Ingezonden persbericht


Persbericht

9 maart 2010

WERK IN UITVOERING 12 maart - 31 december 2010

Museum De Lakenhal Leiden onderzoekt eigen DNA

De Lakenhal neemt dit jaar een 'sabbatical leave' van de tentoonstellingsmachinerie. In plaats daarvan richt het museum zich voor 100% op de eigen collectie. Door diep in de 135-jarige verzamelgeschiedenis te duiken, gaat De Lakenhal op zoek naar haar eigen DNA. Dit grootschalige onderzoek vindt volledig plaats in de publieke ruimte van het museum.

Op zaal staat een 50 meter lange blauwe rollerband waarop gele kratten met duizenden objecten uit de depots van werkstation naar werkstation rollen. Het publiek ziet hoe medewerkers de objecten registreren, schoonmaken en fotograferen. Dag na dag stroomt de collectie van De Lakenhal voorbij. In totaal gaan er in 2010 circa 15.000 voorwerpen over deze 'lopende band'. De meest bijzondere en opvallende objecten krijgen daarna tijdelijk een ereplek in het museum. Hedendaagse kunstenaars en specialisten worden uitgenodigd om hun eigen onderzoek in te brengen, in relatie tot de collectie. Zo ontrolt zich in het museum iedere week weer een nieuw avontuur. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te denken en direct te reageren. De resultaten van dit grootschalige 'onderzoeksjaar' worden verwerkt in de formulering van een nieuwe toekomstvisie op Museum De Lakenhal. Recent ontving het museum 13,5 miljoen euro van de Gemeente Leiden, bestemd voor renovatie en nieuwbouw in de periode 2 013-2014.

De collectie van De Lakenhal bestaat uit vele grote en kleine meesterwerken uit de schilderkunst, van onder anderen Rembrandt, Jan van Goyen en Floris Verster. Daarnaast beheert het museum collecties kunstnijverheid en voorwerpen over de Leidse geschiedenis, vanaf de middeleeuwen tot nu. Tijdens 'Werk in Uitvoering' staan vooral deze laatstgenoemde collecties centraal.

Een uitgebreid activiteitenprogramma, met o.a. gezinsrondleidingen, lezingen en taxatiedagen, betrekt het publiek bij dit grootscheepse onderzoek naar het hoe, wat en waarom van verzamelen. Voor actuele informatie en het activiteitenprogramma zie: www.lakenhal.nl.

Noot voor redactie (