Gemeente Leeuwarden

Levendig debat in de nieuwe raad

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-03-2010)

Tijdens de speciale raadsvergadering van donderdagavond 11 maart is de nieuwe raad door burgemeester Ferd Crone geïnstalleerd. Bij zijn toespraak maakte hij zich vooral zorgen over de lage opkomst. "Het wordt een belangrijke taak om de kiezer weer bij de politiek te betrekken", aldus de burgemeester. Er was direct al een levendige discussie tussen PvdA-voorman Marco Florijn en NLP-er Gijs Jacobse over de vermeende `arrogantie van de macht'. Ook de andere partijen mengden zich in het debat over de richting en kleur van het nieuwe college.

Na de installatie, met vier varianten (eed of belofte in het Nederlands of Fries) was er ruimte voor de algemene beschouwingen over de verkiezingsuitkomst. Partijen dankten de kiezers, feliciteerden collega's en gaven een doorkijk naar de komende formatie onder leiding van informateur Skelte Brouwers. Daarop volgde er een kort debat.

Terwijl de huidige coalitiepartijen pleitten voor een vervolg en ruimte gaven voor het laten vervallen van een wethouderspost wilden de anderen juist voldoende bestuurlijke kracht om de komende bezuinigingen goed in banen te leiden en de gemeente goed te besturen. VVD-er Aukje de Vries gaf aan dat de verkiezingsuitslag met winst voor `rechts' ook in het nieuwe college zichtbaar moet worden. "De kiezer heeft gesproken. Van het huidige college hebben twee partijen verloren." Zij vond het raadzaam alle mogelijke combinaties goed na te gaan in de formatie. Vandaag, vrijdag, starten de gesprekken met informateur Skelte Brouwers. Eind april hoopt hij een nieuwe coalitie en college te kunnen presenteren. De eerstvolgende raadsvergadering is 29 maart.