Ingezonden persbericht


Jongste raadslid van Nederland beëdigd

In Capelle aan den IJssel is donderdag de 18-jarige Jonathan Smit beëdigd. Smit, die sinds 15 december 2009 18 is, is op dit moment het jongste raadslid van Nederland en zit in de raad namens Leefbaar Capelle.

Op de vraag waarom hij gemeenteraadslid wilde worden antwoordt Smit: '' Politiek heeft altijd al mijn belangstelling gewekt. Mede daarom werd ik twee en een half jaar geleden lid van de net opgerichte Capelse Jeugdraad. Als Jeugdraadslid, en later als (vice-) voorzitter kom je veel in contact met plaatselijke politici en ben je betrokken bij de lokale politiek. Toen zag ik hoe weinig jongeren er in de Capelse gemeenteraad zaten en merkte ik dat er steeds óver jongeren werd gesproken in plaats van mét jongeren. Daar wil ik iets aan veranderen want in een stad met meer dan 20.000 jongeren moeten ook jongeren in de politiek zitten.''

De keuze voor Leefbaar Capelle was volgens Smit geen moeilijke keuze: "Leefbaar Capelle is een partij met standpunten waar ik mij helemaal in kan vinden. Ook de mensen die lid zijn van Leefbaar Capelle zijn geweldig. Het zijn hele diverse mensen die allemaal met beide benen in de samenleving staan en een ding gemeen hebben; namelijk de wil om Capelle aan den IJssel meer leefbaar te maken waar dat nodig is en leefbaar te houden waar dat al het geval is. Dat vind ik erg belangrijk. Verder is Leefbaar Capelle een partij die al acht jaar in het Capelse college zit en nu weer de grootste is. Leefbaar Capelle heeft een mentaliteit van ''Niet lullen maar poetsen''. Onze campagneleus was niet voor niks ''Gewoon doen!''.

Wel denkt Smit, die in mei eindexamen Gymnasium doet, dat er een drukke tijd voor de boeg staat nu hij gekozen is. ''Maar druk had ik het als voorzitter van de Jeugdraad ook al en met de campagne hield ik ook geen zeeën van vrije tijd over. Maar dat is niet erg, want het is allemaal zo ontzettend leuk om te doen'' aldus Smit.