SMK

MDV-criteria vleeskalverstallen

De criteria voor MDV-vleeskalverstallen zijn 28 februari gepubliceerd. Op de Milieulijst 2010 was de verwijzing naar de MDV-vleeskalveren al opgenomen. Ondernemers met een stalontwerpcertificaat kunnen de van toepassing zijnde investeringsverplichtingen die na 1 januari 2010 zijn aangegaan melden voor de MIA- en Vamil-regelingen.

De criteria voor vleeskalverstallen zijn gesplitst in twee diercategorieën:
* Stallen voor kalveren voor de blankvleesproductie en voor opfok van kalveren voor de rosévleesproductie en
* Stallen voor het afmesten van rosékalveren.

De opzet van de criteria voor MDV-vleeskalverstallen is identiek aan die van de veestallen voor de andere diersectoren in de MDV. De keuzemaatregelen zijn verdeeld over de vier bekende thema's: ammoniakemissie, dierenwelzijn, diergezondheid en energie. Voor ieder thema moet een minimaal aantal punten worden behaald en daarnaast is een puntenaantal verplicht gesteld die de ondernemer naar eigen keuze mag invullen met maatregelen uit één of meerdere thema's (de zogenaamde 'vrije ruimte').

MDV-criteria voor melkveestallen certificaat A
De criteria voor MDV-melkveestallen voor het niveau van certificaat A zijn een aanvulling op de eerder gepubliceerde criteria melkveestallen. Voor de Regeling groenprojecten heeft de Nederlandse overheid het voornemen om naar de criteria MDV-melkveestallen (niveau A) te verwijzen. Een aantal van de keuzemaatregelen voor certificaat B (op dit moment gekoppeld aan de MIA-\Vamilregeling) zijn een verplichting om het certificaat A te kunnen behalen. Voorbeelden hiervan zijn verplichte weidegang en het gebruik van groene stroom. Daarnaast zijn er bij niveau A aanvullende keuzemaatregelen met een managementkarakter opgenomen. Voor de Regeling groenprojecten is het vereist dat de criteria gedurende de looptijd van 10 jaar gecontroleerd worden.