Gemeente Gaasterlân-Sleat

Nieuwe raadsleden geïnstalleerd

Donderdagavond 11 maart 2010 zijn in een openbare raadsvergadering de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Burgemeester Willem Hoornstra nam bij ieder van hen persoonlijk de eed af. De volgende nieuwe raadsleden zijn geïnstalleerd:

- voor de FNP: Frans Gerritsma, Jan Vogelzang en Kees van Strien;
- voor het CDA: Jan Westra;

- voor de VVD: Olaf Storms;

- voor de PvdA: Jur van Vegten;

- voor de ChristenUnie: Margriet Tichelaar-Dijkstra.

Verder geven Jan Volbeda, Jeltsje Piersma (FNP), Frans Veltman, Ackelyn Stapensea en Meine van Dijk (CDA), Joop Meinsma en Jelle Belksma (VVD) en Thijs Vreekamp (PvdA) een vervolg aan hun raadslidmaatschap voor de komende raadsperiode.

Bovenstaande personen vormen gezamenlijk de (voorlopige) nieuwe gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat. Voorlopig, omdat we nog in afwachting zijn van de benoeming van een college van burgemeester en wethouders. Wanneer er raadsleden worden benoemd als wethouder, kunnen er nog nieuwe raadsleden toetreden.

De eed of belofte

De eed die de raadsleden afleggen, bestaat uit twee delen: de zogeheten zuiveringseed waarbij men aangeeft op een eerlijke wijze in de raad te zijn gekomen (geen toezeggingen heeft gedaan en niet kiesgerechtigden heeft omgekocht). Tevens belooft men trouw aan de wetten van ons land.

Terugblik op de verkiezingen

De fractieleiders van de vijf partijen kwamen allen even aan het woord, waarbij men ook even terugkeek op de constructieve raadsperiode en de goede samenwerking van de afgelopen 4 jaar. Ook werd even teruggeblikt op het verloop van de verkiezingen van 3 maart. Deze zijn goed verlopen, toch had de opkomst wel iets hoger gekund (61% tgo. 69% in 2006, ook landelijk lag het opkomstpercentage lager dan in 2006). Vooral ook jongeren moeten we bij de politiek blijven betrekken!

Identificatieplicht

Verder onderschrijft men de brief die naar de Centrale Kiesraad wordt gestuurd, waarin onze gemeente pleit voor het opnieuw invoeren van een kiesregister van de eigen kiezers per stembureau. Inwoners, die op hun eigen stembureau gaan kiezen, zouden zich dan, als de Centrale Kiesraad dit overneemt, niet meer hoeven te legitimeren. Inwoners zouden zich dan alleen moeten legitimeren als ze ervoor kiezen om in een ander stemlokaal in de gemeente te gaan stemmen. De burgemeester had als voorzitter van het hoofdstembureau al eerder aangegeven zich hier sterk voor te maken.

De publieke tribune zat vol bij deze installatie-raadsvergadering. Het was een geslaagde eerste raadsvergadering. Na de fotosessie is er nog even gezellig nagepraat in de Blokzaal van het Raadhuis beneden.