Gemeente Breda

Breda tekent inzamelcontract met NVMP en ICT~Milieu

Dit is een gezamenlijk persbericht van NVMP, ICT~Milieu en Gemeente Breda

Gemeente Breda Afvalservice heeft onlangs een contract ondertekend over de afgifte van elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) aan NVMP en ICT~Milieu, de organisaties die namens de producenten dit afval inzamelen.

Partijen spreken hierin af dat de Gemeente Breda alle apparaten en spaarlampen aanlevert en dat de NVMP en ICT~Milieu zorgen voor een verantwoorde recycling. Gezamenlijk wordt ernaar gestreefd meer grondstoffen opnieuw gebruiken door meer e-waste in te zamelen en te recyclen.

De Gemeente Breda ontvangt een vergoeding van 79 euro per ton, als zij alle e-waste aanlevert aan NVMP en ICT~Milieu. Deze organisaties willen inzamelcontracten sluiten met alle gemeenten in Nederland. Inmiddels zijn er contracten getekend met zoân 342 gemeenten en hebben 54 gemeenten contracten in voorbereiding. De Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement NVRD en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseren hun achterban de inzamelcontracten te sluiten.

Veel gebruikte elektrische apparaten en spaarlampen belanden op ongewenste plaatsen: in de afvalbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierbij verloren, terwijl hergebruik mogelijk is tot meer dan 90 procent. Gemeente Breda, NVMP en ICT~Milieu, waarin producenten en importeurs zijn verenigd vinden het belangrijk dat op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. Het inzamelcontract tussen de drie partijen draagt bij aan deze doelstelling.

In Breda kan men oude elektrische apparaten en spaarlampen inleveren bij een van de twee milieustations (Spinveld of Slingerweg). Transporteurs halen de afgedankte producten op en brengen die naar een Regionaal Sorteer Centrum. Na sortering gaan van daaruit de oude apparaten naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven, die voor recycling zorgen. Sommige verwerkers zijn gespecialiseerd in groot witgoed zoals wasmachines. Andere zijn speciaal uitgerust voor het recyclen van computers, mobieltjes, koelkasten, tvâs, magnetrons of van kleine electrische apparaten. De vrijkomende materialen worden verwerkt tot grondstoffen, die weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken.

Breda, 12 maart 2010