Provincie Friesland

Fries Jeugd Parlement pleit voor voortbestaan eigen parlement

Leeuwarden- Op 10, 11 en 12 maart vond het 19e Fries Jeugdparlement plaats in het Provinciehuis. In acht commissies werkten per commissie negen leerlingen van acht verschillende middelbare scholen aan voorstellen. In het einddebat op 12 maart beslisten de leerlingen over de voorstellen. Het te verdelen bedrag bedroeg zoals elk jaar E2500,- .

Het doel van het FJP is jongeren kennis te laten maken met de politiek. Ze kruipen 3 dagen in de huid van een Statenlid om zo te ondervinden hoe het gaat in de provinciale politiek. Iedere school vormt een fractie, een partij dus. De leerlingen van de school worden verdeeld over 8 commissies. Een speciale persgroep, waar één leerling van elke school in zit, zorgt dat er elke dag een krantje verschijnt waarin o.a. verslagen, interviews en persberichten staan. Het FJP bestaat uit 3 dagen: de eerste 2 dagen houden de commissies zich bezig met de plannen die aan het eind van de 2de dag ingeleverd moeten worden. Over deze plannen wordt vandaag, op de 3de dag van het FJP, beslist door het Friese Jeugd Parlement.

De voorstellen van het 19e Fries Jeugd Parlement zijn:


1. Commissie Verkeer en Vervoer
Titel voorstel: Ook Fryslân fietst
Voorstel: De middag van 31 maart 2010 tussen 12:00 en 13:00 wil Verkeer en Vervoer kinderen stimuleren de fiets te pakken. Er komt een wereldrecordpoging van de 'Heel Nederland Fietst' organisatie. Verder is er een bekende schaatser uitgenodigd, en het jeugdjournaal. Ze willen andere basisscholen ook bij deze actie betrekken. Dit om de jeugd van Friesland te stimuleren vaker de fiets te pakken.

Besluit: aangenomen met 48 stemmen voor, 10 tegen en 1 onthouding Kosten: geen


2. Commissie Economische Zaken
Titel voorstel: Campagne tegen Drop-outs
Voorstel: Economische Zaken wil een campagne met posters en een filmpje die jongeren stimuleren om door te leren zodat ze in ieder geval een diploma hebben. Deze laten ze onder andere zien op scholen. De posters worden in de scholen opgehangen.

Besluit: verworpen met 30 stemmen tegen, 19 voor en 9 onthoudingen


3.Commissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Titel voorstel: "Ik zoek een gastgezin"
Voorstel: RO&VH wil een site maken voor gastgezinzoekende en potentiële gastgezinnen. Ze willen ermee bereiken dat meer leerlingen van de Waddeneilanden de mogelijkheid hebben om verder te studeren. Door middel van een amendement is besloten geen nieuwe website te bouwen, maar een bestaande website, met hetzelfde doel, te promoten.

Besluit: aangenomen met 41 stemmen voor, 12 tegen en 6 onthoudingen Kosten: E 500,-


4.Commissie Milieu, Natuur en Landschap
Titel voorstel: Het Milieubewuste Scholen Keurmerk Voorstel: Scholen krijgen een keurmerk van A t/m E op basis van de milieubewustheid van de school. Het keurmerk zal worden bepaald aan de hand van een aantal punten. Ze willen inspecteurs inhuren die de scholen elk half jaar keuren, en ze hun keurmerk geven.

Besluit: verworpen met 29 stemmen tegen, 27 voor en 7 onthoudingen


5. Commissie Welzijn en Zorg
Titel voorstel: WeBuddy"
Voorstel: Jongeren hebben problemen op school of worden gepest. De drempel om naar docenten toe te stappen is vaak te hoog. Daarom willen ze jongeren, als ze problemen hebben, koppelen aan een "WeBuddy" die moeten dienen als een soort maatje die achter hun staat en ze eventueel helpt met problemen.

Besluit: aangenomen met 37 stemmen voor, 20 tegen en 2 onthoudingen. Kosten: E 230, waarvan E165 door het parlement beschikbaar wordt gesteld.


6. Commissie Cultureel Fryslân
Titel voorstel: "Gruttospotter"
Voorstel: Er zijn veel "culturele" evenementen in Friesland waarvan niet veel mensen weten dat ze er zijn(zowel binnen als buiten Friesland). Dit willen ze bereiken door middel van folders van de "Gruttospotter" (evenementenwijzer). Hiernaast een website en een hyve.

Besluit: verworpen met 27 stemmen tegen, 15 voor en 3 onthoudingen


7. Commissie Openbare Orde en Veiligheid
Titel voorstel: "Friesland verlicht"
Voorstel: Er zijn te veel ongelukken in het verkeer omdat mensen geen lichtjes gebruiken. Doormiddel van een campagne willen ze de veiligheid op de fiets in Friesland bevorderen. Deze campagne houdt in dat er 1000 fietslampjes worden uitgedeeld, flyers worden uitgedeeld en link met informatie op een hyves pagina.

Besluit: aangenomen met 33 stemmen voor en 26 tegen. Kosten: E 958,33, waarvan E 500,- door het Fries Jeugd Parlement beschikbaar wordt gesteld.


8. Commissie Recreatie, Toerisme en Sport
Titel voorstel: "Friesland dagen"
Voorstel: De Friese sporten worden steeds minder beoefend, we willen meer mensen Friesland laten beleven. Zo komen er meer mensen in contact met de Friese cultuur. Het is de bedoeling om in mei 2011 drie dagen te organiseren waarin de Friese sporten(tjotteren, kaatsen en flierljeppen) en de Friese Cultuur centraal staan.

Besluit: verworpen met 24 stemmen tegen, 22 voor en 12 onthoudingen.

Als laatste hebben de leden van het Fries Jeugdparlement een initiatiefvoorstel aangenomen waarin zij, naar aanleiding van de takendiscussie van de provincie, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten dringend verzoeken het Fries Jeugdparlement te behouden. Zij zijn van mening dat het Fries Jeugdparlement een belangrijke bijdrage levert aan de participatie van jongeren in de politiek.

Persgroep van het Fries Jeugd Parlement 2010