Gemeente Hoogeveen

Advies informateurs: vorm in Hoogeveen een coalitie tussen CDA, PvdA en VVD

Afgelopen week hebben informateurs Ton Bargeman en Anno Wietze Hiemstra gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van alle Hoogeveense politieke partijen in de nieuwe gemeenteraad. Tijdens deze gesprekken is gevraagd naar de interpretatie van de verkiezingsuitslag (voor de partij en in het algemeen), welke coalitiemogelijkheden onderzocht zouden moeten worden en welke inhoudelijke punten voor de partijen het belangrijkst zijn. De gesprekken zijn in een goede sfeer en uiterst constructief verlopen.

Vanmiddag, vrijdag 12 maart, hebben de informateurs, op basis van alle gesprekken, geadviseerd om een nieuwe coalitie te vormen tussen CDA, PvdA en VVD. De informateurs hebben vooral gekeken naar de overeenkomsten in de verkiezingsprogramma's, het draagvlak binnen de gemeenteraad en de Hoogeveense samenleving en de te verwachten stabiliteit in het nieuwe college. Daarbij kwam deze combinatie als eerste voorkeur uit de bus. Tijdens een gesprek met de drie beoogde coalitiepartijen is uitgesproken dat er vertrouwen bestaat in de nieuw te vormen coalitie. Dit is nodig om gezamenlijk en met de totale raad de komende uitdagingen aan te gaan. Henk Reinders, fractievoorzitter CDA, heeft het advies van de informateurs overgenomen.

De partijen gaan in gesprek over een programma voor de komende jaren. Afgesproken is om een programma op hoofdlijnen op te stellen. Een van de uitdagingen waar het nieuwe college voor komt te staan, is het opvangen van de gevolgen van de economische crisis voor de gemeente Hoogeveen. De wijze waarop die gevolgen aangepakt gaan worden, is een belangrijk agendapunt voor de komende besprekingen tussen de drie partijen.

Wanneer de partijen overeenstemming over de hoofdlijnen van het programma en de portefeuilleverdeling hebben, zal het nieuwe college worden voorgesteld.

Henk Reinders heeft Ton Bargeman gevraagd om bij de verdere coalitiebesprekingen op te treden als formateur.