Gemeente Teylingen

Centrum voor Jeugd en Gezin' Teylingen afgerond

Onderzoek `ideale Centrum voor Jeugd en Gezin' Teylingen afgerond

12 maart 2010

In december en januari heeft JSO, expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding, een onderzoek uitgevoerd in Teylingen naar het `ideale Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)'. Teylingen wil meer zicht krijgen op de behoeften van ouders en kinderen/jongeren wat betreft de inrichting van het CJG. De gegevens van het onderzoek worden hiervoor gebruikt. Daarnaast heeft de GGD de resultaten voor de Jongerenpeiling 2008 beschreven voor Sassenheim en Warmond. In mei krijgt de gemeenteraad diverse scenario's voorgelegd voor de realisatie van een CJG.

Doel CJG

Het ministerie van Jeugd en Gezin heeft bepaald dat iedere gemeente een CJG moet hebben in 2011. Gemeente Teylingen ziet dit gegeven als een kans om ook de samenwerking tussen de verschillende hulpinstanties te verbeteren. Het CJG moet een laagdrempelig en herkenbare voorziening voor iedereen zijn voor (alledaagse) opgroei- en opvoedvragen, vragen over hulp, preventie en coördinatie van hulp. Dit kunnen kleine of grote vragen zijn.

JSO onderzoek

JSO heeft een kwalitatief onderzoek verricht onder 50 ouders en 25 jongeren in Teylingen. Hiermee heeft de gemeente inzicht gekregen in de diversiteit aan meningen, argumenten en gedachten onder ouders en jongeren. De reacties van ouders en jongeren waren over het algemeen positief op de komst van het CJG. Ook willen ze nu en in de toekomst graag meedenken over de invulling van het CJG. JSO constateert dat voor veel ouders het CJG op het juiste moment komt!

Aandachtspunten realisatie CJG

In het onderzoek beschrijft JSO een aantal aandachtspunten voor het realiseren van het CJG. Enkele aandachtspunten zijn:
* Ouders missen de ondersteuning van het consultatiebureau wanneer hun kind de basisschoolleeftijd bereikt. Daarbij hebben ouders geen kritiek op de huidige voorzieningen, maar ouders weten niet wat er voor hen beschikbaar is.

* Ouders geven aan dat het (huidige) aanbod van opvoedingsondersteuning beter bekend gemaakt mag worden. Dit aanbod mag meer gebundeld worden en meer bekendheid krijgen in het CJG.

* Veel ouders en jongeren ervaren Sassenheim als de geschikte kern voor een (hoofd)locatie van het CJG. Wel geven ouders en jongeren de voorkeur aan een inlooppunt in de eigen kern.

Jongerenpeiling GGD

De resultaten van de Jongerenpeiling GGD voor Teylingen zijn vergelijkbaar met de gemeenten in Zuid-Holland Noord. Tussen de kernen is een aantal verschillen. Jongeren in Sassenheim lopen een groter risico op (geestelijke) gezondheidsproblemen. In Sassenheim wonen absoluut en relatief de meeste jongeren die een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt en in een éénoudergezin wonen. Van deze jongeren is bekend dat zij een zwaardere draaglast hebben dan jongeren die nog met de eigen ouders samenwonen In Warmond woont maar 13% van de jongeren in Teylingen en zij hebben procentueel de hoogst opgeleide ouders. Jongeren behoren daarmee eerder tot een beschermde groep dan een risicogroep.

Scenario's en verdere traject

De uitkomsten van de onderzoeken vormen input voor het opstellen van de scenario's voor het CJG. De gemeente wint op dit moment adviezen in over de scenario's bij verschillende partners, ouders en professionals. De scenario's en de adviezen krijgt de gemeenteraad in april 2010 voorgelegd. In mei 2010 maakt de gemeenteraad hierover een keuze. Het CJG moet in 2011 gerealiseerd zijn.

Nieuwe afvalcontainers