Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 12 maart 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Europese richtlijn met de minimumvoorschriften voor de bescherming van vleeskuikens moet voor 30 juni 2010 omgezet worden in Belgische wetgeving. De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat deze richtlijn omzet.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent strategische opleidingssteun toe aan bvba CHICAGO METALLIC CONTINENTAL in Wijnegem (773.000 euro), nv CNH Belgium in Zedelgem (1 miljoen euro) en bvba CONTINENTAL AUTOMOTIVE BENELUX in Mechelen (1 miljoen euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent strategische investeringssteun toe aan nv GHENT TRANSPORT & STORAGE in Gent (1 miljoen euro) en nv HARVEST TIME BAKERIES in Hasselt (1 miljoen euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een strategische opleidingssteun van 2 miljoen euro toe aan VOLVO CARS nv in Gent met als voorwaarde dat de tewerkstelling moet gewaarborgd blijven en dat het opleidingsprogramma volledig wordt gerealiseerd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van de eerste schijf van het provisioneel krediet voor het Vlaamse luik van het Belgische EU-voorzitterschap over de passende basisallocaties van de diverse betrokken beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. In 2009 ondertekende de Vlaamse Regering al 21 Brownfieldconvenants. In een tweede reeks keurt de Vlaamse Regering nu een aantal nieuwe Brownfieldconvenants voorlopig goed en geeft ze het Agentschap Ondernemen opdracht om hiervoor de publieke consultatieronde te organiseren. Ze stemt tevens in met het ontwerpaddendum aan het convenant met Uplace Machelen en neemt akte van de 2de call Brownfieldconvenants die zal gelanceerd worden.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Het verdrag van Malta wil het archeologisch erfgoed beschermen. Een expertenwerkgroep moet de uitvoering van dat verdrag opvolgen. Daarvoor is de organisatie Europae Archaeologiae Consilium opgericht, die de Europese overheidsorganisaties bevoegd voor archeologie overkoepelt. De Vlaamse Regering machtigt nu het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed om voor het Vlaamse Gewest in de koepelorganisatie te zetelen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid. Doel van de aanpassing is om, in afwachting van een nieuw financieringsmodel, de subsidiëring van de onthaalbureaus voor 2010 op ad hoc basis te regelen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen In het kader van het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw kent de Vlaamse Regering een subsidie van 167.000 euro toe aan het Vlaams Expertisecentrum Dementie voor het werkjaar 2010.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het huishoudelijk reglement van het raadgevend comité bij het agentschap Kind en Gezin.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de rechtspositie vaststelt van het personeel van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). De regelingen wijken niet echt af van het Vlaams Personeelsstatuut, het gaat vooral om een bundeling van overgangsbepalingen en de concrete invulling van bepaalde aspecten van het stambesluit. Tegelijk richt het besluit een Sociale Dienst op voor het personeel van het VAPH.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 347.000 euro subsidie toe aan de Universiteit Gent voor de voortzetting van het 'Register van Acute Coronaire Aandoeningen' voor de periode van 1 januari 2010 tot 31 december 2011.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering beslist tot ontslag en (her)benoeming van de leden van de Raad van Bestuur van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel en het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem. Ze benoemt tegelijk de afgevaardigde van financiën van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de havenstaatcontrole. Het ontwerp beoogt de omzetting van de Europese richtlijn over havenstaatcontrole. De richtlijn is voor België van toepassing op schepen die varen onder een andere vlag dan de Belgische en op hun bemanning die een Belgische haven of ankerplaats aandoen. De richtlijn wil het aantal schepen in Europese wateren dat niet voldoet aan de veiligheidsnormen drastisch verminderen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het Seine-Scheldeproject keurt de Vlaamse Regering het statuut goed voor de oprichting van een Europees Economisch Samenwerkingsverband (EESV) in de schoot van de Intergouvernementele Commissie met vertegenwoordiging van Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Het agentschap Waterwegen en Zeekanaal nv vertegenwoordigt Vlaanderen in dit EESV.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege Na advies van de SERV en van de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar decreet over het Integraal Waterbeleid. De wijziging heeft de omzetting van de Europese Overstromingsrichtlijn in Vlaamse wetgeving tot doel. De Overstromingsrichtlijn stelt een kader vast voor het beoordelen en beheren van overstromingsrisico's, om zo de negatieve gevolgen te beperken voor de gezondheid van de mens, het milieu, het culturele erfgoed en de economische bedrijvigheid. De regering beslist in dit kader om van zodra het decreet in werking treedt voor elk stroomgebiedsdistrict overstromingsgevaarkaarten, -risicokaarten en een
-risicobeheersplan op te stellen. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering beslist tot activering van het toezicht op het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen. Hierdoor wordt het bestaande toezicht van de regeringscommissarissen vervangen door een toezicht van het agentschap Inspectie Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
In het kader van het grond- en pandendecreet en na advies van de Raad van State bepaalt de Vlaamse Regering de regels rond de kredietregeling die gebruikt kan worden bij de uitvoering van sociale lasten. Sociale lasten verplichten de bouwheer of verkavelaar om een sociaal woonaanbod te verwezenlijken. De kredietregeling laat bouwheren toe een kredieteenheid te verdienen per extra gerealiseerde sociale huurwoning, sociale koopwoning of sociale kavel. Deze kredieteenheden kunnen dan in mindering worden gebracht van de principieel uit te voeren sociale lasten bij toekomstige bouwprojecten in dezelfde gemeente.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Werkervaring is een module binnen de trajectwerking voor werkzoekenden die 6 tot 12 maanden werkloos zijn, waarbij ze leerervaring opdoen op één of meerdere werkplekken en vervolgens uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Door de doelgroep voor werkervaring tijdelijk uit te breiden tot de groep die 1 tot 2 jaar werkzoekend is, moet vermeden worden dat een groep werkzoekenden structureel langdurig werkzoekend wordt. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor de besluiten over werkervaring en het gesco-stelsel, en het besluit tot uitvoering van het koninklijk besluit voor het opzetten van een stelsel gesco's bij plaatselijke besturen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering. Het subsidiebedrag voor eenvoudige sporthallen wordt opgetrokken tot maximaal 75.000 euro.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit tot aanwijzing van de voorzitter, de leden en hun plaatsvervangers van de strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed. De aanpassing heeft tot doel op voordracht van de betrokken instanties één effectief lid en drie plaatsvervangende leden te vervangen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de SERV en de MiNa-raad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de milieubeleidsovereenkomst (MBO) met FEBEG vzw over de vermindering van de SO - en NO -emissies afkomstig van installaties van elektriciteitsproducenten. Het besluit kadert in het beleid ter bestrijding van de grensoverschrijdende luchtverontreiniging en geeft invulling aan de Europse richtlijn over nationale emissieplafonds voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen. Het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst wordt nu meegedeeld aan de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het decreet op het volwassenenonderwijs moet de personeelsregelgeving van de Centra voor Volwassenenonderwijs aangepast worden aan de modulaire organisatie. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed tot wijziging van het koninklijk besluit over de bezoldigingsregeling van het onderwijzend personeel en het besluit over de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor personeelsleden van het onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De vzw Jint, coördinatieorgaan voor internationale jongerenwerking, telt maximaal 18 leden, waarvan 3 worden voorgedragen door de Vlaamse Regering. Het lidmaatschap duurt drie jaar en is hernieuwbaar. Voor twee van deze drie leden loopt het lidmaatshap dit jaar af. De Vlaamse Regering draagt Hilde Van Dyck en Jan Vanhee daarom opnieuw voor als leden van de algemene vergadering van de vzw Jint.