Gemeenten bezuinigen slim op vng.nl/bezuinigen

12/03/2010 13:54

VNG

Gemeenten staan voor de zware taak de komende jaren forse bezuinigingen door te voeren. De keuzes die de nieuwe colleges en gemeenteraden daarin moeten maken dienen zich nu aan. Vanwege de complexiteit van de bezuinigingsoperatie maar ook vanwege de impact daarvan op gemeenten biedt de VNG een handreiking met de website www.vng.nl/bezuinigen.

Basisidee van de website is om een podium te bieden voor uitwisseling van 'slimme' bezuinigingsvoorbeelden. 'Slim' omdat het om niet gangbare, alternatieve bezuinigingsvoorstellen gaat die flinke bezuinigingen met zich meebrengen zonder dat het dienstverleningsniveau drastisch wordt ingeperkt. Gemeenten worden dan ook opgeroepen om deze voorbeelden in te brengen zodat ook andere gemeenten hier van kunnen profiteren. Op de site zijn deze goede voorbeelden onderverdeeld in diverse categorieën als bedrijfsvoering, eenmalige ingrepen, ruimtelijk -economisch en sociaal-cultureel.

Maar ook de stappen die gemeenten doorlopen vóór ze de keuze maken hoe en waarop ze gaan bezuinigen, zijn van belang. Een goed bezuinigingstraject draait niet alleen om de vraag 'Waarop gaan we bezuinigen' maar ook om het 'hoe'. Via een 'vierstappenplan' laat de site zien dat ook andere overwegingen nodig zijn. Zo is het belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er precies op de gemeente afkomt (Stap1, Wat komt erop ons af?), welke prioriteiten de gemeente stelt (stap 2, Wat voor gemeente willen we zijn?), waarop bezuinigd gaat worden (Stap 3, Waarop gaan we bezuinigen?) en welke aanpak de voorkeur verdient bij de implementatie (Stap 4, Hoe organiseren we het?). Ook deze stappen zijn voorzien van goede gemeentelijke praktijkvoorbeelden.

De site bevat behalve praktijkvoorbeelden ook goede handreikingen voor bezuinigingsoperaties zoals bijvoorbeeld 'Sociaal bezuinigen' van de Raad voor maatschappelijke ontwikkeling (RMO) en 'Nieuwe tijden, nieuwe overheid' van adviesbureau BMC.

Den Haag, 12 maart 2010