Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Nieuwsbericht 12-10 / Den Haag, 12 maart 2010

NMa bepaalt berekeningswijze tarieven netbeheerders

De NMa legt vandaag drie ontwerp-methodebesluiten ter inzage. In deze besluiten bepaalt de NMa voor de volgende reguleringsperiode (2011 tot en met 2013) onder andere hoe de regionale netbeheerders elektriciteit en de landelijke netbeheerder TenneT hun tarieven mogen berekenen. De NMa hanteert als voorwaarde dat deze tarieven kostengeoriënteerd zijn. De NMa doet dit door in de besluiten de berekeningswijze van deze tarieven te bepalen.

Regulering van monopolisten
De NMa reguleert de netbeheerders omdat zij geen concurrentie op de markt ondervinden; ze zijn van nature monopolist in hun eigen gebied. Afnemers zijn gebonden aan de netbeheerder in hun gebied. De NMa prikkelt de netbeheerders om steeds efficiënter te gaan werken; zodoende simuleert de NMa marktwerking in een markt van monopolisten ten gunste van de consument. Door de regulering van de NMa wordt voorkomen dat de netbeheerders onnodig hoge tarieven hanteren voor de transport-, systeem- en aansluitdiensten.

Eerlijke tarieven
Met de ontwerp-methodebesluiten zorgt de NMa ervoor dat de tarieven een eerlijke afspiegeling van de kosten blijven. Voor afnemers betekent dit dat ze niet meer betalen dan nodig is voor de transport-, systeem- en aansluitdiensten. Daarnaast staat de NMa toe dat in de tarieven een redelijke vergoeding zit voor rente en dividend. Hierdoor blijven de netbeheerders in staat voldoende kapitaal aan te trekken om te investeren in hun elektriciteitsnetten om in de toekomst de elektriciteit te blijven garanderen.

Van ontwerp-methodebesluit naar definitief besluit De ontwerp-methodebesluiten zijn te vinden op www.energiekamer.nl. In de zes weken dat deze ontwerp-methodebesluiten ter inzage liggen, kunnen belanghebbenden hun zienswijze indienen. Deze zienswijzen gebruikt de NMa voor het nemen van de definitieve methodebesluiten later dit jaar. De effecten op de transport-, systeem- en aansluittarieven worden bekend bij de vaststelling van de tariefbesluiten 2011 aan het einde van dit jaar.