Burgerinitiatief onbekend en onbemind

12/03/2010 16:10

Instituut voor Publiek en Politiek

Uit onderzoek onder 145 gemeenten blijkt dat 60% over een Verordening Burgerinitiatief beschikt. Hiermee kunnen burgers onderwerpen voorstellen die op de agenda van de gemeenteraad worden geplaatst. In bijna de helft van de gemeenten is hier geen gebruik van gemaakt in de afgelopen twee jaar. Dit concludeert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dat onderzoek deed naar burgerparticipatie op lokaal niveau. Met het onderzoek wil het IPP kwantitatieve informatie verzamelen over wat de Nederlandse gemeenten doen om burgerparticipatie te faciliteren.

Andere bevindingen uit het onderzoek zijn dat de gemeenteraad nog vaak een onduidelijke rol heeft bij burgerparticipatie. Over de rolverdeling tussen college en raad wat betreft burgerparticipatie worden nauwelijks afspraken gemaakt. Iets minder dan de helft van de gemeenten uit het onderzoek (45,5%) heeft een participatienota en 48% van de gemeenten onderneemt (nog) geen speciale activiteiten om moeilijk bereikbare doelgroepen tot participatie te stimuleren. In ruim 40% van de gemeenten zijn ambtenaren aangesteld om zich specifiek bezig te houden met burgerparticipatie.

Het onderzoek is gedaan aan de hand van een digitale enqu(ee)te naar de gemeentesecretarissen van alle Nederlandse gemeenten. De enqu(ee)te heeft een respons van 32% gekregen; 145 gemeenten hebben de enqu(ee)te volledig ingevuld. De gemeenten die aan het onderzoek hebben meegedaan vormen een goede afspiegeling van alle Nederlandse gemeenten wat betreft de verdeling over provincies en inwonertal.

Het IPP doet een oproep aan de nieuwe gemeenteraden om het onderwerp burgerparticipatie op te nemen in de coalitieakkoorden. Het IPP heeft hierover een open brief geschreven met acht bouwstenen voor een beter burgerparticipatiebeleid: "Vertrouwen in de burger".

Alle gegevens, aanbevelingen en conclusies uit het onderzoek zijn samengevat in het rapport 'Burgerparticipatie in de lokale politiek'. Het rapport is te vinden op www.publiek-politiek.nl/bp2010/onderzoek. Ook het pamflet is daar te downloaden. De informatie uit de interviews met gemeenteambtenaren komt in de zomer van 2010 beschikbaar.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.publiek-politiek.nl/bp2010/onderzoek