Nieuw-Vlaamse Alliantie


AB/InBev verliest Vlaamse opleidingssteun bij ontslagen in Vlaanderen (12/03/10)

Op 7 januari kondigde bierproducent AB/InBev een aanzienlijke golf van ontslagen aan in haar Belgische vestigingen. Vooral in Leuven zou er zwaar gesnoeid worden in het personeel. En dat terwijl AB/InBev tot tweemaal toe, in 2004 en in 2007, van de Vlaamse overheid een opleidingssubsidie mocht ontvangen van ongeveer één miljoen euro. Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) stelde zich dan ook meteen de vraag of er aan deze Vlaamse steun dan geen resultaatsverbintenis voor Vlaamse jobs was gekoppeld? Eerst niet, nu wel, blijkt uit het antwoord van minister-president Kris Peeters (CD&V) op een schriftelijke vraag van Hendrickx.

In zijn antwoord geeft minister-president Kris Peeters (CD&V) toe dat de Vlaamse opleidingssteun tot 2008 zonder strikt kader werd verstrekt. Voor de opleidingssteun van 2004 werden er immers geen voorwaarden opgelegd aan AB/InBev. Aan de subsidie van 2007 van 977.311 euro werden door de Vlaamse regering gelukkig wel voorwaarden gekoppeld. Hierdoor zal de subsidie bij ontslagen proportioneel worden verminderd met de dalende tewerkstelling.

Marc Hendrickx is tevreden met dit antwoord. Hij roept de Vlaamse regering op om ook in de toekomst systematisch steunmaatregelen aan tewerkstelling te blijven koppelen. Wat AB/InBev betreft zal hij er via parlementaire opvolging op toezien dat de afspraken uit 2007 strikt worden nageleefd.

Auteur:
Marc Hendrickx
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be