Gemeente Sneek


sneek aan regels gebonden

Plaatsing gedenktekens in Sneek aan regels gebonden

De gemeente Sneek heeft voor het plaatsen van gedenktekens in het openbaar gebied regels opgesteld. Overal in het land worden op plaatsen van noodlottige ongevallen ter herdenking regelmatig kleine monumenten geplaatst. In Sneek is dat niet anders.

Het zijn vaak familieleden of naaste vrienden van slachtoffers die, meestal zonder toestemming van de wegbeheerder, dergelijke tekens plaatsen. De landelijke richtlijn is om dit zoveel mogelijk toe te staan onder de voorwaarden dat de verkeersveiligheid niet in het gedrang mag komen. Verder mag het noodzakelijk onderhoud aan de berm niet worden belemmerd en moet de plaatsing tijdelijk zijn.

Naast die voorwaarden heeft de gemeente Sneek besloten daar nog een aantal regels aan toe te voegen. Dit om te voorkomen dat er een wildgroei van gedenktekens in de openbare ruimte ontstaat. Zo mogen de monumenten in Sneek niet groter zijn dan 50 bij 50 bij 50 centimeter. Plaatsing is alleen toegestaan in overleg met de wegbeheerder voor een periode van twee jaar. Bovendien mag het niet worden uitgevoerd in glinsterende materialen of kleuren. De kosten van plaatsing en onderhoud zijn voor rekening van initiatiefnemers.

Juist omdat het om openbaar gebied gaat, heeft Sneek gekozen voor een terughoudende benadering. De gemeente heeft wel alle begrip voor de behoefte aan een gedenkteken op de plek des onheil en de functie van zo'n teken bij de rouwverwerking. Toch wordt het openbaar gebied niet de meest geschikte plek geacht voor nadrukkelijke uitingen van individueel verdriet.

Momenteel zijn er in Sneek drie gedenktekens geplaatst: op de Bolswarderweg nabij de spoorwegovergang, nabij de kruising Stadsrondweg/Oppenhuizerweg en op het woonwagenkamp aan de Johan Willem Frisostraat.