Gemeente Gaasterlân-Sleat

Benoeming informateur Gerben Gerbrandy

In de persoon van Gerben Gerbrandy uit Gau (wethouder voor de FNP in de gemeente Wymbritseradiel) is een informateur gevonden die de opdracht heeft om voor Gaasterlân-Sleat de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie en college van B&W te onderzoeken. Na overleg tussen de lijsttrekkers en de voorzitter van de gemeenteraad, was besloten dat de FNP een informateur zou zoeken, omdat zij de grootste fractie zijn in de nieuwe gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat.

Gerben Gerbrandy start op vrijdag 12 maart 2010 met een eerste verkenning door in gesprek te gaan met de afzonderlijke fractievoorzitters.

Als opdracht heeft hij:

o het consulteren van alle politieke partijen in de raad en daarbij inventariseren welke mogelijkheden zij zien voor een college met een groot draagvlak binnen de gemeenteraad;

o de voorzitter van de raad in die consultatie meenemen;

o op basis van die consultatie en inventarisatie de partijen in de raad adviseren over de mogelijke opties voor coalitie-/collegevorming.

De heer Gerbrandy wordt hierbij ondersteund door de griffier, Reinoud Koster.

Coalitievorming
Het proces van coalitievorming wordt met alle vijf partijen voortgezet. De algemene lijn is dat de partijen een college wensen met een groot draagvlak, mede gezien de financieel gezien moeilijke jaren die naderen en het proces van herindeling dat de komende periode verder gestalte moet krijgen. Gerbrandy zal een inventarisatie maken van de onderwerpen en andere activiteiten die de verschillende fracties de komende raadsperiode op de agenda willen zetten.