Universiteit van Tilburg
Persbericht 12 maart 2010

Winstverwachting neemt sterk toe, werkgelegenheid daalt minder dan verwacht

Krappe kredietmarkt blijft groot probleem

Europese bedrijven verwachten meer winst te gaan maken, meer investeringen te doen en meer dividend uit te keren. Een aantal heeft zelfs serieuze plannen om activiteiten te ontplooien in opkomende landen als India, China en Oost-Europa. Het krijgen van krediet blijft echter een groot probleem. Bedrijven moeten om die reden zelfs projecten laten lopen. Dat blijkt uit de CFO Survey, een wereldwijd kwartaalonderzoek onder financieel directeuren, uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en Duke University. De Europese CFO's blijven evenals in vorige kwartalen achter bij hun collega's in Amerika en Azië.

Bedrijven in Europa verwachten bijna 15% meer winst te maken dan in het afgelopen jaar, meer investeringen te doen en meer dividend uit te keren. Ook overnames komen weer in beeld. Ruim een kwart van de onderzochte bedrijven heeft plannen om komend jaar een ander bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk over te nemen. Voor andere bedrijven, ook ongeveer een kwart, wordt het weer interessant om initiatieven te ontplooien in opkomende landen als India, China, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Men is optimistisch gestemd over de eigen bedrijfsresultaten. Ruim driekwart van de CFO's verwacht een positief resultaat over het boekjaar 2009.

Werkgelegenheid daalt minder dan verwacht
Het gemiddeld aantal vaste en tijdelijke medewerkers daalt minder sterk dan in vorige kwartalen werd voorzien, hoewel de werkgelegenheid in het merendeel van de bedrijven nog onder het niveau zit van voor de crisis. De grote stijging in winstverwachting en het feit dat de werkgelegenheidsverwachting naar boven is bijgesteld zijn positieve signalen voor de ontwikkeling van de economie.

Krediet krijgen blijft moeilijk
De Europese kredietmarkt blijft krap. Het merendeel van de bedrijven worstelt met het krijgen van krediet en geeft aan dat het veel moeilijker is dan voor de kredietcrisis. Bijna een kwart van de bedrijven moest zelfs interessante investeringen laten lopen omdat er te weinig krediet werd verstrekt, omdat dat te duur was of omdat de kredietvoorwaarden te streng waren.

Soepele accountant
Een van de vragen uit de survey betrof het benchmarken van de accountant. Kijken bedrijven in deze moeilijke tijden naar de kosten die ze hiervoor maken in vergelijking met de 'conculega's' en is dat reden om van accountant te wisselen? Zo'n twaalf procent is inderdaad van accountant veranderd, het overgrote deel bleef trouw aan de huidige. Opmerkelijk is dat 10% van de CFO's geen andere accountant wil omdat de huidige niet al te kritisch en gemakkelijk te overtuigen is.

Over CFO Survey
Elk kwartaal krijgen CFO's in Europa, de Verenigde Staten, Azië en China vragen voorgelegd over hun verwachtingen van de economie. Dit kwartaal, de 56e keer dat het onderzoek wordt gehouden, zijn 1389 CFO's van uiteenlopende bedrijven en overheidsinstellingen wereldwijd bevraagd. CFO Survey is een samenwerking van de Universiteit van Tilburg, Duke University (Durham, North Carolina) en CFO Magazine. Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, is de grondlegger van de Europese tak van dit wereldwijde onderzoek.