Groen!

Groen! verdedigt actief pluralisme en wil hoofddoekenverbod in scholen door Vlaams Parlement laten schorsen

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 12 maart 2010 in "Diversiteit", "Onderwijs"

Groen! volgt het advies van de Raad van State en zet zich in voor een algemene, politieke beslissing over het hoofddoekenverbod. Groen! zal daarom een voorstel van decreet neerleggen in het Vlaams Parlement dat het invoeren van het hoofddoekenverbod door de onderwijsnetten verbiedt. De partij is pleitbezorger van een actief pluralistische samenleving.

Op 15 september 2009 diende Groen! een motie in tot schorsing van het hoofddoekenverbod. Groen! parlementslid Elisabeth Meuleman: "Onze motivering was dat het niet de bevoegdheid van het gemeenschapsonderwijs is om over fundamentele principes zoals de vrijheid van mening een beslissing te nemen. Bovendien was mijn partij vooral bevreesd over de onduidelijkheid en willekeur die zal heersen bij het begin van het volgende schooljaar als het verbod van kracht zal zijn." Vooral de leerkrachten eisen duidelijkheid. Islamleerkrachten weten op dit moment niet of het hoofddoekenverbod ook voor hen zal gelden. "Indien het verbod zowel voor leerlingen als leerkrachten zal gelden betekent dit feitelijk een beroepsverbod voor zo'n 250 leerkrachten," vreest Meuleman: "Ook Joden en Sikhs zien het fundamenteel recht om hun geloofsovertuiging te uiten en te veruiterlijken bedreigd en verkeren in ongerustheid."

Vlaanderen heeft, zoals de Angelsaksische landen, een lange traditie van actief pluralisme. Levensbeschouwlijke uitingen krijgen traditioneel een plaats in onze samenleving. Ook het gemeenschapsonderwijs is al decennialang de pleitbezorger van een actief pluralistische houding: van het bewaken van een levensbeschouwelijke diversiteit in onze samenleving en het actief nastreven van een weerspiegeling van die diverse samenleving in ons onderwijs. Groen! wil die open en verdraagzame houding - een grondwettelijk recht - blijven verdedigen in de samenleving en binnen het onderwijs.

Bovendien viseert het debat, onder het mom van neutraliteit en een radicale lekenstaat, vooral één godsdienst, de islam. Het is al te vaak een dekmantel voor een islamofobe houding en daar wil Groen! zich blijvend tegen verzetten. Elisabeth Meuleman: "Uiteraard moeten directies kunnen ingrijpen in geval van `peer pressure', van maatschappelijke druk of samenlevingsproblemen. De scholen moeten in staat zijn en gesterkt worden om agressors aan te pakken om hun pluralistisch project te kunnen blijven realiseren. Dit is een belangrijk aandachtspunt dat ook wordt opgenomen in mijn voorstel."

Het decreet dat Groen! zal indienen verbiedt een hoofddoekenverbod door de netten en stelt `het actief omgaan met diversiteit als meerwaarde en pijler van het onderwijs' zoals omschreven in het pedagogisch project van het Gemeenschapsonderwijs als algemene houding voor ons onderwijs voorop. Met dit decreet hoopt Groen! ook het debat tot een finale conclusie te brengen. De onzekerheid voor zowel leerlingen als leerkrachten sleept al te lang aan. Het advies van de Raad van State legt de beslissing terecht bij de politiek. Minister van Onderwijs Smet heeft de hete aardappel nu lang genoeg proberen door te schuiven. Het decreet van Groen! wil de politiek verantwoordelijken tot duidelijkheid dwingen.

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger