Ministerie van Buitenlandse Zaken

betrekking tot Uw verzoek inzake deelname aan missies

Kamerbrief met betrekking tot Uw verzoek inzake deelname aan missies

Kamerbrief | 12 maart 2010

Geachte Voorzitter,

Graag bieden wij u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 8 maart 2010 met kenmerk 2010Z04021/2010D11668 om een overzicht te geven van naar verwachting in de loop van dit jaar nog te ontvangen artikel 100-brieven inzake mogelijke nieuwe missies en voorziene verlenging van lopende missies. Uw commissie verzocht tevens om daarbij specifiek aan te geven op welke termijn de Kamer de uitkomst kan verwachten van het onderzoek naar de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan in 2010

Brieven aangaande verlenging dan wel hernieuwing van de Nederlandse bijdrage aan militaire operaties die in 2010 aan u zullen worden voorgelegd in het kader van artikel 100 van de Grondwet hebben betrekking op de volgende missies:


* De United Nations Mission in Sudan (UNMIS). De brief is u reeds op 5 maart jl. toegegaan. Het huidige mandaat loopt tot 13 april 2010.

* De European Union Force (EUFOR) Althea in Bosnië-Herzegovina. Het huidige mandaat loopt tot juni 2010. De EU heeft besloten tot de omvorming van de huidige missie in een hybride missie die zowel executieve taken als trainingstaken heeft.

* De EU-operatie Atalanta in de regio Somalië. Het betreft een hernieuwde deelname aan deze operatie in de tweede helft van 2010.

Voorts overweegt de regering deelname aan de door de NAVO geleide antipiraterij-operatie Ocean Shield in de regio Somalië vanaf de tweede helft van 2010. Gelet op artikel 100 van de Grondwet en in overeenstemming met het Toetsingskader 2009, informeert de regering met deze brief het parlement dat zij gaat onderzoeken of een Nederlandse bijdrage aan deze missie wenselijk en mogelijk is.

Van een eventuele Nederlandse bijdrage aan andere missies is op dit moment geen sprake, maar mochten internationale ontwikkelingen daar aanleiding toe geven dat zal de regering uw Kamer conform de daartoe geldende afspraken informeren.

Uw Commissie verzocht de regering ook om in te gaan op het onderzoek naar de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan ISAF na 2010. Op 4 februari jl. zond de secretaris-generaal van de NAVO een brief aan de premier over een mogelijke Nederlandse bijdrage aan de missie in Afghanistan na 1 augustus 2010. Deze brief is vervolgens aan de Kamer gezonden als bijlage bij de kennisgevingsbrief van 9 februari 2010. Gezien de demissionaire status van het kabinet zal de minister van Buitenlandse Zaken de secretaris-generaal van de NAVO op de hoogte stellen dat dit kabinet niet inhoudelijk op deze brief zal reageren.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister van Defensie,

E. van Middelkoop