Leveranciers vragen aandacht voor veiligheid koude zone friteuses

12/03/2010 16:11

Vlehan

Per jaar wordt er meer dan 150 miljoen keer door consumenten gefrituurd in Nederland. De fabrikanten en leveranciers van friteuses in Nederland - verenigd in de Vlehan - vinden het tijd de gebruikers er op te wijzen hoe de friteuse en in het bijzonder de koude zone friteuse gebruikt moet worden en wat vooral niet te doen mocht er onverhoopt iets fout gaan.

De Vereniging van Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland (Vlehan) ziet het als haar taak de consument goed te informeren over het veilige gebruik van friteuses. Als er een friteuse wordt aangeschaft is dat in veel gevallen als vervanging van een oud of kapot exemplaar. Vaak wordt de handleiding dan niet meer uitgebreid gelezen en gaat men er van uit dat iedere friteuse gelijk is en hetzelfde werkt. In verband met de vele ontwikkelingen op frituurgebied de afgelopen jaren, met name de introductie van de koude zone friteuse, geven wij een update van het juiste gebruik hiervan. De koude zone friteuse onderscheidt zich ten opzichte van de "normale" frituurpan door het aanwezig zijn van een ten opzichte van de bodem verhoogd verwarmingselement.

Indien er zich teveel water ophoopt onder in de koude zone friteuse, kan dit gaan koken. De stoom die dan ontstaat, kan in uitzonderlijke gevallen de olie uit de friteuse stuwen en voor een gevaarlijke situatie zorgen. Het is daarom zeer belangrijk dat er niet teveel water in de olie of het vet aanwezig is. Waar nodig zullen fabrikanten proberen met constructieve verbeteringen de risico's op zo'n gevaarlijke situatie verder terug te dringen.

U kunt gevaarlijke situaties voorkomen door u aan de volgende richtlijnen te houden:

Wat moet de consument wel doen?


1. Gebruik het apparaat alleen voor huishoudelijke doeleinden.


2. Gebruik het apparaat alleen voor het bereiden van voedsel.


3. Houd u aan de gebruiksaanwijzing. Veel koude zone friteuses mogen alleen met olie of vloeibaar vet gebruikt worden.


4. Houd het vet- of olieniveau altijd boven de minimaal aangegeven hoeveelheid. Houd in ieder geval de door de fabrikant aangegeven niveaus aan.


5. Blijf tijdens het gebruik altijd het apparaat in de gaten houden.


6. Vervang de olie of het vet wanneer het bruin wordt, onaangenaam ruikt of vroegtijdig gaat walmen. Dit is ook beter voor de gezondheid.


7. Vervang de olie of het vet indien het veel water bevat. Dit is te herkennen aan opstijgende belletjes, waterdruppels, waterdamp en spatten. Als de olie of het vet veel water bevat kan dit leiden tot hevig spatten.


8. Schud ijs van het voedsel.


9. Mocht u onverhoopt geconfronteerd worden met hevig spatten, dan adviseren wij u dringend om de betrokken leverancier te waarschuwen. Deze kan dan de fabrikant informeren.

Wat moet de consument niet doen?


1. Laat de friteuse niet buiten of op een vochtige plek staan.


2. Doe het voedsel niet in het apparaat tijdens het opwarmen.


3. Frituur geen grotere hoeveelheden dan de gebruiksaanwijzing aangeeft.


4. Dek het filter nooit af.


5. Doe nooit water in de friteuse.


6. Sla waarschuwingen en aanwijzingen van leveranciers niet in de wind.


7. Gooi het apparaat aan het einde van de levensduur niet weg, maar lever het in zodat het gerecycled kan worden.

Als u geen of onvoldoende response krijgt, waarschuw dan de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit (0800 0488).





http://www.vlehan.nl