Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 11 maart 2010

Oude kloosterkroniek online
Een vrouwelijke blik op 16e-eeuws leven in Utrecht en de Bilt

Vanaf vrijdag 12 maart is de digitale poort van het 16e-eeuwse Vrouwenklooster in De Bilt geopend. Het Utrechts Archief maakt dan i.s.m. Universiteitsbibliotheek Utrecht een deel van een bijzondere kloosterkroniek toegankelijk via www.hetutrechtsarchief.nl. Het is de kroniek die de abdis Henrica van Erp tussen 1503 en 1548 schreef en waarmee ze een licht werpt op het 16e-eeuwse bestaan. Via de website worden tekst en vertaling in combinatie met images van het originele handschrift getoond, met een korte inleiding en verklarende noten. Het geheel is full text doorzoekbaar. Aanleiding is de verschijning van het boek Kroniek van Henrica van Erp, abdis van Vrouwenklooster (uitgeverij Verloren). Hierin bieden Anne Doedens en Henk Looijesteijn een gedegen uitgave met verklarende noten en een vertaling in modern Nederlands. Deze is gebaseerd op de oudste overlevering van de tekst, een handschrift nr. 1254 uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Ook deze gedrukte uitgave verschijnt vrijdag 12 maart, en wordt gepresenteerd ter gelegenheid van de Mathildedag. Deze dag wordt jaarlijks in De Bilt gevierd, om de schenking van de gronden van het huidige De Bilt aan het nieuwe klooster Oostbroek te herdenken. Dit gebeurde op 14 maart 1122 door de Duitse keizerin Mathilde.

Kroniek van Henrica van Erp, abdis van Vrouwenklooster Tussen haar verkiezing in 1503 en haar dood in 1548 schreef Henrica van Erp, abdis van het adellijke Vrouwenklooster in De Bilt, een kroniek over de gebeurtenissen waarbij haar klooster betrokken was en de rol die zij daar zelf in speelde. Door de ogen van de abdis krijgt de lezer een bijzonder inkijkje in de wereld van dit vrouwenklooster en zijn omgeving in de roerige jaren van de vroege zestiende eeuw. Daarmee vormt de kroniek een belangrijke bron voor de geschiedenis van Utrecht en De Bilt. Dat de tekst is geschreven door een vrouw maakt de kroniek extra bijzonder.

Onderdeel van de Sleutels tot de Utrechtse geschiedenis De digitale uitgave van de kroniek betreft vooralsnog een gedeelte van de tekst, namelijk de periode tot 1524. Een volledige digitale uitgave van deze kroniek verschijnt begin 2011 als onderdeel van de digitale reeks Sleutels tot de Utrechtse geschiedenis. Voor deze reeks is een tiental kroniekteksten uit de periode voor 1600 geselecteerd uit de collecties van Het Utrechts Archief en de Universiteitsbibliotheek Utrecht, waaronder de Utrechtse Bisschoppenkroniek (midden 14 eeuw) en de kloosterkroniek van het kartuizerklooster Nieuwlicht bij Utrecht (begin 15e eeuw). Deze zullen alle worden voorzien van transcriptie, vertaling en historisch commentaar en in combinatie met images van de brontekst worden gepubliceerd.

-----------------------
Het Utrechts Archief
Communicatie & Marketing