Gemeente Waddinxveen


Provincie Zuid-Holland en gemeente Waddinxveen maken afspraken over Bentwoud

Vrijdaf 12 maart hebben gedeputeerde Joop Evertse van de provincie Zuid-Holland en wethouder Wiebrand Dijksterhuis van de gemeente Waddinxveen hun handtekening gezet onder de Samenwerkingovereenkomst Bentwoud-Waddinxveen. In deze overeenkomst staan afspraken over de planologie, de grondverwerving, inrichting en het beheer van het Waddinxveense deel van het Bentwoud.

Onderdeel van de overeenkomst is ook een gezamenlijke inrichtingsvisie, waarin rekening wordt gehouden met de ruimtelijke inpassing van de westelijke randweg om Boskoop en Waddinxveen.

Een belangrijke afspraak uit de overeenkomst is dat de provincie zorgt voor de aankoop van 530 ha grond. Dit is inclusief de gronden die al verworven zijn en de gronden van het tracé van de Westelijke Randweg. 100 ha kunnen nog niet worden aangekocht omdat dit vooralsnog niet ten laste kan worden gebracht van het ILG-budget, de rijksgelden voor groenaanleg waarover de provincie kan beschikken. De provincie zal zich inspannen om voor deze 100 ha alsnog overheidsmiddelen te vinden of alternatieve financiering te regelen. Daarbij worden ook de mogelijkheden onderzocht of via publiek-private samenwerking groen gerealiseerd kan worden.
In de overeenkomst is ook opgenomen een inspanningsverplichting van de provincie voor het planologisch mogelijk maken van een baggerdepot en een volkstuinencomplex.

Gezamenlijke inrichtingsvisie
Deze visie geeft weer hoe het Waddinxveense deel van het Bentwoud zal worden ingericht. Dit gebied wordt begrensd door het Noordeinde, de Kleikade en de Oostkade, het Schravenwildertpad en de Hoogeveenseweg. In het gebied tussen het Noordeinde en de Eerste Tocht ligt het accent op recreatie, waarbij rekening gehouden wordt met inpassing van een westelijke randweg. Aan de noordkant en oostkant van het plangebied worden mogelijkheden gezien voor zelfrealisatie van groen (bijvoorbeeld nieuwe landgoederen). In het westelijke deel komt een natuurkerngebied: een halfopen bosachtig landschap met kleine en grotere waterpartijen.
De inrichtingsvisie wordt verder uitgewerkt en vervolgens samen met het voorontwerp-bestemmingsplan ter visie gelegd. Naar verwachting zal dit na de zomer 2010 plaatsvinden.

MER
Op dit moment wordt ook een milieu effect rapportage opgesteld. Hierin worden o.a. de effecten van de westelijke randweg-alternatieven op het Bentwoud en de mogelijke inpassingsmaatregelen beschreven. De MER zal tegelijk met het voorontwerp-bestemmingsplan ter visie worden gelegd

Bentwoud
Tussen Zoetermeer/Rijnwoude en Waddinxveen/Boskoop komt het Bentwoud, een bos- en natuurgebied van maar liefst 1300 hectare en zo'n 3,6 miljoen bomen. Het Bentwoud wordt een uniek gebied in de Randstad: grootschalig, aaneengesloten en met een natuurlijk karakter. Met het Bentwoud komt er meer ruimte voor openluchtrecreatie in de Randstad. Het vormt bovendien een natuurlijke buffer tegen de oprukkende verstedelijking richting het Groene Hart. Inmiddels is ongeveer de helft van de gronden aangekocht, waarvan 240 ha is ingericht.