Gemeente Breda

Eerste vuilniswagen in Nederland op diesel en aardgas rijdt in Breda

Sinds een aantal dagen rijdt er een unieke vuilniswagen in Breda: de eerste vrachtwagen in Nederland die rijdt op zowel diesel als aardgas. Deze techniek is in Amerika al beproefd maar doet nu ook in Nederland zijn intrede.

Wilbert Willems, demissionair wethouder Cultuur, Verkeer en Milieu: âWe hebben hiermee wat betreft duurzaamheid weer een stapje in de goede richting gezet. En het blijft niet bij deze ene wagen. Na een testperiode zullen we meerdere vuilniswagens laten aanpassen, zodat die op zowel diesel als aardgas kunnen rijden.â

In samenwerking met de bedrijven Van Tilburg-Bastianen en E-mission Low is op een bestaande vuilnisauto de nieuwe techniek toegepast. Uniek is dat de dieselmotor, in dit geval een zeer schone âeuro5-eevâ, gehandhaafd blijft en dat de auto aardgas als tweede brandstof heeft. Zo zijn er toch de voordelen van rijden op aardgas, maar ook de zekerheid van gebruik van de betrouwbare dieselmotor.

Rijden op aardgas is belangrijk om techniek en infrastructuur te ontwikkelen die overschakeling naar rijden op biogas over enige tijd mogelijk maakt. De techniek van rijden op aardgas voor zware vuilniswagens is nog niet volledig uitontwikkeld, vooral wat betreft de betrouwbaarheid. Dat staat aanschaf van dat soort wagens nog in de weg. Het nieuwe systeem met twee brandstoffen vermindert de nadelen zo veel mogelijk, waardoor een flinke bijdrage aan verbetering van de luchtkwaliteit wordt geleverd.

De kosten van het systeem zijn relatief laag, zelfs met zijn beperkte inzet als vuilniswagen verdient het systeem zichzelf terug.

Voor de regio Breda, als belangrijk logistiek knooppunt, is dit een stap om ook het wegvervoer kennis te laten maken met het rijden op alternatieve brandstoffen terwijl ook de betrouwbaarheid gehandhaafd blijft. Het eerste tankstation in Breda waar aardgas getankt kan worden is Trumpi aan de Zwijnsbergenstraat.
Als men toch geen aardgas kan tanken, blijft het gebruik van de dieselmotor gegarandeerd.

Breda, 12 maart 2010