.



Ingezonden persbericht