Provincie Noord-Holland

School krijgt duurzame zonnebloem van provincie

12 maart 2010 - Nieuwsartikel

Leerlingen uit groep 8 van âOBS de Springschansâ in Heiloo ontvingen op vrijdag 12 maart Noord-Hollands gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie).

De leerlingen gaven een rondleiding door hun duurzame school en gingen met Heller en burgemeester Romeyn (Heiloo) in gesprek over duurzaamheid, techniek en beroepen. Ter afsluiting van het bezoek schonk Heller een duurzaam speeltoestel aan burgemeester Romeyn, voor âOBS de Springschansâ.
Leerlingen van de Springschans met het cadeau van de provincie Leerlingen van de Springschans met het cadeau van de provincie

Noord-Holland trekt 1 miljoen euro uit voor plaatsing van zonnepanelen op zichtbare locaties in Noord-Holland. De provincie vindt het belangrijk dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om duurzaam bouwen en het zichtbaar maken van duurzame energie. Daarom stimuleert ze zonne-energie op overheidsgebouwen, zoals gemeentehuizen of scholen. De duurzame zonnebloem die âde Springschansâ kreeg staat hier symbool voor.

Duurzaam Bouwen
De provincie stelde onlangs het âUitvoeringsprogramma Duurzaam Bouwenâ vast, waarin staat hoe het provinciale duurzaambouwenbeleid de komende jaren uitgevoerd wordt. Gedeputeerde Heller: âDe provincie wil marktpartijen stimuleren en ondersteunen bij het âmeters makenâ in concrete duurzaambouwenprojecten. In 2020 moeten alle nieuwe gebouwen energieneutraal worden opgeleverd. In de bestaande bouw moet een energiebesparing van minimaal 30 % worden gerealiseerd.â

Duurzame Scholen Noord-Holland
OBS de Springschans is letterlijk een schoolvoorbeeld van een school die duurzame technieken bij de bouw heeft toegepast. De provincie zet met het project Duurzame Scholen Noord-Holland in op verduurzaming van scholen in de provincie, waarbij energiebesparing en een gezond binnenmilieu voorop staan. Dit sluit goed aan bij het programma âLeren voor Duurzame Ontwikkelingâ (LvDO), dat Noord-Holland uitvoert. LvDO leert jongeren, bedrijven en gemeenten hoe zij duurzame afwegingen kunnen maken.

Ambitie
Noord-Holland heeft stevige ambities op het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de provincie marktpartijen stimuleren en ondersteunen om duurzaam bouwen standaard in te voeren in de dagelijkse bouwpraktijk. De gebouwde omgeving is nu verantwoordelijk voor meer dan de helft van het nationale energieverbruik. Omdat fossiele brandstoffen schaarser worden en vanwege klimaat- en geopolitieke redenen is het nodig over te schakelen naar duurzame energiebronnen.
---